Forum   bekon

bekon

(22 wyniki)
  • Na zdjęciu krewetki są nie przecięte.
  • Widzialem kilka razy takie polaczenie konsumowane na "hamerykanskich" filmach. Próbowal ktos? Jakie wrazenia? Pominmy ocene walorow zdrowotnych takiego polaczenia. Powtarzam - "bekon" - nie pomylilem z nalesnikami z syropem.
  • Próbował ktoś kiedyś zrobić? Nie wiem czy to smaczne, ale Amerykanie to uwielbiają. Ale czy dlatego, że to jest smaczne i pożywne, czy może dlatego, że to szybka potrawa np. na śniadanie?
  • Witam, czy macie jakies pojecie dlaczego tak trudno u nas kupic bekon? Fakt, w UK ciezko o boczek.... ale tez akurat tego tam mi nie brakowalo a bekonu u nas i owszem. Co sie u nas robi z bekonu (z czym innym sie go wykrawa... ze samodzienie nie wystepuje? Przeciez nikt tego nie wyrzuca wiec musi byc jakos inaczej sprzedawany...
  • Bekon na slodko? Jak najbardziej. Na przyklad od czasu do czasu na .
  • Może głupio się przyznać, ale powiem szczerze, nie wiem jaka jest różnica. Kilka razy w życiu kupowałam (chyba) boczek i kompletnie nie wyznaję się na tych tłustych kawałkach. Jest boczek surowy, jest wędzony, pieczony. Chyba (?) te potrafiłabym w sklepie odróżnić. Ale czy np bekon surowy to to samo co surowy boczek ? Czy bez problemu mozna go dostać np na bazarowych stoiskach z mięsem ? I skoro już w tym temacie, to czym można zastąpić pancettę (z tego co pamiętam, to chyba właśnie beko...
  • zawsze mnie to zastanawia...
  • Według Łukasza Łuczaja (kuchniaTV), angielska nazwa bekonu pochodzi od (wiki)-Lasu Bakońskiego (552.1; węg. Bakony) – niskie pasmo górskie na zachodzie Węgier, na północ od jeziora Balaton. Długość pasma wynosi 100 km, najwyższy szczyt to Körishegy (704 m n.p.m.). Zbudowany jest głównie z wapieni i dolomitów, liczne wystąpienia bazaltów z odsłoniętym ciosem kolumnowym. Rozwinięte zjawiska krasowe. Ze względu na liczne bardzo dęby, których żołędziami żywiły się wieprzki. Ze względu na d...
  • Niby proste, a naprawdę nie wiem.
  • Po pobytach w Anglii lubię czasem zjeść tzw angielskie śniadanie, mimo, że niezdrowe. Jak w warunkach domowych zrobić taki chrupiący bekon?
  • Cały miesiąc czekał. Dziś inauguracja Pstrąg w bekonie z szałwią Składniki: boczek wędzony 6 plastrów -- chudych !! szałwia 1 łyżka -- świeżych liści pstrąg 2 szt. -- oczyszczone mąka kukrydziana 1/2 szklanki olej z orzechów ziemnych skórka z cytryny 1. Usmażyć 2 plastry bekonu na średnim ogniu, aż będą chrupiące. Osączyć z nadmiaru tłuszczu 2. Pociąć na małe kawałeczki i wymieszać z poszatkowaną szałwią. 3. Pozostała 4 plastry b...
  • Bekon

    (6)
    Usmazyc krewetki na zloty braz??? to juz chyba wyzsza szkola jazdy....hmmm...
  • szukam coś do kanapek a tu takie co !czy wy sie wygłupjacie TAKIE CO TO MOZNA SAMEMU WYMYSLIC ALE POTEM NOGI ZA PAS JAK MOŻ ZACZNIE GONIĆ
  • Jakiś czas spędziłem w Szkocji i tęsknie za tamtejszymi śniadaniami. Chciałbym takie przyrządzić sobie i żonce, ale narzekam na brak składników. Czy nie wiecie może o możliwości kupna ichniejszego bekonu, kiełbasek, haggies, czy baked beans w Polsce? Konkretnie chodzi mi o Kraków, ale może jakiś link internetowy... Pozdrawiam.
  • Robie sos. Do makaronu. W polowie smazenia pomidorow z cebulka cos mnie naszlo, zapomnialem ze to do makaronu i dolalem wina. Mialo byc con piselli, z groszkiem a teraz nie wiem co z tym zrobic. Jakos mi nie pasuje groszek plus wino do makaronu. Hm.
  • pic-nic

    (5)
    Macie jakies pomysly co mozna wlozyc do kosza wiklinowego, zeby przetrwalo pare godzin. Chcialabym zrobic jakas salatke, tylko nie wiem jaka, zeby sie nie zepsula. A moze w ogole macie propozycje co mozna wziac na pic-nic? dzieki.
  • to a propos tego w Pizza Hut. Nie wiem jaka tam jest, ale mysle ze warto zrobic samemu. Z 4 kromek białego chleba zrobić malutkie grzanki (mozna albo wczesniej pokroic w kostek, przed upieczeniem w piekarniku, albo po upieczeniu) 4 plasterki bekonu posiekać na cieniutkie paseczki, osączyć. Na talerzach ułożyć liście sałaty w kawałkach, posypać grzankami i bekonem. POsypać wiórkami parmezanu. No i teraz część najfajniejsza - czyli sos - Zmiksnować osączone 2-4 fileciki anchois, jajo, 2 ły...
  • Uwielbiam jajka sadzone, oczywiście przyrządzone własnoręcznie. Ale za diabła od zawsze nie potrafię dać sobie rady z zasadniczym problemem, który sprawia, że często mam ochotę wyrzucić potrawę do kosza. Te cholerne żółtka ROZLEWAJĄ mi się po wybiciu ich na patelnię! Próbowałem wielu podejść - delikatnie, zdecydowanie, na patelnie, albo najpierw do innego naczynia - i z prawdopodobieństwem około 50% jajko mi się rozlewa. Dziś czara goryczy się przelała - pierwsze dwa jajka mi sięrozlały...
  • "Pitonapka"? Do kieszonki pity włożyłem plaserek ostrego, żółtego sera typu czedar oraz kawałki upieczonego w mikrofali bekonu anglosaskiego typu. Wstawiłem to w toster dla zapieczenia pity i rozpuszczenia sera. Wyszła z tego doskonała przekąska. Co do bekonu: plasterki bekonu układam na plastikowym "ruszcie", tj. takiej tacki z rowkami by tłuszcz w nie spływał i po przykryciu kopułką (strasznie pryska)piekę aż bekon lub boczek nie wytopi się i nie stanie się chrupkim. Zazwyczaj...
  • Kochani! Pomocy! Mam nieduzo czasu - przyjmuje gosci wlasciwie z biegu. Jedyne co mi przychodzi do glowy, to usiasc przy raclette. Tylko mam juz troche dosyc wersji classic - ser, szynka, ziemniaki, pieczarki i inne takie. Chcialabym Was zapytac, czy eksperymentowaliscie juz z czyms ciekawszym? Dajcie znac, prosze!!!!Z gory dzieki J.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.