euthyrox

euthyrox

(37 wyników)
  • od ok 5,6 lat biore euthyrox50. Tsh miałam 2,7 pół roku temu. Niestety biorąc źle sie czuje cały czas. Wizytę mam za 4 miesiące. Wczoraj robiłam TSH, więc rano nie zażyłam leku i o dziwo bardzo dobrze się czułam. Dzis ne wziełam tez leku i tez dobrze sie czuję. Czy te leki moga mnei przymulać? ma wrażenie że jestem po leku jakaś nieobecna, jakaś nie z tej ziemi. Teraz czują się dużo lepiej, ale nie az tak rewelacyjnie.Też jakby mi czegos brakowało. Czy jak odstawię lek to może mi sie coś...
  • Witam Wszystkich, czy ktoś miał taki problem, jestem w 23 tydoniu ciązy, jak biorę euthyrox (50) to mnie mdli, jak przerzucam się na letrox (50) to mnie nie mdli ale mam ślinotok, taki straszny ze muszę pluć do miski, nigdzie nie mogę się ruszyć z domu. Teraz chce poprosić lekarza o eltroxin, jakie są jeszcze inne opcje? Czy ktoś też tak miał? Muszę brać ten lek mam hashimoto. Pozdrawiam
  • czy istnieje w polsce taka dawka czy nie? pytam, bo widzę w internecie, że tak, a panie w aptekach twierdzą, że nigdy nie widziały byłam ostatnio u endokrynologa i dawka, która biorę, czyli 150 mcg, zrobiła sie dla mnie trochę za duża. pani doktor powiedziała, że obnizymy trochę, ja nie chciałam na początku i tak zostałam z tym 150 mcg na recepcie, jest to górna granica dla mnie. potem pomyslałam, że może rzeczywiście zmniejszę trochę, ale o całe 25 mcg to chyba za dużo od razu. więc chci...
  • Witajcie napiszcie prosze jak wyglada leczenie mixa Hashi Basedov , tzn rownoczesne przyjmowanie thiamazolu i euthyroksu ???? dla mnie jest niezrozumiale..przeciez jedno wyklucza drugie ..jaki to ma sens? Bede wdzieczna za kazde info, gdyz samopoczucie jakie mam teraz trudno nazwac znosnym...lekarka proponuje mi niewielka dawke encortonu i obserwacje w jakim kierunku bedzie rozwijala sie choroba, czy mozliwe zeby przy male tarczycy i licznych zwloknieniach nadal byla taka aktywna? C...
  • Dziewczyny, mam do Was prośbę. Ostatnio pomogła bardzo mi Rosteda, więc przepraszam, ze w nie swoim wątku, a zaczynam nowy. Czułam się fatalnie, rosteda polecila mi zwiększyć euthyrox do 212,5, przez jakis czas było super, a potem znowu wszystkie objawy niedoczynności. Zrobiłam badania i poszłam do polecanej tu na forum lekarki dr. Mizan Gross (cudowna kobieta) FT4 69.30% [wynik 18.93, norma (12 - 22)] FT3 41.60% [wynik 4.64, norma (3.13 - 6.76)] Przy takich wynikach, zmienila ...
  • Witajcie Od 4 tygodni mam zdiagnozowane Hashimoto WYnik krwi: hormn tyreotropowy 2,320 mlU/l, norma 0,270-4,200 trijodotyronina wolna 5,46 pmol/l - norma 3,40-6,80 tyroksyna wolna 15,72 pmol/l - norma 10,60-22,70 Z USG Płat lewy 47 x 16 x 15 mm Płat prawy 47 x 18 x 16 mm Biorę Euthyrox 25. Dzisiaj zrobiłam badanie TSH, ft4, Tg i TPo. Na wyniki muszę czekać do piątku, a wizytę u lekarza w przyszłym tygodniu. Chciałabym spytać Was o możliwe samopoczucie po tej małej dawce eut...
