Forum   czosnek

czosnek

(1526 wyników)
  • Wielka Brytania, Włochy i Polska - to członkowie UE najbardziej narażeni na przemyt chińskiego czosnku. Od wprowadzenia wysokich ceł w UE proceder ten jest lukratywnym biznesem - wskazuje ekspert Europejskiego Urzędu ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF). finanse.wp.pl/kat,104128,title,Chinski-czosnek-zaleje-Polske,wid,15247718,wiadomosc.html?ticaid=1fe19
  • Czy ktoś używał przez dłuższy czas kapsułek z czosnkiem na zmniejszenie ciśnienia i cholesterolu? Jakie rezultaty i po jakim czasie?
  • Czosnek

    (9)
    Czy ktoś używał przez dłuższy czas kapsułek z czosnkiem na zmniejszenie ciśnienia i cholesterolu? Jakie rezultaty i po jakim czasie?
  • Tyle czytałam, że w oliwie czosnek się dłużej przechowuje, i oliwa się robi aromatyzowana... no i jak przeczytałam, tak zrobiłam. Ale pewnie coś sknociłam, bo: w niedzielę zalałam ząbki, słoiczek zakręciłam i do lodówki. Dziś otwieram, a wieczko odskakuje z syknięciem, a oliwa... musuje. Ząbki wydzielają mnóstwo bąbelków. Nie śmierdzi, ale nie pachnie ani oliwą, ani czosnkiem... a może to normalne...? Co mogłam schrzanić? Ząbki czosnku obrałam i z niektórych odcięłam tę twarde końcówki - m...
  • Może w leczeniu bb się to przyda kiedyś? Ajoen, związek występujący w czosnku, zaburza powstawanie bakteryjnego biofilmu, w dodatku na początkowym etapie. Duńscy naukowcy twierdzą, że odkrycie ich zespołu ma duże znaczenie dla pacjentów z mukowiscydozą. Artykuł Tima Holma Jakobsena i Michaela Givskova z Uniwersytetu Kopenhaskiego ukazał się w piśmie Antimicrobial Agents and Chemotherapy. W ramach wcześniejszych badań Givskov i inni zauważyli, że surowy wyciąg z czosnku hamuje ekspresję ...
  • dziewczyny, wiadomo, że czosnek z Chin nie jest dobry i go nie kupuję. Ale ostatnio widziałam w lidlu czosnek z Argentyny. Czy taki czosnek nadaje się do uzycia, tzn. czy nie jest to takie samo badziewie, jak ten z Chin. Wiadomo, nasz polski najlepszy :) ale nie zawsze mam mozliwośc kupic polski. drugie pytanie - gdzie przechowywać czosnek, czasem trzymam normalnie w kuchni w szafce, a czasem w lodówce. Ale zdazyło mi się że i tu, i tu pojawiła się na nim pleść. Nie kupuję dużej ilości czos...
  • a propo's afrodyzjakowego działania czosnku..:) [img]https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/27831_388980737524_53278922524_4462569_5529201_n.jpg[/img] www.facebook.com/photo.php?fbid=388980737524&set=a.273376207524.151249.53278922524&type=3&theater
  • fajna ksywka, pozdrawiam autora :)
  • Jak myślicie, a może juz ktos tak wlasnie robił - czy moge natrzec schab srodkowy/karkowy przyprawami i czosnkiem, ew. dodac śliwki suszone i taki surowy z przyprawami zamrozic??? A upiec dopiero za 2 tygodnie? czy czosnek nie zrobi sie gorzki przez zamrozenie? a sliwki suszone?
  • czosnek?

