Forum   cebulka

cebulka

(168 wyników)
  • Moja kwestia brzmi - cebulka z patelni, delikatnie przysmażona na maśle, z dodatkiem soli i pieprzu. Z nieznanych mi przyczyn na takową mówi się UPRÓŻONA cebulka. Nie jestem pewny co do ortografii. Cebulka jest zwykle nakładana na schabowy jako dodatek smakowy. Dodam, że to po stricte wielkopolskiej babci jest tradycja. Ale już sformułowanie pochodzi od drugiej babci ze Wschodu tego co to za Kresami. Z drugiej strony, ostatnio spotkałem się z tym słowem w Poznaniu i zastanowiło ...
  • Robię tak samo, tylko dodaję szczyptę cukru no i obowiązkowo pieprz. Cebulę kroję od razu i nie parzę wrzątkiem (zawiera wtedy wszystkie wartości). Dodaję jej bardzo dużo, ponieważ kiedy już wszystkie śledzie zjemy to ta cebula na chlebie z małsłem smakuje wtedy najlepiej. Pozdrawiam Wszystkich Smakoszy!
  • [b]Kto wie/zna przepis na taka zupe?[/b]
  • Witajcie, kupiłam pół kilograma takiej cebulki. Jest przepyszna, mogłabym jeść ją samą:) Ale to raczej mija się z celem, stąd moje pytanie - do jakich potraw można ją dodać? Naturalnie hotdog i zapiekanki odpadają, pytam o prawdziwe jedzenie:) Pozdrawiam i czekam na pomysły
  • Ostatnio jadłam we włoskiej restauracji polędwiczki wieprzowe w cudownym sosie rozmarynowo-winno-koniakowym, podane z cebulkami marynowanymi w balsamico. Smak miało to to wszystko obłedny, ale cebulki powaliły mnie po prostu na łopatki. Były to, jak mniemam, szalotki, ale jak się je marynuje w tym balsamico, co oprócz - cukier ? (były słodkie) Jakie proporcje ? Czy ktoś się spotkał z taką marynatą ?
  • czy to jest młoda cebulka w odcinku do szczypioru? znalazłam przepis , który zawiera zieloną cebulkę a ja kompletnie nie mam pojęcia co to jest :) proszę bardzo znawców o wyjaśnienie, będę niezmiernie wdzięczna.
  • Szukam przepisu na coś, co nie wiem, jak się nazywa, a kiedyś jadłam i było pyszne. To takie jakby rozpłaszczone kotlety mielone z duszoną cebulką na wierzchu. Co to jest i jak to zrobic?
  • jadłam taki nad morzem. był przepyszny, ale w wyszukiwarce nic konkretnego nie ma.ma być wieprzowy i bez mielenia mięsa. jeżeli to danie tak naprawdę ma inną nazwę, to przepraszam, nie znam się na tym, ale chociaż napiszcie proszę jak się go robi. mięsko już mam.
  • tak z kechupem. Pewnie
  • czy zna ktos niezawodny przepis na taka cebulkę?? jadlam ja wiele razy na zapiekankach hot-dogach itp... sprzedaja w sklepie ale drogo :/ .... moze wiec ktos wie dokladnie jak ja zrobic?? dzieki za info :)
  • Jadlam w Kalabrii (antipasti).Czy ktos wie,jak sie to robi i czym nadziewa? Bylo pyszne!Pozdrawiam.
  • Sezon na młodą, soczystą, delikatna cebulkę.Zostaja po tym tony szczypioru.Co z nich zrobić? Zastanawiałam się nad szczypiorową wersją tabuleh (z kuskusem w dodatku), ale może istnieje jakaś potrawa z tych bączków?
  • Może ktoś ma dobry przepis na topiony smalec z cebulką . Jak się to robi?
  • Czy ktos wie jak sie robi watrobke drobiowa po zydowsku (na zimno) z jajkiem, cebulka i platkami migdalow?
  • ostatnio eksperymentuję trochę ze smalcem, tzn. do przetapiam słoninę i dodaję np. jabłko, cebulkę, majeranek, bazylię. A wy co dodajecie do smalcu własnej roboty?
  • No właśnie, jak? Ile na dwie osoby na obiadek jej kupić? Na co zwrócić uwagę przy zakupie. Jak i ile czasu przygotowywać?
  • Robie sos. Do makaronu. W polowie smazenia pomidorow z cebulka cos mnie naszlo, zapomnialem ze to do makaronu i dolalem wina. Mialo byc con piselli, z groszkiem a teraz nie wiem co z tym zrobic. Jakos mi nie pasuje groszek plus wino do makaronu. Hm.
  • pomozcie! jak przygotowac tak zeby byl smaczny i pachnacy?? i z czego najlepiej? z kostki bialego smalcu kupionej w sklepie? ktory jest dobry? czy wysmazyc samemu np z tlustego boczku? cebulke oddzielnie podsmazyc czy razem? kiedy i jakie przyprawy?? ojej, nie wiedzialem ze to takie skomplikowane ;))) pomocy!!
  • Chodzi mi o taką chrupiącą, złotobrązową posypkę dodawaną częso w knajpach do fast foodów. Mój chłop toto uwielbia i uparł się, zebym mu zrobiła domową (do kanapek itd). Wiem, ze w Polsce mozna taką kupic w sklepach, ale w UK nigdzie nie widziałam :( Ma ktoś sprawdzony przepis? Próbowalam smażyc cienkie plasterki w głębokim tłuszczu - przypalają się i są gorzkie, kiedy zmniejszam ogien nasiąkają ohydnie tłuszczem. Próbowałam też prażyc w piekarniku, ale wysychają tylko, nie są wc...
  • ( kuchcik.info) "Składniki dla 2 osób: * 1 płat ryby panga * 3 cebule * sól, pieprz * przprawa do ryb * oliwa z iliwek * łyżeczka masła Sposób przyrządzenia: Obrać i skroić w talarki cebulę. Rybę opłukać opruszyć przywami + sól, pieprz. W rondelku rozpuścić masło i zeszklić cebulę [ na bardzo małym ogniu]. Przykryć garnek i dusić tak przez około 3 minuty. Następnie dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek i układamy w garnku rybę [ polecam pokroić na 4 kawałki...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.