Forum   biszkopty

biszkopty

(366 wyników)
  • według mnie ten oto przepis jest doszczetnie zpaprany
  • Właśnie wyjęłam biszkopt z piekarnika, bo naoglądałam się tortów B. Valastro i wzięło mnie na jakieś ciasto. No więc - najszybciej i najprościej - biszkopt. No właśnie, najprościej. I tak się zastanawiam, dlaczego biszkopt uchodzi za trudne ciasto. Przecież nie ma nic prostszego i banalnego w wykonaniu. Nie potrzeba do tego żadnej finezji, żadnych talentów artystycznych. No po prostu - prostota w czystym wydaniu. Czy tylko ja tak uważam?
  • Mam dzisiaj w nocy do upieczenia 4 biszkopty, właśnie zabieram się do pieczenia i wsiąkła mi gdzieś tortownica! Przeszukałam całą kuchnie, walizki, wszystko, zapadła się pod ziemie! Pewnie się przy przeprowadzce zgubiła ale byłam pewna, że jest w domu razem z innymi formami, a tutaj klops. Godzina taka, że już ani nie kupię nigdzie ani od sąsiada nie pożyczę a jak dzisiaj nie upiekę tych biszkoptów to mi się cały plan posypie. Czy myślicie, że da się je upiec w żeliwnym garnku? Wiem, że chleb...
  • Poproszę o podpowiedź. Nie przepadam za biszkoptem ale upiec go umiem. Będę robić dla mojej załogi biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. Ostatnio jadłam taki tort. Czegoś mu brakowało, chyba biszkoptowi odrobiny wilgoci. Pewnie przydałby się jakiś poncz, pytanie tylko jaka ilość by ciasto nie rozmokło no i z czego go zrobić ? Z alkoholu posiadam Advocat, małą wódeczkę tzw."kaczuszkę" mogłabym kupić. Ciasto planuję upiec w blaszce o wymiarach 20x30cm. Z góry dziękuję za wszystkie...
  • Witam! Jestem początkującą kucharką, cały czas się uczę ale nie umiem zrobić biszkoptu :( Próbowałam go zrobić z 5 jajek, 3/4 szkl. cukru i 3/4 szkl. mąki, i 1 łyżeczki proszku do pieczenia ale ciasto wychodziło za twarde, za mało delikatne. Nie wiem jakie zachować proporcję :( Może za dużo mąki dodaję? Proszę o radę. Chcę upiec tort na urodziny siostry ale boje się ze mi nie wyjdzie :( Pozdrawiam :)
  • od czasu do czasu na biszkopcie pojawiają się piegi, dzieci uważają, ze taki jest najsmaczniejszy, ale mi nie udało sie jeszcze znaleść prawidłowości tym rządzącej i raz piegi ma , a raz ich nie ma;-( znacie to ...zjawisko? jak uzyskać piegi?! ;-)))
  • Witam. Mam pewne pytanko. Jak przygotować kurczaka żeby był miękki i soczysty? Jak przyprawić i jak długo piec i w jakiej temperaturze? Piekę w piekarniku elektrycznym. A macie jakieś własne pomysly na przyrządzanie biszkopta, ale nie tradycyjnego tylko waszym sposobem? Pytam, bo ja zawsze robię w ten sam sposób i mi się już znudziło :)
  • Witam, liczę na to,że ktoś mi pomoże, otóż mój problem to opadający biszkopt w końcowej fazie pieczenia , dlaczego tak się dzieje, co może być przyczyną, co zrobić, żeby się tego ustrzec, dodam tylko, że po włożeniu do piekarnika wyrasta ładnie. Piekę ok. 20' / 175*,termoobieg, ardo.
  • Biszkopt

    (11)
    mam pytanie co do upieczonego biszkoptu - ja robię w ten sposób że jak się upiecze chwile jest w piekarniku i potem przeważnie wyjmuję na szklaną deskę wierzchem na spód by był na górze ładny prosty. I tu mam pytanie czy wam też się "przykleja" po wyjęciu to tego na co go wykładacie? może źle robię i powinnam zimny wykładać? gdzie tkwi problem
  • Jak zrobić, zeby biszkopt był naprawdę wysoki ? Wiem jak zrobić, zeby biszkopt nie opadał, że się nim rzuca, ale chodzi mi o to, zeby tak bardzo, bardzo wyrósł. I chodzi mi o formę średnicy np. 26-28 cm.
  • Witam. Co zrobić aby przyrządzając roladę z bitą śmietaną połączoną z galaretką biszkopt nie nasiąkał (częściowo zrolowany biszkopt z bitą śmietaną w środku zaś na części rozwiniętej owoce zalane galaretką)Myślałam o wlaniu częściowo stężałej galaretki ale wtedy nie otoczy ona dokładnie owoców. Jakie macie sposoby na tego rodzaju problemy?
  • Polecam to ciasto. Jest na prawdę bardzo dobre. Ja robiłam wersję z nektarynkami. PYCHOTKA!!!
  • witajcie,czy możecie polecić firmę,która robi dobre spody biszkoptowe? w internecie znalazłam kilka opinii na temat pewnej firmy na d ale były niepochlebne. będę wdzięczna za pomoc.
  • Dopiero niedawno zaczęłam gotować ale do wypieków, kremów itp jeszcze nie doszłam. Dostałam gotowy biszkopt od mojej mamy i chciałabym z niego zrobić tort na urodziny mojego rocznego synka. Macie pomysł co z nim zrobić żeby przypinał tort? Nie musi być zdrowy jak rzeczy dla dzieci, i tak będą go jedli głównie dorośli. Zamierzałam kupić jakiś gotowy krem, np. do karpatki czy tiramisu, przełożyć, wysmarować boki, czymś udekorować u góry… Proszę doświadczone osoby, który krem będzie się na...
  • www.spryciarze.pl/zobacz/jak-zrobic-szybki-biszkopt-na-tort-lub-rolade Mi jakoś sie nie widzi tak wsypywac wszystko na raz
  • www.ikea.com/pl/pl/search/?query=BLANDA+BLANK+Miska 36/16, 28/13 czy 20/9 ??
  • dzis mialam totalna porazke kulinarna. plan byl super:) tylko wykonanie jakos slabsze.. mialy byc biszkoptowe serduszka kawowe- prawie wszystko trafilo do kosza. problem zaczal sie juz podczas ubijania bialek- zrobilam tak: 8 bialek i 2 szklanki cukru- nie wyszla piana tylko raczej masa. za duzo cukru? ostatecznie po upieczeniu biszkopta na wierzchu zrobila sie bezowa skorupka... krem kawowy z masla tez okazal sie klapa- ubijalam Kasie z cukrem pudrem- ale wyszlo ciezkie, mas...
  • Słuchajcie jak nasączyć biszkopt żeby był w sam raz, tzn nie za mokry nie za suchy? Jest na to jakiś sposób. Wczoraj robiłam ciasto i wydawało mi sie że nasaczyłąm niedużo a ciasto pływa. Poratujecie?
  • Zawsze jest tak samo; najpierw pięknie rośnie a potem opada tak, że ledwie moge go przekroic na pół a najczęściej potrzebuje kroic na 3 części bo biszkopty piekę zazwyczaj do tortów. Może zdradzicie tajemnice swoich biszkoptów? Jakie zaklęcie mam wypowiadać żeby nie robił kalap?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.