białka

białka

(150 wyników)
  • zostały mi po upieczeniu ciasta białka, zamknęłam w słoiczku i wstawiłam do lodówki. jak długo mogą w niej siedzieć ( są ze wsi, więc kupowałam świeże) bez uszczerbku ( tzn. żeby sie np. bez problemu dały ubić na pianę?)
  • Przeczytałam gdzieś tu na forum sposób na zbieranie bialka do Pavlovej, który mi pasuje - czyli białko zbierane do słoika i trzymane w lodówce. Mam jednak wątpliwość co do okresu przydatności. Ile takie białko można trzymać? tydzień? dwa?
  • Można je tak trzymać w zamrażarce w nieskończoność?
  • Piekę właśnie pierniczki. Chcę przyozdobić je lukrem (wzorki, esy floresy :), ale nie wiem jak go zrobić. Czytałam o lukru z białkiem, sokiem z cytryny, wodą. Kusi mnie ten z białkiem (podobno najlepszy), ale 1. nie wiem jak zrobić, 2 boje się surowego jaja wcinać :) Poradźcie.
  • Moja babcia taki robiła ze świeżych poziomek, do tortu. Ani mama, ani ja nie potrafimy odtworzyć. Był przepyszny. Może ktoś zna przepis.
  • To taka margaryna o obnizonej zawartości tłuszczu. I bez pochodnych białka krowiego. W smaku zdecydowanie lepsza od Maryny do pieczenia, która tez jest bez białka krowiego. Potrzebuję krem do tortu. Musi być "prawdziwy" krem :) Wymyśliłam krem budyniowy. (Na preparacie mlekozastępczym lub mleku owsianym?, ewentualnie sojowym, o ile potencjalny zjadacz tortu przejdzie obecny test). No i sie zastanawiam, czy taka margaryna sie nie zwarzy (o niskotłuszczowość mi chodzi). Ma ktoś jakieś ...
  • Witam. W srode robiłam pączki i zostało mi 6 białek. Stoją od środy w lodówce w szklance. Dzisiaj sobie o nich przypomniałam i nie wiem czy je wylać czy można je jeszcze do czegoś wykorzystac? Tylko do czego? Pavlowa odpada bo nie mam śmietany. Pachną jeszcze neutralnie;) pozdrawiam
  • Bardzo proszę o jakąś podpowiedź. Może jakieś ciasto? Nie chcę, żeby się zmarnowały. I jak długo białka mogą leżeć w lodówce?
  • z 40 jaj? Na Święta Wielkanocne robie dla siebie , sąsiadów i znajomych paschę do której używam jajka gotowane na twardo, czyli tylko żółtka a potem nie wiem co robić z gotowanym białkiem. Robię sałatkę, daję sąsiadom jako dodatek do paschy /do sałatki oczywiście/, ale nadal jest tego pełno, wreszcie pozostałe białka wyrzucam, serce się kraję ale nie mam innego wyjścia. Może macie jakijś pomysł na wykożystanie tych białek????? Pozdrawiam.
  • Bardzo czesta rada przy ubijaniu perfekcyjnej piany - ale ja jednak nie zauwazylam zadnej roznicy. Tak samo tez ubijaja mi sie bialka prosto z lodowki, jak i takie, ktore postaly w misce w kuchni jakis czas i sie ogrzaly. Owszem - uformowaniu piany przeszkadzaja drobiny tluszczu (niedokladnie oczyszczona miska albo trzepaczka albo troche zoltka, ktore tez jest tluste). Nie najlepiej robi jej tez, kiedy sie ja przebije - ale te historie o soli i lodowkowo zimnych bialkach to p...
  • Jak w temacie. Ile białka Waszym zdaniem powinna zawierać dobrej jakości semolina i gdzie taką kupić w Polsce?
  • do czego wykorzystac bialka z 5 jajek po lodach?
  • Jak długo ubija się białka na sztywną pianę? Tak mniej więcej ile minut to ma trwać? I na jakich obrotach miksera? Czy cukier ma się rozpuścić? Ostatnio ubijałam 6 białek i miałam wsypywać po trochu 1,5 szklanki cukru. Czy taką ilość cukru w ogóle da się dodawać po trochu? Zaczęłam rzeczywiście po trochu, a tu białka chwila moment i sztywne, więc resztę cukru wsypałam na raz. Jak się zanurzyło w pianie palec, to kryształki cukru były wyczuwalne. Tak ma być?
  • Próbowałam ubić białka ale nic z tego... I tak sie zastanawiam od czego to zależy? czy coś robię źle czy to humor miksera i jajek? Dodam, że użyłam jajek "0" więc wydawałoby się, że dobre, z lodówki. Dodałam szczyptę soli a cukier dodawałam po 1 łyżce...
  • Witam , mam pytanie czym ubijacie białka, taką zwykłą trzepaczką , recznie, czy moze przystwką ubijającą w mikserze? czy moze tez takimi dwoma trzepaczkami w robocie? dzięki za podpowiedz
  • Witam serdecznie Mam prośbę o smaczne przepisy dla matki karmiącej alergika. Mój synek nie toleruje białka krowiego ( wysypka kolki)a więc nie mogę jeść mleka ani zadnych przetworów mlecznych ( czyli bez serów, jogurtów, masła)powinnam unikać wołowiny a zwłaszcza cielęciny i nie jeść jajek. Oczywiście pozatym muszę przestrzegać diety matki karmiącej czyli żadnych produktów wzdymających ( odpada kapusta warzywa strączkowe), a do tego wszystko gotowane lub peczone niezbyt mocno p...
  • mam ich 12...świeżutkie, w słoiku ,w lodówce:) Czy jak zamrożę na przykład po 6, a potem rozmrożę to dadzą się ubić, bo nigdy nie próbowałam, z góry dziękuję
  • Proszę o możliwie szybką odpowiedź. Chodzi mi o to czy ubite na parze białka z cukrem nie osiądą albo nie daj boże się rozwarstwią jeśli dodam do nich łyżeczkę malibu do smaku. Dzięki za potencjalne odpowiedzi.
  • "Ubić pianę z białek i cukru"-tak jest w przepisie,nie wiem czy jak wrzuce od razu cukier do bialek to sie ubije:|?Czy lepiej najpierw ubijac bialka stopniowo dodajac cukier? Wielkie dzieki za pomoc:)
  • co z nim robicie ? Czasem w przepisie wymagane jest tylko żółtko. Moge cos zrobic z białka, coby je jakos wykorzystać?
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7 8

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.