Forum   chłodnik

chłodnik

(38 wyników)
  • Chłodniki

    (23)
    Na prośbę jacka1f zakładam osobny wątek. -- CHŁODNIK BUŁGARSKI - 4 szkl. kefiru - 1 świeży ogórek - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 4 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich - łyżka soku z cytryny - 2 łyżki koperku - sól, biały pieprz Kefir schłodzić. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z pestek, cienko pokroić,lekko posolić i odstawić na kilka minut. Czosnek obrać, posiekać i rozetrzeć z małą ilością soli.1/2 skl. zimnej przegotowane...
  • ...a ja na dziś planowałam i teraz mam 2 litry jogurtu, kilka ogórków, rzodkiewki, koper i szczypiorek w ilościach hurtowych, a nic na obiad.. :D Co z tego zmajstrować, żeby nie było zimne, bo się mnię zmarnują produkty przy tej pogodzie.... :)
  • Do chłodnika dodajecie całą (posiekaną) botwinkę z liśćmi czy tylko buraki i łodygi? Czy robicie na samym wywarze z botwinki czy wzmocniacie mięsnym wywarem?
  • Podzielcie się proszę! Mi ostatnio zasmakowało gaspaccio choć wolę je w formie większych kawałków niż całkiem zmiksowanej papki. Lubię zupy na bazie świeżych pomidorów. Czy macie jakieś fajne propozycje na chłodniki, których robienie nie zajmie pół dnia?
  • Robię obiadek dla rodzinki. Chcę podać chłodnik i danie z ziemniakami(mięso+warzywa). Proszę pomóżcie.Nie wiem,czy chłodnik podać przed,po a może jednocześnie z "drugim"? Dosia.
  • Przeczytałam chyba wszystko na tym forum o chłodniku, ale nie jestem pewna, czy mogę tak zrobić uproszczoną = prymitywną jego odmianę. zamiast botwiny jeden burak ugotowany i utarty w wiórki. Kefir+ ten burak + ogórek zwykły też w wiórkach i kropla koncentratu barszczu czerwonego Krakusa z butelki, coby barwę miał dobrą i koperek, sól i pieprz.... Zaryzykować?
  • Czy ktoś może spotkal się z tą potrawą, a konkretnie z przepisem na nią. Jadłam w poniedziałek w knajpie i od tej pory szukam przepisu i nic z tego. Jako że wiele rzeczy pod jedną nazwą może się kryć to powiem, że w chłodniku pływały chyba kawałki śledzia, ogórka zielonego i papryki. Poza kefirem . zsiadłym mlekiem i koperkiem reszty nie udało mi się zidentyfikować
  • Chłodnik

    (10)
    Pierwszy raz zrobiłam chłodnik, według przepisu mamy, najpier podgotowałam botwinke, pozniej ogorki, rzodkiewka, koperek itd. Dodałam kefir (element mleczny nie byl wspomniany w przepisie). Ale smakuje tak jakos dziwnie, troche gorzko. Czy to z powodu kefiru czy botwinki...? Moze ktos zna odpowiedz... Albo ma chociaz pomysl na uratowanie mojego obiadu ;) Pozdrawiam
  • JA PANA KOCHAM, PANIE ROBERCIE!!!!
  • dzisiaj popołudniu robie chłodnik-mam koperek, szczypiorek, rzodkiewki, świeze ogórki, botwinke, jajka i jogurt naturalny-własciwie tylko brac sie do roboty i obiad w 15 minut gotowy, ale pomyslałam, ze może macie jakies fajne sposoby na poprawienie lub urozmaicenie chłodnika, których nie znam może zupełnie inne chłodniki robicie? lato przytszło, coraz wiecej młodych warzyw na straganach-jedzmy takie pyszne lekkie rzeczy będę wdzięczna za sugestie i porady pozdrawiam słonecznie, bo cud...
  • powiedzcie mi prosze, czy mozna chłodnik zrobić tylko z kefiru jako bazy? czy musze neistety dodac smietane.... tu taki upal, ze nic innego nie ejstesmy w stanie zjesc - jak ja wam zazdroszcze tego chłodu:-) pozdrowienia z 34stopniowej-upalnej Kolonii
  • witam! wiem, że ten wątek był poruszany milard razy, ale przejżałem już wiele i brakuje mi tylko jednej informacji: czy nie muszę dodawać wywaru (np. z kości) wystarczy tylko kefir? dzieki za pomoc!!!! i przepraszam, że znowu chłodnik........
  • Przeszukując stronę gazety "Praktyczne rady Kurta Schellera": www2.gazeta.pl/kobieta/1,37667,1476637.html weszłam na stronę z przepisem na chłodnik. Oburzyła mnie wypowiedź Pana Schellera który twierdzi, że pracując w hotelu Bristol opracował własny przepis na chłodnik i tu podaje przepis na chłodnik, który od dawien dawna w moim domu przygotowywała i babcia i mama. Z podobnym przepisem spotkałam się również w starych polskich książkach kucharskich. Sam przepis wygląda tak: "1l so...
  • oto przepis na szybli chlodni - super jak na takie upaly. Najlepiej wykorzystac do tego kefir z ogorkiem i kopewrkiem - Freskovita z Mlekovity. Dodajemy do niego troszke barszczu w proszku rozpuszczonego w niewielkij ilosci wody. Mieszamy wszystko i juz gotowe a dalej to tradycyjnie: ogorek, jajko i koperek. Mozna dodac smietanki do smaku. Polecam!!! Smacznej ochlody!!
  • uuuuuwielbiam gazpacho ! a ten przepis - ech, aż ślinka cieknie!!
  • Ciekawy jestem ,czy Pan Tadeusz byl chociaz raz w Hiszpanii i jadl gazpacho? Bo ten przepis wzial chyba z kosmosu... z powazaniem polak zamieszkaly w Hiszpanii od 14 lat.
  • Jaka różnica w p.tadeuszu trzy razy jest mowa o chołodzcu,dwa razy o chłodniku. mżczyznom dano wódki. zaczem eszyscy siedli i chołodziec litewski milczkiem żwawo jedli.
  • No właśnie. Jak zrobić dobry chłodnik?
  • Chłodnik

    (11)
    podrzuccie przepis na chlodnik. ja jestem ograniczona produktami, bo ku mojej rozpaczy nie ma tu np. botwinki:-(
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.