  • Podwyższyłam samowolnie euthyrox o 25 jednostek (jest to w moim wątku tsh 3.2 i dalej thyrozol), bo podwyżesznie o 12. 5 nic nie dało. Czuję się lepiej, 21 kwietnia idę do endokrynologa. Sądziłam, że będę miała jakieś inne objway niepożądane z powodu dość dużego podwyższenia leku, np. bicie serca czy coś podobnego, ale nie mam takich. Czuję się dobrze. Jedyne, co się pojawiło i wydaje mi się, że to się zbiegło z podwyższeniem leku, to lekka biegunka. Nie wiem, czy można to wiąz...
  • witam, znalazłam podobny archiwalny wątek, ale oprócz wpisu samej autorki - niestety nic wiecej. Otóż od niepełnych 2 miesięcy stosuję euthyrox 25, i odkąd zaczęłam zaobserwowałam duże zmiany odnośnie cyklu. stopniowo zaczyna mi się skracać do 24-25 dni, kiedyś miałam idealnie 27-28 dni, dodatkowo przed każdym okresem bolą mnie piersi (tego bólu to już dobre kilka lat nie doświadczyłam) tak że nie mogę leżeć na brzuchu; do tego regularne bóle głowy przed. Za 2 tyg mam wizytę u endo i ma...
  • Wykryto u mnie niedoczynność tarczycy pierwsze (wyniki z listopada) tsh miłam 5,8 norma 0,230-4,500 , FT3 5,57 norma 2,40-6,30, Ft4 14,29 norma 12,00-22,00. Wyniki z grudnia TSH ­ 5,080 mIU/L 0,27 — 4,20 A1 FT4 ¯ 11,65 pmol/l 12,00 — 22,00 A1 P/c antytyreoglobulinowe (ATG) ­ 163,2 U/ml 0,0 — 60,0 A1 Przeciwciała anty TPO (przeciw peroksydazie) ­ 604,4 U/ml 0 — 60 Zrobiłam również usg tarczycy w opisie jest napisane cieśń szer. 0,7 cm tarczyca o b...
  • Miałalam kilkaktotnie tsh na poziomie 8, 9 (PRZY NORMIE DO 4), A tu od poł roku jest znacznie po nizej normy. Wczesniej bralam dawki 50,75,100. Jak spadłam ponizej normy lekarz zalecił zmiane ze 100 na 75. Po 3 miesiącach nadal jestem ponizej normy (0,005) a lekarz mowi zeby brac lek o dawce 25. Czy to nie pomyłka, chyba powinnam całkowicie odstawic euthyrox. informuje ze tsh to jedyne badanie jakie zleca ten lekarz. co o tym sądzicie? dziękuję.
  • Od niedawna lecze sie na hashi (tsh 5,2) i biore poł godziny przed sniadaniem euthyrox 50 lub 75. Poza tym biore Cilest (antykoncepcyjne tabletki) rowniez przed sniadaniem, czyli o tej samej porze (tak zalecil mi moj ginekolog).Czesto razem. I teraz sie zastanawiam czy tak mozna??? Czy to ma jakis wplyw?? Moze nie powinnam tak robic? Prosze o odpowiedz.
  • Witajcie. Po kilku miesiącach kiepskiego samopoczucia (senność, apatia, trudności z koncentracją) wybrałam się do endo. Usg wykazało zmiany zwyrodnieniowe tarczycy, a po badaniach krwi endo stwierdził, autoimmunologioczne zapalenie tarczycy. Dostałam Novothyral 75 mg (1/2 tabl). Biorę go od kilku dni. Niepokoi mnie, że przez kilka godzin po wzięciu tabletki czuję bardzo silne pobudzenie, drętwienie policzków, ust i uderzenia gorąca. Czy to normalna reakcja na ten lek? Ktoś tak miał? Do endo m...
