Forum   botwinka

botwinka

(32 wyniki)
  • w sensie zupę z młodych ziemniaków?
  • czy ktoś może wie jak zaprawia się do słoików botwinkę?
  • Botwinka

    (11)
    Mam prośbę o przepis na botwinkę . Tak od początku do końca . I z czym się podaje .Dziękuję.
  • robi dzis botwinkę na obiad i mysle sobie, ze fajnie byloby w srodku zimy moc zrobic sobie taka rozowo-letnią zupę. tylko jak to mrozić - pociac i surowe do zamrazalnika? czy np przesmazyc na masle i do zamrazalnika? i co z buraczkami - mozna mrozic? z gory dzieki za pomoc;)
  • specjalistą od botwinki nei jestem, więc mój M zabral się za jej przygotowanie. Skorzystał z przepisu zamieszczonego w GK. Niestey kolorystyka pasowała raczej do kuchni wojskowej ;)) pomimo dodania soku z cytrynu, koloru buraczkowego nie odzywskała. Czy winna może być zbyt duża ilość liści,a stosunkwo mała ilość samego buraczka młodego?
  • czy ktoś z Was zna przepis na botwinkę na surowo? jakąś surówkę albo coś podobnego? mam wrażenie, że gdzieś niedawno w jakiejś "kuchennej" gazecie widziałam coś takiego, ale teraz nie mogę tego znaleźć.
  • Mam pytanie, co robicie z botwinką? Czy zielone liście i czerwone łodygi są jadalne, a jeśli tak to jak je przyrządzić? Myślałam, że te buraki są większe a to takie miniaturki buraczków tylko, reszta same liście. Właściwie to te liście i łodygi już wyrzuciłam do kosza, dopiero teraz zaskoczyłam, że może coś się z nimi robi.
  • Botwinka

    (7)
    pierwszy raz w zyciu kupilam botwinke (a konkretnie peczek), i nie weim teraz co mam z tym fantem za bardzo zrobic...... :-) Znacie jakis przepis na zupe z botwinki? ale nie chlodnik, tylko taka na cieplo. Dzieki i czekam bo pelna jestem zapalu zeby cos z ta botwinka robic :-))))
  • Proszę podajcie mi przepis na botwinkę zanim mój mąż straci wiarę w moje umiejętności kulinarne.
  • ...no, właśnie. Jak zrobić, żeby była dobra. Jadłam 100 razy w wykonaniu innych i była dobra. Moje podejście kilka lat temu zniechęciło mnie, bo wyszła jakaś brunatna w kolorze, a o smaku nie wspomnę. Dodać "dorosłe" buraki? Przesmażać pociętą botwinkę? Zakwasić,żeby nie straciła koloru? Zrobię na weekend - pełna determinacja. Ale jak?
  • botwinka?

    (7)
    mam pytanie - jak robi się barszcz z młodych buraków, tzw botwinkę? W domu nigdy się go nie gotowało, nawet nie wiem zbyt dobrze, jak wygląda - (jak chłodnik, czy jak zabielany czerwony barszcz) a na straganach są pęczki botwiny i jakoś mnie tak naszło...
  • Pomóżcie i napiszcie jak krowie na rowie. U mnie w domu rodzinnym tej zupy nigdy się nie gotowało. A ja i córka bardzo lubimy buraczki, barszczyk. Co tam się sieka? Te łodygi? Liście? Proszę, łopatologicznie...
  • Do chłodnika dodajecie całą (posiekaną) botwinkę z liśćmi czy tylko buraki i łodygi? Czy robicie na samym wywarze z botwinki czy wzmocniacie mięsnym wywarem?
  • mam botwinke ze sporymi burakami. co oprocz chlodnika ?
  • prosze o przepis na botwinke
  • po ugotowaniu botwinki całkiem sporo tych liści zostało, tak ładnie, świeżo wyglądają, czy da się je wykorzystać jeszcze do czegoś?
  • Ugotowaną, rzecz jasna. Czy po rozmrożeniu jest tak samo dobra? O prawdziwą botwinkę będzie coraz trudniej, buraki coraz większe, przydałoby się trochę zapasu. Z góry pięknie dziękuję za odpowiedź.
  • Na kostce będzie lepszy czy nie?
  • Wreszcie pojawił sie koper w duzych ilościach i tanio wiec mozna spokojnie zrobic sobie młodą kapustkę; mnie sie dzisiaj udalo zrobic bardzo smaczną wg dawnego przepisu naszej nieocenionej eM-eS, ktorej z tego miejsca jeszcze raz dziekuję za wspaniale acz bardzo proste i co najwazniejsze - bardzo trafne - pomysły!! Andrzej
  • Od dawna nurtuje mnie ten problem...Otwieram ksiazke kucharska, jakakolwiek, a tam wszedzie-szczypta soli, szczypta pieprzu....Czy oni do jasnej anielki gotuja dla krasnoludkow? Kazda potrawa, tak powiedzmy dla 3-5 osob rowna sie sredni garnek ktory trzeba odpowiednio doprawic. Dzisiaj np. robilam wiosenna botwinka, taka slodko-kwasna i nie przesadze jak powiem, ze jest w niej sok z 1.5 cytryny, soli przynajmniej 2 lyzki, z 8-9 lyzeczek cukru, ze 20 razy pokrecenie pieprzu. I wcale nie ...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.