Forum   dorsz

dorsz

(46 wyników)
  • Nie wiem jaki diabeł mnie podkusił, że się dałam namówić i kupiłam. Nie jest to nawet filet, tylko normalne płaty z ośćmi. Śmierdzi dramatycznie (ale świeżo, nie jest zepsuty). Wywalić od razu, czy da się z tym coś zrobić? Może kotlety rybne... Poradźcie!
  • Ostatnio kupiłem okazyjnie 30 kg dorsza (6,50 za kg razem z łbami :D) i muszę go jakoś skonsumować ;) Oczywiście kupiony LEGALNIE. Smażony już mi się przejadł. Szukałem w internecie ciekawych przepisów na dorsza, ale nie wiele znalazłem. Dlatego proszę, w tym miejscu ludzi dobrej woli, o jakieś ciekawe przepisy na potrawy z dorsza :) z góry dziękuję
  • Pomózcie i podajcie jakiś fajny przepis jak upiec i w czym najlepiej, z jakimi dodatkami (bo nie wiem co oprócz przyprwy do ryb dać, aby było smaczne jedzonko.Smazenie odpada wiec szukam jakiegoś sprwdzonego i smacznego przepisu na pieczonego dorsza??? Z góry dzięki! Pozdrawiam!
  • dorsz

    (5)
    uwielbialam,swiezo wedzony w sklepie koniec lat 60tych, (bylo wtedy zle?) potem nigdy nic podobnego,swiezego nie spotkalam dopiero jak sami wedzimy znalazlam ten soczysty smak, troche drogi dlatego robimy 3-4 razy w roku,
  • Ryba molwa

    (28)
    Kupowaliscie kiedys? Warta uwagi? Pierwszy raz widze ja w sklepie: w przepisach tez nigdy sie z nia nie spotkalam.
  • dorsz

    (13)
    dostałam dorsza, pomyślałam że zrobię dziś na obiad. Macie jakieś propozycje przygotowania? czekam na ciekawe pomysły, ja nie mam zielonego pojęcia jak go przygotować
  • widzialam tyle tu takich mniam mniam przepisow na dorsza, mam ochote robic toto na obiad... mam 4 fajne kostki dorsza zamrozonego na kosc , czy powinnam rozmrozic te kostki, czy smazyc mrozone? czy piec w folii? czy nie? jeszcze nigdy nie robilam w ten sposob ryby, wiec pytam was doswiadczonych, na wlasnych bledach:), co i jak... kochani mamy 5 godzin
  • no właśnie, kiedyś bywały w polskich sklepach tzw. sztokfisze, ale ni ma, wymiotło. jasne, że swieża rybka lepsza, ale gdyby ktoś takie kuriozum jak suszony dorsz gdzieś wypatrzył to proszę o namiary. dzięki.
  • To będzie kontynuacja wczorajszego wątku o dorszach, a że słowo się rzekło, ryba u płota... Dorsz w kokilkach Ugotować w wodzie rybę (30-50 dag), wyjąć ości, zdjąć skórę i podzielić na małe kawałki. W rondlu rozgrzać łyżkę masła, wsypać łyżkę mąki i zrobić jasną zasmażkę, wlać mleko. Włożyć rybę, doprawić solą i pieprzem i stale mieszając pogotować razem kilka minut. Potem zdjąć z ognia, dosypać starty żółty ser, dodać sok z cytryny, rozbełtane jajko i 1/2 łyżki masła.Zmiksow...
  • Nie jest to szczególny arystokrata wśród ryb, ale może macie jakieś dobre, sprawdzone przepisy, bo nie znajduję za dużo. Mnóstwo jest na łososia, pstrąga... A dorsz jest traktowany jakby po macoszemu. Czy rzeczywiscie nie zasługuje na dobre przepisy? heniek
  • Kurka, no. Dostałam suszonego dorsza, dużo. Leżał sobie zawinięty w kilka worków, bo inaczej wiecie, trupem walił. Skubało się z worka czasem płat, dwa, odsalało i coś tam z niego robiło. Potem się o nim na dłuższą chwile zapomniało. Dzisiaj zaglądam ja do środka - a tu jakieś takie dziwne żywo-czerwone przebarwienia się na rybie pojawiły. Strach się bać co to może być. W każdym razie nie zjem i rodzinie nie podam, bo się boję - ale może niesłusznie? Nie znam się na suszonej rybie, heeelp! Co...
  • Macie może swoje smaczniaste, sprawdzone przepisy?
  • Poniewaz w ub. roku robilem taramsalate i znow mnie naszlo, a nie mam pojecia gdzie dostac, moze ktos wie?
  • W tygodniu mialam ochote na rybe. Wyciagnelam z zamrazarki pieknie grube filety dorsza, oplukalam i obficie skropilam cytryna i rozmrazaly sie w tej cytrynie cos kolo 5-6 h. Normalnie to uzywam make jako panierki, ale teraz mialam ochote na rybe w ciescie a'la nalesnikowym. Nigdy w zyciu czegos takiego nie robilam. Wiec wzielam jajko, troche wody, make, przyprawy i zrobilam geste ciasto. Rozmrozona rybe rzucilam na chwile do tego ciasta, a potem smazylam na oliwie (pol na pol oliwa z o...
  • Poczytałam co nie co, ryba pochodzi z Australii i generalnie podobno jest bardzo zdrowa. Ostatnio co kogo nie spytam, każdy pieje na jej temat. Czy faktycznie to jest dobra i zdrowa ryba ? Czy za jakiś czas, jak moda przeminie, dołączy do grona pangi, tilapii itp?
  • Dostałam kiedyś słoiczek w którym jest wątroba dorsza i jest ona w jakiejś oliwie, słoiczek jest mały i jego zawartośc takze ale słyszałam że można z tego zrobi jakąś sałatkę - dodac to do sałatki. Czy ktoś może mi podpowiedziec co z tym zrobic, bo właśnie sprzatam w lodówce i znalazłam to coś.
  • moze ryba po grecku, tylko jak? jakie przyprawy? dzieki za podpowiedzi;-)
  • jak go przyrządzić - przy smażeniu sie rozpada a jak piekę z masłem i cytryną to jakiś taki bez smaku nijaki wychodzi - macie jakieś sprawdzone pomysły
  • wrobiłam się w obiad ;) mam zamiar przyrządzic dorsza sosie pomidorowym z cebulka i tymiankiem + ziemniaki, sporo oliwy z oliwek :) no ale jest problem z surówką... co Wam pasuje?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.