Forum   choroby tarczycy

choroby tarczycy

(80 wyników)
  • Taką ciekawą książkę znalazłam:) o różnych podejściach do leczenia chorób tarczycy (leki, dieta, suplementy). Łatwa w czytaniu, przyjazna dla pacjenta, tłumacząca jak należy zawiłości.wg mnie dla początkujących chorujących jest to dobra pozycja. Podkreśla celowość zrobienia wszystkich badań, pokazuje na co zwracać uwagę, czego się wystrzegać Autorka pisze np że nowa norma dla TSH, oparta na odkryciach z ostatnich badań, wynosi 0,3-2,0,lU/l. Badania wykazały, że każdy z wynikiem TSH w...
  • Dziewczyny wypowiedzcie sie prosze na temat Waszego samopoczucia psychicznego, jaki towrzyszył lub nadal towarzyszy przy objawach lub leczeniu chorób tarczycy-chodzi mi tu najbardziej o niedoczynnosc i hashi i czy ewentualnie zaszły jakieś zmiany..bo chce mniej wiecej porownac co do siebie wiem, ze kazdy jest inny kazdy moze miec inne objawy..ale nie wiem czy u mnie zle samopoczucie psychiczne beirze sie od chorej tarczycy. chociaz podkreslam, ze tak, jak i złe samopoczucie fizyczne tak i psy...
  • [b]Problemy w praktyce endokrynologicznej. Choroby tarczycy[/b] [i]prof. dr hab. med. Marek Ruchała, Katedra I Klinika Endokrynologii, Przemiany Materii i Chorób Wewnętrznych Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu[/i] Data utworzenia: 28.09.2011 Ostatnia modyfikacja: 03.10.2011 Opublikowano w Medycyna Praktyczna 2011/08 [u]Od Redakcji:[/u] Artykuł zawiera odpowiedzi na wybrane pytania zadane wykładowcom podczas X Krajowej Konferencji Szkoleniowej Towarzystwa Internistów Polskich "INTERN...
  • Leczenie Chorób Tarczycy. Holistyczne Metody Poprawy Pracy Tarczycy. tu opis: www.empik.com/leczenie-chorob-tarczycy-holistyczne-metody-poprawy-pracy-tarczycy-ksiazka,prod29890128,p i tu polecenie autorki: www.youtube.com/watch?v=I3CvIKZ25kk&feature=related Warto ją nabyć? Polecacie? A może coś innego?
  • Wklejam w częściach cały artykuł, do którego wykupiłam dostęp www.pnmedycznych.pl/spnm.php?ktory=458 Borgis - Postępy Nauk Medycznych 5/2009, s. 364-368 *Ewa Czerwińska, Magdalena Walicka, Ewa Marcinowska-Suchowierska Leczenie chorób tarczycy Treatment of thyroid diseases Klinika Medycyny Rodzinnej i Chorób Wewnętrznych Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego w Warszawie Kierownik Kliniki: prof. dr hab. med. Ewa Marcinowska-Suchowierska Streszczenie W artykule omówiono postęp...
  • witam serdecznie, czytam was od samego rana, próbuję znaleźć odpowiedzi na swoje wątpliwosci i pytania, ale ciężko mi idzie :( znalazłam za to wiele rzeczy, które moge dopasowac do siebie, i których nigdy w zyciu nie związałabym z tarczycą. proszę Was o pomoc, bo nie wiem, co robić, do jakiego lekarza iść, i czy w ogóle iść. po drugiej ciąży rozleciały się moje hormony, długo brałam duphaston, potem przyszły problemy z prolaktyną, na szczęście się to jakoś wyrównało. po odstawie...
  • Nie wiem dlaczego z uporem maniaka kasowany jest wątek dotyczący tej książki. Nie wklejam fragmentów, więc niż już nie jest łamane. Chyba mamy prawo dzielić się wrażeniami z lektury, tego co czytamy. no to jeszcze raz: Słuchajcie - cudowną książkę znalazłam:) o różnych podejściach do leczenia chorób tarczycy (leki, dieta, suplementy). Łatwa w czytaniu, przyjazna dla pacjenta, tłumacząca jak należy zawiłości. Autorka pisze np że nowa norma dla TSH, oparta na odkryciach z ostatnich b...
  • Niedobór jodu jest jedną z najważniejszych przyczyn tych zaburzeń organizmu.Tarczyca wychwytuje jod z krwi i prztwarza go na hormony. Gdy poziom jodu we krwi jest zbyt niski wytwarza się wole tarczycowe. Wole to powiększony gruczoł tarczowy, który jest następstwem niedoboru lub braku jodu w diecie Tutaj więcej na ten temat. www.doz.pl/czytelnia/a286-Niedoczynnosc_tarczycy
  • Witam ponownie. Mam pewne podejrzenie ,że ta choroba jest w pewnym stopniu związana z chorobą tarczycy. Czy któraś z was ma oprócz objawów fibromialgii chorą tarczycę?
  • niedawno pytała na tym forum o operację gdyz moja mama będzie ją miała. Mama ma nadczynność i bardzo duży guz który uwidocznił sie po urodzeniu trzeciego przez niej dziecka. Tata ma także chora tarczycę, ale niedoczynność. A ja jestem w ciąży. Nie robiłam żadnych badań związanych z chorobami tarczycy. Czy te choroby są dziedziczne ??? Czy badania w ciąży (TSH, F3, F4) są obowiązkowe ???? Jeśli tak to kiedy je najlepiej wykonać bo u mnie minął juz półmetek mojej ciąży
  • Witam wszystich, to kolejne forum na którym wpisuję tę informacje ponieważ uważam że jest b. ważna. chcialabym zwrocić uwagę osób o obnizonym nastroju, ciągłym zmeczeniu (czy wręcz depresji) że to moze być efekt choroby tarczycy. Dotyka ona przeważnie kobiety (ale dzieci i mężczyzn oraz osoby starsze oczywiście też), a efekty są tak np: opisywane przez chorych: "zimno mi, nie mam siły, mam depresję" (tytuł podrozdzialu z książki M. Sara Rosenthal, "Choroby tarczycy"). Jest tu...
