Forum   ciasto na tartę

ciasto na tartę

(6 wyników)
  • tak jak ciasto francuskie zrolowane na folii? chciałabym mieć taki duży zapas ciasta na tartę żeby w każdej chwili móc tylko przygotować nadzienie i pominąć etap robienia ciasta i czekania aż się schłodzi? wydaje mi się że czemu nie w końcu składniki na obydwa te ciasta są takie same. czy ktoś coś na ten temat słyszał albo ma jakieś doświadczenia?
  • Proszę, czy ktoś moze mi podac dobry przepis na ciasto na tartę (słodka i "normalna"). Wiem, ze jest tu sporo przepisów, ale na samo ciasto znalazłam mało i jak je wypróbowałam.....a jestem super psują w kuchni:))) - to albo było za mało na moją formę do tarty (28 cm średnicy) albo mi sie rozlatywało, albo nie chciało się rozwałkowac...za kazdym razem klapa....a wydawało mi się, ze tarta rozwiąże moje problemy z szykowaniem jedzonka:(((( Pozdrawiam:))
  • Witam. Dzis mialam drugie podejście i znowu klapa ;(((( Jeszcze raz pewnie spróbuje a potem sie zniechęcę... Moze Wy mi pomożecie??........ A więc chodzi o tartę na kruchym cieście. Robiłam z dwóch przpisów: raz od Pascala (mąka+oliwa z oliwek itp.), drugi raz z forum (1maslo+3 szkl. mąki+2żółtka+1/3szkl.śmietany). Nie wiem na ile ważne są proporcje, ale z tego co piszecie to są różne warianty ciast kruchych na tartę więc nie sądzę że tu coś sknociłam. Ciasto było jakby z zakalce...
  • Na forum kuchnia znalazłam przepisy na ciasto na tartę ( na słodko, żeby była jasność ). I wszystkie ciasta miały ten sam skład. Dodaje się soli. Czy można jej NIE DAĆ? Ten słonawy posamczek mi wybitnie nie leży. Proporcje dałam dobre - jak w przepisach. A i jeszcze jedno - czy wystarcza wam tyle ciasta ( z 200 g mąki, 1/2 masła, wody i jajka - na jaką wielkość foremki to są proporcje )? Ja ledwo wykleiłam szklaną foremkę na tartę i LEDWO mi starczyło!
  • Bardzo proszę o poradę praktyczną, chcę zrobić pierwszy raz tartę z porami i brokułami, w przepisach raz jest napisane żeby ciasto przed nałożeniem składników głównych podpiec a w innych żeby nakładać od razu. Jak to jest, czy to zależy od składników które sie dodaje? Bardzo dziękuję za odpowiedź.
  • odradzam

    (6)
    ciasto na tartę z przepisu Pascala. Zrobiłam wczoraj i wyszło beznadziejne :( Po prostu niesmaczne i twarde. Farsz był mojej produkcji: pory smażone na maśle, wędzona szynka, pomidory, sos śmietanowo-serowy i wyszedł dobry - na pewno wykorzystam go do innych dań. Wniosek z tego, że ciasto na tartę jest najlepsze według tradycyjnego przepisu. pzdr, P.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.