ciasto francuskie

ciasto francuskie

(135 wyników)
  • Da się! :) Zakładam wątek dla biedaków bez piekarnika, którym przyjdzie ochota na jakiś smakołyk z ciastem francuskim. Szukałam w necie ostatnio i trafiłam wyłącznie na jakieś ciastka z cukrem ( kawałki ciasta francuskiego posypać cukrem i podpiec na patelni z obu stron) a mi zależało na czymś konkretnym, słono-ostrym. Spróbowałam sama, nadziane ciasto farszem świetnie wychodzi podpieczone na patelni. Wkładałam na suchą patelnię, przykrywałam pokrywką, gdy się zarumienieło od spodu odwró...
  • witam, chcę przygotować pierś z kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem. We wszystkich przepisach jet podane, że surową pierś obkłada się szpinakiem i zawija w ciasto francuskie a potem na 20 minut do piekarnika. Zastanawiam się czy ta pierś zdąży się zrobić zanim ciasto się spali. Myślałam żeby najpierw na gorącej patelni ścinąć pierś z obu stron a dopiero patem zawinąw ciasto i do piekarnika. co o tym myślicie??
  • Co i jak robicie z ciasta francuskiego, takiego gotowego, kupionego w sklepie? Obiecałam moim dużym chłopakom i teraz mnie nudzą, ale chyba się zbłaźnię. Pomożecie ?? :)
  • Czy ktoś z Was może robił kiedyś parówki w gotowym cieście francuskim? Ja do tej pory robiłam je sama, jednak ostatnio nie mam czasu na takie rzeczy :( Dzisiaj przed pracą kupiłam gotowe ciasto www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/t/ciasto-francuskie ale z racji tego, że nie mam doświadczenia z takimi rzeczami trochę się obawiam. Czy ktoś może je próbował? Albo poleca jakieś inne? Proszę pomóżcie, bo chciałabym, żeby mój obiad był jednak udany :)
  • W piątek rozmroziłam ciasto francuskie, od tego czasu trzymam je w lodówce, czy mogę dzisiaj jeszcze z niego coś zrobić czy wyrzucić już?
  • Mam mało czasu na przygotowanie piątkowej kolacji dla gości Planuję podać łososia grillowanego, sałatę z pomidorami, sałatkę tuńczykową. Do tego chciałam zrobić ciasteczka z ciasta francuskiego. Ostatnio jadłam nadziane pastą zrobioną z fety, tuńczyka i suszonych pomidorów i były pyszne, teraz chciałabym zrobić podobne ale już ten tuńczyk mi nie pasuje. Czym by można było jeszcze je nadziać? Czy zrobić jeszcze np sos do ryby ze szpinaku i gorgonzoli? Czy to wszystko wystarczy? A może zrobić ...
  • duzy? bo jakos baza kurczak, dymka i pieczarki w beszamelu na chicken pie mi sie rozrosla i musialam wsadzic do najwiekszej posiadanej formy ceramicznej. i jutro bedzie na obiad (coz poradze, drobiowy weekend taki) myslalam, zeby te platy ciasta, ktore sa dosc male, rozmrozic, "skleic" przy pomocy kilku wiorkow zimnego masla, oproszyc maka i rozwalkowac do otrzymania porzadanej powierzchni, da sie moze uzyskac ten efekt jakos prosciej bez babrania? nie wiem, skleic je na szwie jedno kolo d...
  • To jest tani obiad? Losoś? Ciasto francuskie?
  • www.forum.wes.pl/viewtopic.php?t=885 Jakie kupić ciasto francuskie. Które będzie najlepsze. Kiedyś w Lidlu było do niczego. Z Carecośtam też niezbyt.
  • Drodzy forumowicze, na spotkanie wigilijne ze znajomymi zadeklarowałam się zrobić paszteciki z kapustą i grzybami. Grzyby się moczą, kapustę zaraz drobno pokroję, cebula w kostkę podsmażona. Mam jednak problem z ciastem - jak najlepiej to, że tak powiem, zaaranżować? Miałam pomysł, żeby rozłożyć listek ciasta (mam gotowe, mrożone z Tesco), nałożyć farsz i zrobić roladę, potem pokroić na małe kawałki - paszteciki. Ale nie wiem - ile jest takich listków znajduje się w jednym opakowaniu g...
