Forum   biopsja

biopsja

(425 wyników)
  • Powiedzcie czy biopsja guzka w piersi jest bolesna? Jak przebiega i ile czeka się na wynik. Dziękuę.
  • Witam jakiś czas temu wykryłam u siebie guzek palpacyjnie. Poszłam od razu do gina ten skierował mnie na badanie do specjalisty chorób piersi (cudowny lekarz). Miałam zrobione USG zmiana okazała się duża bo ma 3 cm. Lekarz powiedział że nie widzi zmian ogniskowych, nie jest to typowa torbiel ponieważ nie mam płynów tam węzły czyste. Powiedział że mam takie piersi które mają skłonność do zmian mastopatycznych. Jednak za tydzień kazał mi przyjść na biopsję cienkoigłową w celu "diagnostycznym" W...
  • jak w temacie czy ktoś ma informacje o skuteczności (wiarygodności wyników) tego badania? mam przeciwwskazania do biopsji (anomalia anatomiczna ułożenia narządów) a muszę sprawdzić co z wątrobą, bo mam od dawna HCV i nie mam perspektyw na leczenie
  • Pacjenci, u których właśnie wykryto zakażenie HCV lub HBV w województwie łódzkim, próbując się zarejestrować do Poradni Chorób Zakaźnych w Łodzi przy ul. Kniaziewicza, mogą... przeżyć szok. Jedyna placówka w tym województwie zajmująca się diagnostyką i leczeniem przewleklych zapaleń wątroby ma już wyczerpane limity przyjęć do poradni na ten rok... a mamy dopiero marzec. (...) Źródło: www.prometeusze.pl
  • Chciałam zapytać, u kogo i gdzie w Warszawie można zrobić biopsję guzków tarczycy? Będę wdzięczna za każdą pomoc. Pozdrawiam, agata
  • Wczoraj byłam u endo (ze względu na moje przypadłości: straszne wypadanie włosów, starania o dzidziusia - od prawie roku efekty zerowe, uczucie zimna), dodam, że TSH mam 2,503. Zrobił mi USG i wyszło, że w płacie prawym mam guzka (nie mogę doczytać jaki rodzaj - dwuczłonowa nazwa) 1,35x0,79 cm, a w lewym guzek hypoechogenny 0,34x0,32 cm. Stwierdził, że nie mam się czego obawiać, biopsja jest niepotrzebna, leczenie będzie jedynie farmakologiczne. Mam brać raz dziennie 1/2 tabletki Euthyrox-u N...
  • dopiero jutro mam sie dowiedziec wyniki. To ze mam 1b stwierdzono na bank. Boje sie troche jutrzejszych wiadomosci.
  • Jestem z Łodzi i mam 27 lat w 2009 r. we wrześniu wykryto u mnie guzka tarczycy na prawym płacie, który miał wtedy 34x16 mm. Natomiast teraz w maju 2010r. miałam ponowne usg i guzek jest o wymiarach 40x18x26 mm. Obecnie jestem po biopsji i czekam na wynik.Od marca tego roku biorę Euthyrox N 25. Czy naprawdę nie da się tego wyleczyć farmakologicznie i trzeba operować? Z Tego co słyszałam można wysuszyć lekami
  • Pomocy

    (4)
    Proszę o pomoc w interpretacji wyników: TSH 3,61 { 0.27-4.2} FT4 1,06 { 0.93-1.7} TAK-ANTYTG 472,4 {115} MAK -ANTY TPO 258,8 {35} dZIĘKUJE ZA POMOC wg kalkulatora tsh 84,99% 2 guzy na tarczycy , w oczekiwaniu na wynik biposji. Czy jest źle?
  • guzki

