Forum   beza

beza

(72 wyniki)
  • Kupiłam nowy piekarnik. W starym blaty bezowe piekłam z zamknietymi oczami, nie musiałam nawet odklejac papieru, bo beza w ogóle nie przywierała. W sobotę spaliłam blaty po raz pierwszy. I OK, zdarza się, ale dzis spaliłam znów i-mówiąc eufemistycznie-jestem bardzo niezadowolona. Dlaczego? Wierzch jest w porządku, wegli sie powierzchnia spodnia, styczna z papierem. Zbyt wysoka temperatura nowego nabytku? Pierwsze 10 min 180, potem 150 stopni.
  • ZA DUŻO CUKRU! SAM CUKIER.
  • Proszę o pomoc, zrobiłam właśnie sernik gdzie w przepisie napisano aby 15 min przed wyjęciem sernika nałożyć bezę ( ubite 3 białka z 0,5 szkl. cukru). Beza urosła ładnie zarumieniła się a po wyjęciu wydawała się chrupiąca ( i o taki efekt mi chodziło) ale po 15 minutach beza siadła i zrobiła się gumowa. Co zrobiłam nie tak?
  • Witam właśnie robię bezy i oczywiście smakuję je na niemalże każdym etapie produkcji. Po zmiksowaniu białek i dodaniu syropu z cukru, i miksowaniu na parze smak nadal jest ok ale wyczuwalne są kawałki jak gdyby papieru. Sprawdzałam dwa razy :)....książki kucharskiej ani ręczników papierowych na pewno mi nie wciągnęło :).... a wiec dlaczego te kawałeczki papieru w moich planowanych jako ósmy cud świata bezach? Gdzie tkwi problem? Część białek była wcześniej mrożona.... czy to mogło mieć ...
  • Witam.Mam spora ilosc bez i chcialabym zrobic z nich jakies ciasto.Szukalam w internecie ale znalazlam przewaznie ciasta z chalwa a niestety tego produktu ja tutaj nieposiadam i prosilabym o jakies przepisy z pominieciem tego wlasnie produktu
  • Znalazłam fajny przepis na małe bezy z kremem kawowym. Baez- cukier, ciałko. Krem- całe jaja, cukier puder, mascarpone, bita śmietana 36 %, płatki żelatyny, kawa rozpuszczalna. Jak widzicie taki krem??? Czy w sklepie znajdę żelatynę w płatkach??? Możę macie inny pomysł na składniki takich bezików. Czy w sklepie są gotowe bezy do przekładania kremem. Jak uformować ładną w kształcie bezę??? Sorry za ilość pytań, ale ja lubię dokładnie, a większość przepisów jest jakaś taka ogólna. Pozdr
  • W ubiegłym roku przed Wielkanocą podano na forum przepis w którym była beza czekoladowa i masa daktylowa. Pamiętam, że zrobiłam na tej bazie mazurek.Znalazłam ten przepis w swoim archiwum, ale nie zanotowałam, czy masę daktylową piecze się osobno, czy nakłada na nią bezę? To chyba było podane jako torcik? Wyszło pysznie, chcę powtórzyć , ale pamięć zawodzi. W wyszukiwarce też nie potrafię znaleźć.
  • Mam pozostałości białkowe, mus zrobienia jutro czegoś słodkiego oraz kompletny brak czasu na wypieki czy smażenia. Dysponuję dobrym, szczegółowym instruktażem robienia bez. Zastanawiam się tylko, czy mogę je zrobić o smaku waniliowym? Sęk w tym, że cukier waniliowy wyszedł, obawiam się, że laski też. Wiem, że mam aromat. Czy mogę go dodać z cukrem do ubitej piany? Czy rozwali konsystencję?
  • bezy

    (4)
    corobic aby nie byly suche i biale tylko meiciutkie i ciemniejsze-jak kakaoko
  • Mam całą paczkę takich drobnych, podłużnych bez. Macie jakieś pomysł na ich smaczne wykorzystanie?
  • Bezy

    (7)
    Mam kilka pytań: 1. Czy białka od Wielkanocy trzymane w lodówce to już wywalić? Czy zaryzykować i troszkę rodzinkę podtruć bezami ze starych białek?? ( ostatnio mi trochę podpadli to może te bezy zrobię jednak:D) 2.W życiu mi się bezy nie udały - zawsze sa płaskie i paskudne - dajcie link do takich puszystych - żeby sie w środku ciągnęly a na zewnątrz były kruche i najważniejsze - potrzbuje przepis nie na sztuki białek tylko na objetośc bo mam prawie pełny słoik 0,9 l a nie wiem i...
  • probowalam pare razy, zawsze beza miast chrupiacej wychodzi mi kleista i za slodka, nawet jak na beze. Co robie nie tak? jakie powinny byc proporcje, jaka temperatura?
  • Jest taki deserek: bezy pokruszone, maliny i chyba bita smietana, jakis klasyk chyba, nie pamietam dokladnie przepisu, tego trzeciego skladnika, moze ktos to zna i podpowie :-)))
  • usilowalam ostatnio zrobic tort bezowy... problem polega na tym, ze jak juz mam super ladnie ubita piane i zaczynam dodawac cukier, to z kazda lyzeczka piana staje sie coraz rzadsza.... i nie chce sie juz potem ubic na sztywno:/ co prawda po wlaniu do formy i tak upieklam i nawet dobre bylo, ale kurcze, nie o to chodzi moze mozna wsypac caly cukier i razem ubic? albo nie ubijac po dodaniu cukru, tylko lekko wymieszac? albo moze cukier zly? powinien byc krysztal, czy puder? poradzc...
  • Ze styropianu?
  • Za każdym razem kiedy zostają mi białka to próbuję upiec bezy. Dziś po raz kolejny zamiast kruchych białych ciasteczek mam na blasze brązowe ciągnące się "cóś". Czy to kwestia kuchni (elektryczna)? Robiłam próby z temp. 120, 150 stopni, z termoobiegiem i bez. Za każdym razem klapa. Pomocy....
  • potrzebuje pomocy. chcialabym zrobic tort bezowy. jadlam kiedys taki lodowy chyba kawowy. ale nie wiem jak go przygotowac, chodzi mi o krem czy lody;) kupilam tort bezowy gotowy. potrzebuje tylko przepis na lody czy krem do srodka. dziekuje za pomoc. pozdrawiam
  • do oryginalnej Pavlovy dodaje się owoce kiwi
  • Zacznę standardowo - mam 6 białek. Bezy nigdy mi nie wyszły jescze dobre. A jestem niezłą kucharką. Może ktoś da mi przepis na coś nieskomplikowanego.
  • bezy

    (5)
    prosze o dokładny przepis jak zrobić bezy
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.