  • Witam, Od blisko pół roku łykam euthyrox w zw. z niedoczynnością tarczycy. Niedoczynność niewielka, więc euthyroxu też niewiele [50-75 mcg]. Natomiast od trzech miesięcy biorę też pigułki antykoncepcyjne, a ponieważ tak mi było wygodnie, to łykałam je rano razem z euthyroxem. W tym czasie moje TSH z poziomu 7.47 UROSŁO do 7.77!!! Obecnie jestem na etapie sprawdzania, czy przypadkiem pigułki anty brane razem z euthyroxem nie niwelują jego działania. Biorę je osobno, a za 6 ty...
  • W związku z posiadaniem na stanie hasi i insulinooporności wysłałam siostrę na badania. Proszę o interpretację: TSH 2,060 [0,270-4,2] FT4 54.96% [wynik 1.11, norma (0.39 - 1.7)] FT3 60.81% [wynik 5.35, norma (3.1 - 6.8)] ATG 390,6 [do 115] ATPO 380 [do 34] Wyniki glukozy i insuliny po obciążeniu 75 gramami glukozy: Na czczo glukoza 85 [70-100] insulina 18,47 [2,6-24,9] po godzinie 147,2 217,4 po dwóch godzinach 112 ...
  • Wizytę u normalnego lekarza mam za miesiąc wczoraj byłam u Pani pseudo endokrynolog która chciała leczyć mnie dietą litości a ja śpię żywcem a za miesiąc mam ślub będę śpiąca panna młoda ja tak nie chce! Na hasimoto leczę się od jakiś prawie 3 lat dużo przytyłam ważyłam wcześniej 68kg przy 168 cm czułam się super a tu nagle było 87 kg ale dzięki novothyral - owi 7 kg wody wyleciało tylko mieszkałam w łazience ;) i jest 80 kg i ani drgnie na szczęście nie tylko w dół ale też i nie w góre ;) j...
  • Kochani czy znacie przypadki kiedy ktoś nie trawił, nie przyswajał syntetycznych hormonów, mimo stosowania ich zgodnie z zaleceniami? po usunięciu tarczycy nie mogę zbić TSH /poziom w okolicach 50 przy normie 2,7-4,2/...dawka euthyroxu 125/ po konsultacji z lekarzem 150. Proszę o pomoc.
  • Wybaczcie, jeśli dubluję wątek, mam okrutny niedoczas przedświąteczny, a zastanawia mnie pewna rzecz. BTW ostatnio strasznie zaczęły mi lecieć włosy, obawiam się, że tsh znów leci w górę, a ja nie mam kiedy lecieć na badanie. Ale do rzeczy. Kombinuję, czy ten stan rzeczy nie jest spowodowany tym, że biorę także baterię innych leków. Może powinnam euthyrox rać także pół h przed innymi lekami? Bo z braku czasu łykam 7 tabletek naraz i pędzę dalej. Czy inne tabletki mogą ograniczać wchłan...
  • Może coś doradzicie....brałam jakies 7 miesięcy temu euthyrox w dawce 150. To dosyć dużo, ale tak zaleciła mi moja endo bo miałam TSH na poziomie 3,5...przy tej dawce euthyroxu czułam się jednak fatalnie! Miałam jakies dziwne kołatania serca...endo postanowiła zejść do 125 i zobaczyć czy mi się polepszy. Owszem, po jakimś czasie przeszły te dziwne kołatania ale robiłam kilka dni temu badania i TSH znowu wywaliło w kosmos...jest teraz na poziomie 8 jednostek.Od kilku tyg mam lekkie zawir...
  • Biorę od 8 maja . Najpierw było pół tabl. euthyrox 25. Po tygodniu 1 tabletka euthyrox 25. Początkowo wartość TSH ładnie mi się obniżyła z 4 coś tam do dwóch coś tam. od dłuższego już czasu biorę 1 tabletkę euth. 25 i wyniki znów pokazują wyższe TSH 4 coś tam (z powrotem). Byłam ze sobą i córką u lekarki. Ta zaleciła mi (a)1 euthyrox 50 dziennie (cały czas)lub (opcja b)zamiennie co drugi dzień euthyrox 25 i euthyrox 50. Ja powiedziałam jej , że chyba na razie zostanę przy dawce e...
« poprzednie 1 2

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.