  • Skróty: nn-poniżej normy, n – w normie, pn – powyżej normy I. TSH nn poniżej normy + jednocześnie a) FT4 nn => wtórna lub trzeciorzędowa niedoczynność tarczycy b) FT 4 n + T3 nn => zespół niskiej T3 (sick euthyroid s.) c) FT 4 n + T3 n => podejrzenie subklinicznej nadczynnośći tarczycy d) FT 4 n + T3 pn => T3 – toksykoza e) FT4 pn => nadczynność tarczycy II. TSH pn powyżej normy + jednocześnie a FT4 nn => pierwotna niedoczynność tarc...
  • W mojej rodzinie "z podciętym gardłem" czyli po operacji tarczycy chodzą prawie wszyscy krewni ze strony mojej babci tzn. moja mama, jej dwaj bracia (czyli całe rodzeństwo). Operowana była również moja babciaj jej siostra, dzieci tej siostry. Nie byli operowani bracia babci, ale ich córki juz tak. Chorzy mieszkali w różnych regionach Polski - góry (Karkonosze, Wielkopolska, Szczecin, Sosnowiec), więc nie wchodzi w rachubę mieszkanie w tym samym środowisku. Trochę się boję o sie...
  • Odkąd internista stwierdził u mnie niedoczynność, wciąz mam mętlik w głowie i mnóstwo pytań. Z góry przepraszam, jeśli moje pytania są zbyt naiwne. Teraz musze czekać do środy na skierowanie do poradni endokrynologicznej, potem muszę się zarejestrować i czekać nie wiem ile. A chciałabym wiedziec już. Zdaję sobie sprawę, że bez szczegółowych badań nic więcej się nie dowiem, ba, nawet z nimi i tak muszę czekać na diagnozę u specjalisty. I męczę się okrutnie, bo nie iwem już o czym mam czytać,...
  • O Autorze - www.endokrynologia.net/?q=content/o-autorze O hormonach- www.endokrynologia.net/content/badania-hormon%C3%B3w i inne informacje na tej stronie . Według autora jak TSH jest w normie to nie ma sie czego doszukiwać na sile i leczyć.
  • Może niektórzy z Was pamiętają o mojej inicjatywie, którą rozpoczęłam w sierpniu 2010 na Forum Hashimoto. Chciałam wraz z uczestnikami tamtego forum utworzyć FAQ czyli "Najczęściej zadawane pytania" oraz opracować te pytania. Część pierwsza powiodła się -- spisałam ok. 100 pytań. Wątek z propozycjami niestety został usunięty. Część druga, czyli opracowanie pytań zakończyła się tuż po jej rozpoczęciu, a wiązało się to z odmową mojego dostępu do forum Hashimoto. Wątek "Opracowujemy pyt...
  • Od 4 miesięcy mam nerwicę lękową - lecze się u neurologa. Czy jej powodem moze byc niedoczynność tarczycy, która mam stwierdzoną? Mam duszności jak ide ulicą, sztywnieją mi nogi, zaczynam się trząść, odczuwam lęk. Lekarz endokrynolog kazał mi odstawić Jodid, który brałam od 2 lat i zrobić wynik TSH, FT3 i FT4. Wynik tego TSH wyszedł: 0,617uIU/mL, a rate: 23.85, a norma jest: 0,490 - 4,670. A poziom FT3: 2.04 pg/mL, a rate: 809.51, a norma wynosi: 1.45 - 3.48. Poziom FT4: 0,91 ng/...
  • W solarium mozna przeczytac informacje na temat przeciwskazan zwiazanych z opalaniem. Doczytalam sie rowniez, ze osoby zarzywajace "niektore leki hormonalne" oraz "z chorbami tarczycy" nie moga z niego korzystac. Pani tam opracujaca nie za barzo mogla mi wytlumaczyc dlaczego? Moze wy wiecie, czym grozi opalanie sie z niedoczynnoscia tarczycy? Pozdrawiam
  • Mam pytanie, czy może ktokolwiek z Was brał ten magiczny proszek? Lekarz (nie endokrynolog) zalecił mi go by normalizować, wspomagać funkcjonowanie tarczycy. Jest on również z powodzeniem stosowany w otyłości. Zastanawiam się tylko czy nadaje się akurat dla mnie bo mam niedowagę i na jakiej zasadzie działa jeśli chodzi o naszą chorobę? Bierze się go niewielką ilość na czczo, jak weźmiecie za dużo to daje objawy pobudzenia, poddenerwowania i kołatania serca. brałam przez jakieś 2 tygodni...
  • Czy ktos tak ma??? Staram sie o drugie dziecko. Poprzedni cykl przesunal sie o 10 dni. Teraz czekam na okres juz 3 tydzien i nic. Jak sie zdenerwuje to mam uczucie, jakby mnie tarczyca miala udusic ... Hormony tarczycy robie regularnie co 1,5 misiaca i sa OK. Wiec na wizyty do lekarza nie chodze!!! Jak z tak rozregulowanym okresem postarac sie o drugie dziecko. Jestem po operacji tarczycy (w 2000 roku) z powodu guza. W pierwszej ciazy nie mialam zadnych problemow. Zaszlam za "pie...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.