  • co sądzicie o takiej formie makowca czy lepszy będzie zwykł strucla makowa
  • Drugi raz w życiu robiłam rogaliki z gotowego ciasta francuskiego i drugi raz po wystygnięciu rogaliki robią się gumiaste. Pierwsze były z konfityrą, drugie z marmoladą... Co robię nie tak? Z góry dziękuję za wypowiedzi! :)
  • Pytanie do osób mieszkających w Stanach - czy można gdzieś kupić ciasto francuskie surowe, takie, by tylko dodać farsz i upiec? Jeśli tak, jak to się nazywa?
  • Wy na pewno mi poradzicie. Robiłam kurczaka w cieście francuskim i zostało mi sporo "ścinków". Nie mam pojęcia co z tym zrobić? tzn. zbiłam wszystko w jedną kulę i leży w lodówce, czy można to rozwałkować i zrobić np. ciasteczka francuskie? takie zwykłe posypane tylko cukrem? polećcie mi coś taniego, łatwego i szybkiego... Z góry bardzo dziękuję!!!
  • Bardzo proszę o przepis na sałatkę , którą można podać do łososia pieczonego ze szpinakiem i fetą w cieście francuskim . Jakoś nic mi nie pasuje...żadna feta, pomidory, ogórki...:/ Totalna pustka ... Znalazłam na forum kuchnia propozycję na zwykłą sałatę lodową z vinegrette , ale jakoś za "słabe" jest to dla mnie. Czy ktoś ma jakieś propozycje??? Dziękuję:)
  • Potrzebuję rady jakiej firmy jest najlepsze. Dzisiaj upiekłam na próbę z frosty jest przyzwoite ale liczę na coś lepszego. W niedzielę organizuję pierwsze urodziny mojej córki i chcę zabłysnąć przed rodziną, no dobra przed teściową;)
  • Jak w temacie, Zwykle robię z mąki pszennej luksusowej (PZZ Kraków). Jestem zadowolony ale może z innej będzie lepsze? Może tortowa? Ktoś ma jakieś sugestie?
  • Witam, w sobotę mam gości i tak sobie pomyślałam, że wykorzystam zakupione foremki na babeczki (tartaletki) wyłożę je ciastem francuskim (gotowym ze sklepu) i nadzieję czymś, myślałam zarówno o nadzieniu na słono, jak i na słodko. Tylko tak sobie myślę, czy nie będzie problemu z wyjęciem tego ciasta francuskiego z yuch foremek (bo to przecież nie jest kruche ciasto), czy nie połamie się / nie pokryszy się podczas wyjmowania?
  • Znalazłam przepis na krem do kremówki, nie było przepisu na ciasto ale do niej raczej pasuje ciasto francuskie.Po przestudiowaniu trzech książek kucharskich -poległam.Czy rzeczywiście jest to takie strasznie czaso... i pracochłonne?Czy trzeba tak dokładnie przestrzegać tych kierunków wałkowania,schładzania,odpoczywania?Nie można coś uprościć,bo zajmie to chyba cały dzień.Robicie samodzielnie ciasto francuskie;macie może jakieś swoje sposoby?
  • + reszta... No wlasnie ! zainspirowało mnie połączenie pieczonego ziemniaka z serem plesniowym i orzechem oraz pizza patate (bardzo cieniutkie plastry ziemniaków, czosnek, pietruszka). Pomyślałam, ze mogłabym zrobić na cieście francuskim własnie takie ziemniaki, ser lazur (lub podobny), orzechy włoskie. No i mam takie pytania: 1. jak uzyskac efekt tych cieniutkich plasterków by były takie jak na wspomnianej pizzy (nie rozłażące się, lekko chrupiące ale nie surowe i trud...
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.