Forum   bułki

bułki

(178 wyników)
  • Tak się zastanawiam, jakie ma to uzasadnienie. Czy bez bułki namoczonej i odciśniętej kotlety by nie wyszły? A może to relikt z PRL-u, kiedy mięsa było mało i trzeba go było "czymś" uzupełnić, żeby go było więcej?
  • Hej, jak w temacie. Następnego dnia, mimo iż bułki były w naczyniu zamnkniętym, twarde są. Co robicie w taki mwypadku? Co robią piekarze zawodowcy? Z góry dzięki za dpowiedź
  • Witam wszystkich po małej przerwie;) Poszukuję przepisu na bułki drożdżowe, ale nie słodkie. Jednak szukam takiego ciasta, które będzie sobie rosło przez noc w lodówce albo w kuchni. Generalnie chodzi o to, że chcę zrobić bułki na wielkanocne śniadanie, ale nie będę miała czasu na czekanie aż ciasto urośnie rano, więc szukam czegoś co urośnie sobie przez noc przed śniadaniem, a potem tylko formowanie i pieczenie, no chyba że znacie jakieś przepisy na bułki które upieczone dzień wcześniej, na...
  • tak z kechupem. Pewnie
  • Wyjdą?? Czy można dodać coś w zamian, żeby nie były zbite?? Rozmroziłam pół kilo mielonego mięsa na kilka kotletów, a dziś stwierdziłam, że nie mam żadnej suchej bułki do namoczenia w rozciapania z mięsem... Bez bułki nie będą za twarde??? Może dodać np. bułki tartej? Ale ile? Macie jakiś pomysł i poratujecie???:)
  • Witam, Babcia mojego męża zawsze robiła na Wielkanoc bułkę zwaną "bułka paska"(może pascha?) , bułka była zdobiona znakiem krzyża usypanym z ziaren, a przepis pochodzi z dawnych ziem polskich (obecna Rumunia/Ukraina). To wszystko co wiem, ponieważ nigdy nie poznałam babci, a ta przepis zabrała ze sobą do grobu. Chciałabym zrobić rodzinie niespodziankę i upiec taką bułę, ale nie wiem jak, jeśli ktoś wie o jaką bułę chodzi i podzieli się ze mną przepisem będę szalenie wdzięczna!
  • Witajcie, czy może zna ktoś przepis na bułki o nazwie "fitness", z ziarnami soi w środku, siemieniem lnianym..., które można kupić w Lidlu? Chętnie bym sama takie upiekła, ale niestety jestem początkująca kucharką i nie mam pojęcia co tam w nich jest. Z góry dziękuję za wszystkie życzliwe rady.
  • I bardzo dobrze zrobili. Tez bym nie chcial zatrudniac u siebie zlodzieja. Jak zobaczy, ze kradziez bulki uszla mu na sucho to nastepnym razem ukradnie dwie a jeszcze nastepnym opowie o tym koledze i ten tez zacznie krasc. Tu nie chodzi o wartosc towaru ale o zasady. Albo ktos jest w stosunku do mnie i innych w porzadku albo niech sie wynosi. Nie mozna byc tylko troche zlodziejem. Bardzo mnie smuci, ze Gazeta robi z niego w tym artykule nieszczesnika i ofiare.
  • Prosze o pomoc, bo wyszukiwarka się nie sprawdza. Kiedyś na foto forum ktoś podał przepis na takie własnie drożdzowe bułki i nie moge teraz tego odszukac. Ciasto drożdzowe do któego dodawało się wszyskie składniki jak na pizze i piekło. Przypomina sobie może ktoś ten przepis? Dzięki za pomoc.
  • Błagam o pilną pomoc, chcę upiec szarlotkę na kruchym spodzie na przyjazd teściowej, a okazało się że nie mam w domu tartej bułki. Nie mogę wyjść bo dziecko śpi, a jak się obudzi będzie już za późno... Co mogę dać pod jabłka zamiast bułki??? Z góry dzięki.
  • Eksperymentuję z wypiekaczem i o ile chleb wychodzi fajny (ale jeszcze mało eksperymentowalam) to z bułkami jest porazka. Nie wyrastaja i za bardzo się przypiekaja. Ogólnie sama mocno przypieczona skorka. Macie moze radę na taki problem ?
  • żona kazała opanierowac rybę, nie ma w domu tartej bułki, czym ją zastąpić? Nie wydam paru złotych przeznaczonych na piwo na jakiś tarty chleb.Poradźcie coś!
  • Robię kotlety mielone, a nie mam czerstwej bułki. Co mogę dodać zamiast niej?
  • no mam wciąż ogromne ilości panieruję co się da ale może są jakieś inne zastosowania? bo mi szkod awyrzucać, a nie daje się przejeśc (czytaj wypanierować) wszystkiego. jakieś pomysły? SzeLLka
  • mam już 6. Czy można z nich coś zrobić oprócz bułki tartej? Jeśli macie jakieś pomysły, to poproszę.
  • Jak mam zrobić pulpety jak nie mam bułki? Dodać tartą? Ale twarde wtedy mi wychodzą, ktoś może coś poradzić?
  • ..zamiast w mleku?Albo bułkę tartą zamiast zwykłej bułki?Też w wodzie,oczywiście.. Dzięki z góry za odpowiedzi.
  • Witam, proszę o pomoc. Robię rybę w galarecie, taką właściwie roladę rybną. Miałam gdzieś taki przepis, że do zmielonej ryby dodawało się kaszy manny. Podawał go Maciej Kuroń, w Moim Gotowaniu. Ale ile mam dać tej kaszy? Nie pamiętam, a było naprawdę pyszne. pomóżcie proszę.
  • Niech mi ktoś wytłumaczy, bo ja sama tego fenomenu pojąć nie mogę. W przepisach na ciasta co raz to pojawia się "ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej TARTĄ BUŁKĄ blachy". No na cholerę ta bułka? Bo to tylko smak psuje i nic więcej nie daje. Argument o łatwiejszym wychodzeniu z blachy odpada, bo dobrze upieczone, nie przypalone ciasto, wychodzi bez większych problemów, a zresztą w dzisiejszych czasach papier do pieczenia to coś normalnego, a nie ekstrawagancja, więc można sobie...
  • no właśnie takie ciasto robiła moja zmarła babcia, czy ktoś może wie o jakie chodzi i zna przepis? pozdrawiam i dzięki:)
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.