Forum   bita śmietana

bita śmietana

(112 wyniki)
  • Może ktoś mi wytłumaczy, skąd wzięła się powszechna w Pl moda na dodawanie do wszystkich deserów kawiarnianych (i nie tylko) bitej śmietany... i żeby to jeszcze była uczciwa bita śmietana, to bym nic nie powiedziała, ale najczęściej jest to "coś" ze sprayu, co koło śmietany nawet nie stało. Od pewnego czasu przyglądam się deserom w kawiarniach i trudno znaleźć cokolwiek, co nie występuje w duecie z bitą śmietaną: i ciasta, i desery lodowe, i galaretki... Ostatnio zamówiłam sernik i oczywiście...
  • Standardowo - śmietną kremówkę ubijam z cukrem i dodaję odrobinę kwasku i żelatny, ale nie jest taka jak w cukierniach. Jak robicie bitą śmietanę? Dzięki.
  • Jest coś takiego? Widziałam mnóstwo mlek zastępczych (sojowe, ryżowe, kokosowe), ale czy istnieje jakiś produkt śmietano-podobny bezmleczny, który do tego można ubić na "bitą śmietanę"? (pytam ze względu na alergię u córki) Z góry dziękuję za pomoc
  • Ostatnio byłam w Pradze w knajpce Lokal - podają potrawy z czasów komuny - polecam. Jadłam tam szynke z chrzanem. Chrzan był wymieszany z bitą śmietaną, było pyszne, chce zrobic takie samo. jakiej śmietany powinnam użyć 30%? ubijać i mieszać z chrzanem tuż przed podaniem czy można wcześniej? jakiś usztywniacz do smietany dodać?? tamta była sztywna że hej :) Poradźcie!!!
  • dzień dobry możecie Państwo napisać, która z dostępnych w sklepach śmietan w sprayu najbardziej przypadła Wam do gustu? Do lodów i deserów pozdrawiam i dziękuję
  • Da się ubić śmietanę (30%) mikserem nie dodając cukru? mam taki przepis: www.kwestiasmaku.com/blog/files/972fffc907fd032dfe7e0333573a1f31-309.php w komentarzach powtarza się, że ta masa wychodzi bardzo słodka, więc nie wiem czy dodatkowy cukier, którego nie ma w przepisie, będzie dobrym pomysłem białą czekoladę chce zastąpić ciemną, gorzką śmietanę mam trzydziestkę (creme freiche)
  • marzy mi się masa chałwowa na tort, ale z bitej śmietany (nie z masła, tego w necie pełno). Pomożecie?
  • Poproszę o dokładne wskazówki jak zrobić idealną bitą śmietanę, taką zdrową, nie z torebek. Czy schłodzoną, czy 30% może być, czy cukier puder, ile cukru, ile ubijać. Bo szczerze mówiąc zawsze robię na oko i nie wiem czy może jednak może być lepsza. -- . www.imbu.pl/agatka www.imbu.pl/rafalcio
  • hm... no to zobaczymy co z tego wyjdzie, bo potrzebna mi bita śmietana do naleśników z czekoladą. pozdrawiam
  • jaka bita śmietana jest najlepsza do pączków ???
  • Witam! Ostatnio trafiłem na produkt "syfon do bitej śmietany". Moje pytanie czy korzystał już ktoś z tego, czy taka bita śmietana jest smaczna? Mam tu przykład produktu: www.gastronomiczne.pl/syfon_do_bitej_smietany_500050_p239 Warto nabyć taki produkt?
  • czy to dobry pomysł na przełożenie torciku? pytam o proporcje??? i jeszcze jedno - gdzie można kupić spody bezowe, ile się tego kupuje, czy będzie to pasowało do tego kremu
  • Czy ktoś posiada syfon do robienia bitej śmietany? Chciałabym się dowiedzieć czy warto taki nabyć do użytku domowego, nie do gastronomi.
  • mam zamiar umiec tort śmietankowy na moje urodziny, chcę żeby był bardzo lekki i malo słodki. Jadłam ostatnio pyszny śmietankowy tort z cukierni. śmietana była naprawdę bardzo delikatna a nie ciężka i tłusta. Mam wrażenie ze te śmietany w kartonikach 36% są takie tłuste i mdłe. Czy macie jakąś sprawdzoną śmietanę która się dobrze ubija nie jest mdła i tłusta. Proszę o rady. A może 30%?? Tylko czy się ubije na sztywno?? I z jakiej firmy jest najlepsza na tort??
  • Jak zrobić , czy można kupić bitą śmietanę, taka, jaką dodają do kaw. Bardzo chciałabym mieć na wierzchu w kubeczku bitą śmietanę, ale zawsze mi się bardzo szybko rozpuszcza i jest wodnista. Chcę gęstą !!!!!!!!!!!
  • Potrzebuję jakiś przepis na bitą śmietanę, lub inną masę do przełożenia biszkoptu... Najlepiej ze śmietanki (30%) Jadłam kiedyś takie ciasto z brzoskwiniami i bitą śmietaną. Może Ktoś ma przepis??? -- Dziękuję! ;)
  • pomóżcie proszę - jutro planuje zrobić tort - i w związku z tym mam problem - jak zrobić żeby bita śmietana (mam kremówkę) mi z tego tortu nie wypłynęła? czytałam o żelatynie i o dodaniu śmietanfixu - ale nie wiem co lepsze? i ile tej żelatyny na 800 ml śmietany? zależy mi na tym torcie - to prezent dla bratowej, która za kilka dni urodzi dzidziusia...
  • Jak połączyć ze sobą bitą śmietanę i żelatynę tak aby się nie ścieło? dziękuję z góry
  • Bardzo lubię bitą śmietanę z ciastem. Ale mam problem. Używam 30% śmietanę, oczywiście ostudzam w lodówce i następnie ubijam. Świetnie mi sie ubije, ale gdy stoi w lodówce powiedzmy ok. 2 godzin to podchodzi mlekiem. Nie chciałabym dodawać śnieżki czy innych chemikalii. Co robię nie tak??. Dzięki za odpowiedz.
  • Pomóżcie! mam gotowe ciasto toffi, jeszcze tylko miałam wyłożyć na wierzch bitą śmietanę i udekorować kokosem i migdałami.... Ubiłam śmietanę łaciatą 30%, ładnie się ubijała,pod koniec dodałam stopniowo 1 małe opakowanie cukru wanilinowego. Zwarzyła się, mam masło z wodą i grudkami... czy cokolwiek z tym można zrobić? jakoś uratować śmietanę albo nie wiem, " przerobić" na jakąś zjadliwą masę?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.