    (13)
    Czy ktoś z Was zauważył u siebie może czosnek jako silny wywoływacz migreny? Kiedyś po sosie czosnkowym bolała mnie głowa, myśle , że kilka razy , ale jakos nie powiązałam tego. Ostatnio wieczorem zjazdłam cos z sosem czosnkowym, w przeciagu godziny dostałam takiego bolu ze myslałam ze mi głowa odpadnie, a cały dzien czułam sie bardzo dobrze.
  • bene_gesserit napisała: > Naiwnej, wydawalo mi sie, ze taki paczkowany w siatkowe woreczki > albo luzem, bialy jak snieg i o zwartych, malych glowkach to > chinski. A jesli jest rozowy, ma glowki dorodne i jest w warkoczu - > to polski, znaczy sie dobry. > Wiec taki wlasnie wczoraj kupilam. W rozowe i fioletowe paski, > oderwany z warkocza, jak nalezy. Jezu, jakie to niedobre! Pachnie > jakos dziwnie (nuta glowy - aromat owocowy, jakby niedojrzalej ...
  • No właśnie. Nabyłam drogą kupna od pana z Puszczy Białowieskiej, w ramach eksperymentu, suszony. Do czego go używać, tak na co dzień?
  • Poprawia odporność, a więc wspomaga system autoimmunologiczny, który u nas i tak jest aktywny... Przy tym wykazuje mnóstwo innych dobroczynnych działań. Czy można jeść czosnek przy Hashi? Mam na myśli konkretnie taki w kapsułkach, bezzapachowy. Nie doszukałam się jakoś na forum jednoznacznych wytycznych. Jeśli są, sorki i proszę o pokierowanie mną.
  • No właśnie, dlaczego? Uwielbiam łososia wcześniej zamarynowango w cytrynie, posolonego popieprzonego, no i na koniec wyciskam na tegoż łosia ząbek czosnku. Kiedy tak sobie leży i tak się marynuje to w tym czasie czosnek robi się zielony... mnie to nie przeszkadza, ale nie wygląda to apetycznie... Od czego to może być?
  • Ja byłbym odrobine bardziej ostrożny z wrzucaniem czosnku na patelnie od razu. Po 6 minutach może się okazać, że czosnek jest po prostu gorzki i zepsuł nam naszą przystawkę. Pozdrawiam,
  • www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100224/ZDROWIE/74971878 Zwykle ta wielka chińska główka czosnku leży u mnie jakoś długo - nie mam takiego dużego zużycia. I zwykle kończy swój żywot podgniwając, zanim go wyrzucę. Kiedyś też miałam taką "złotą" myśl - gdzie ten zdrowtne właściwości? W końcu zaczyn z miodem do staropolskiego piernika świątecznego faktycznie stoi tygodniami, a zawiera jaja i mąkę, no i nic się nie psuje - czyli działa bakteriobójczo. A wielki czo...
  • Wiem, że nie powinno się podsmażać czosnku zbyt długo, bo będzie gorzki, ale mam pytanie: jaka będzie różnica w smaku jeżeli dodam do np. zupy podsmażony chwilkę czosnek a surowy, wyciśnięty przez praskę czosnek ? Pytam, bo zawsze czosnek podsmażam, a moze nie ma takiej potrzeby? Moze dodany surowy będzie nadawał ten sam smak i aromat??????? Dzięki :)
  • Naiwnej, wydawalo mi sie, ze taki paczkowany w siatkowe woreczki albo luzem, bialy jak snieg i o zwartych, malych glowkach to chinski. A jesli jest rozowy, ma glowki dorodne i jest w warkoczu - to polski, znaczy sie dobry. Wiec taki wlasnie wczoraj kupilam. W rozowe i fioletowe paski, oderwany z warkocza, jak nalezy. Jezu, jakie to niedobre! Pachnie jakos dziwnie (nuta glowy - aromat owocowy, jakby niedojrzalej sliwki, nuta serca - roslinny, rozgniecionego zielska, a dopiero na ...
  • W nawiązaniu do wątku rabarbarowego w którym pojawiła się również wzmianka o czosnku niedźwiedzim - gdzie w Warszawie można go nabyć ? Przyznam szczerze, że w życiu nie jadłam i chętnie bym spróbowała. Czy już jest na niego sezon ?
  • Dzisiaj po raz pierwszy widzialam taki czosnek i tak zastaniawialam czy go kupic i ewentualnie do jakiej potrawy go uzyc. Macie jakies doswiadczenia z tymze czosnkiem.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.