    (5)
    Witam wszyskich,słuchajcie mam guzek z lewej strony zaczęłam leczenie od niedawna,zrobiłam zaledwie usgi na 8-marca mam biopsję czy biopsja moze wykazac jakies zle komórki??i czy konieczna jest operacja czy z takim guzkiem można życ tylko pod kontrolą lekarza.Moja mama jest po poważnej operacji rok temu i wyszedł wynik z W-wy zły i kilka razy zchaczyłyśmy już Gliwice ale na szczęście nie podawali chemii tylko same badania krew,usg,klatka piersiowa jak to powiedziałam lekarzowi m...
  • ma małego guza w sliniance, w opisie usg mam napisane,że jest o niergularnych kształtach i jest ukrwiony. Chirurg stwierdził ,że jest to już podstawą do stwirdzenia iż to nowotwór złośliwy. Lekarz od biopsji ( nie wiem jakiej był specjalizacji ) stwierdził iż tojest guz mieszany,łagodny. Jestem zdenerwowana. i podejście tego chirurga było straszne ( wie, że ma 2 małych dzieci ).wynik biopsji dopiero 2 czerwca, ten czas ciągnie się niemiłosiernie.
  • Cześć dziewczyny, mam pytanie:muszę zrobić sobie biopsję piersi i nie wiem co dalej?gdzie się zgłosić?ginekolog w mojej przychodni raczej nie da mi skierowania bo to sknera i nawet nie chciał mi dać skierowania na USG więc poszłam prywatnie i okazało się że dobrze zrobiłam... jeśli któraś z Was wie co mi poradzić będę wdzięczna.I jeszcze ważna sprawa: mam taką pracę, że nie bardzo mogę się zwalniać...wiem, zdrowie ważniejsze ale za coś trzeba żyć...więc może macie jakieś namiary n...
  • Bardzo, bardzo Was proszę o adres przychodni, kliniki, itp. w Warszawoe, w której mogłabym szybko zrobić biopsję (mam skierowanie) Z góry dziękuję
  • Czy może mi ktoś udzielić informacji jak wyglada taki zabieg? Konkretnie chodzi mi o to czy odbywa się on pod narkozą i czy konieczne jest leżenie w szpitalu? Dziękuję i pozdrawaim.
  • Witam Hasi-tess i dziewczyny bardzo proszę Was o pomoc.Przez przypadek wykryto u mnie guzka tarczycy.Hormonalnie jest ok.TSH 1,627.Wczoraj byłam u drugiego lekarza oto opis.Tarczyca niepowiekszona.echogeniczność niejednorodna,obszary hipoechogeniczne w obu płatach.w tylnej czesciprawego płata nieostra ograniczona zmiana hipoechogeniczna 12x10x10 mm,unaczyniona obwodowo i wewnętrznie(szczególnie tego się boję).Oczywiście wysłał mnie na biposję-mam mieć 8 marca.Co dziwne 3 tyg.wc...
  • biopsja

    (4)
    dziewczyny czy ktoras z Was miala to badanie?strasznie sie go boje a za pare dni mnie czeka-wykryto guzek piersi dzieki
  • Nie chce byc namolny i zadawac zbyt wielu pytan lekarzowi. Zapytam tu. Czy duza jest roznica w stanie watroby przy zwłuknieniu 1, a 2?
  • Witam ,bardzo proszę o pomoc ,Do endokrynologa mam wizytę na przyszły tydzień ,a chciała bym już coś wiedzieć co może wynikać z tych wyników Wynik USG : Płat prawy tarczycy wielkość :42,6 x 14,7 x14,2 mm -objętość 4,6 cm3. Płat lewy tarczycy wielkość :41,6 x 16,8 x 16,4 mm -objętość 6,0 cm3. W lewym płacie tarczycy ,posrodkowo zmiana ogniskowa wielkości 16 x 8mm lito-cystyczna ,dobrze ograniczona i bogato unaczyniona . Przepływ miąższowy wzmożony. Okoliczne węzły chłonne nie powi...
  • Witam, ostatnio byłam na badaniach TSH ft3 ft4 podwyższone endokrynolog wysłał mnie na usg które wykryło guzka hypoechogenicznego 3mm na 4mm. Za tydzień mam biopsje tak się boję że to rak? Czy wie ktoś coś na temat tych guzków? Dostałam też Thyrozol 10 musze brać 3 razy dziennie. Mam dopiero 20 lat nie chce mieć raka:(
  • Biopsja

    (5)
    USG wykazało jakiś guzek,mam skierowanie na biopsję.Czy ktoś może mi przybliżyć jak to przebiega i jakie wnioski ma wykazać takie badanie.Tarczycę już wiel lat temu miałam operowaną,a tu jakieś paskudztwo się przywlekło.Myślałam,że to już koniec,myliłam się?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.