Forum   fasoli

fasoli

(209 wyników)
  • Podobno ma fenomenalny smak. Próbowaliście?
  • Czy fasolę mung trzeba moczyć przed gotowaniem i jeśli tak, to ile czasu? Pierwszy raz kupiłam a w sieci są sprzeczne informacje. Proszę o pomoc.
  • Witajcie! Czy jest w ogóle jakaś możliwość "uratowania" fasolki po bretońsku? Fasola jest twarda, a dodałam już koncentrat i w ogóle wszystko. Mogłaby być gotowa gdyby nie twarda fasolka i strasznie ostry smak (dałam 2 łyżeczki papryki chili - zgodnie z przepisem :() Fasoli na noc nie moczyłam. Zalałam dziś wodą, po zagotowaniu wodę odlałam, i zalałam ponownie ale wrzątkiem. Gotowałam 1h z boczkiem, po 30 min osoliłam i popieprzyłam. Po godzinie wyjęłam boczek, podsmażyłam kiełbasę z chili ...
  • Nie zupę fasolową,nie fasolkę po bretońsku tylko samą fasolę,żeby ją zjeść w sałatce albo samą,bo uwielbiam.Moja teściowa robi pyszną a mi zawsze wychodzi gorzkawa,niedobra-co robię źle? Dzisiaj młodą fasole moczyłam w wodzie,po godzinie odlałam,ugotowałam w świeżej wodzie w połowie gotowania dodałam sól.Wyszła miękka ale gorzka,ki czort? Może stalowy garnek,bo już nie wiem.
  • namoczone 0,5 kg. Jakis jednogarnkowiec, nie po bretonsku (pobret mial byc pierwotnie, ale ochota mi odeszła :) ), nie cassoulet - byl stosunkowo niedawno, nie zupa.... jakies pomysly? Poratujcie proszę :)
  • no i jaki efekt? słyszałam, że bomba, ale na przepis się jeszcze nie natknęłam. pani która mi o tym wspomniała mówiła o używaniu fasoli z puszki i zmiksowaniu jej..hmm. brzmi nieźle, macie jakieś przepisy/doświadczenia?
  • Jak je przyrzadzic w [b] bardzo [/b] prosty sposob, bo wyrzucic nie chce ... Kiedys takie gotowalam, miala to byc zupa pieczarkowa, ale woda byla ciemna, wiec wyzelam je z wody i udusilam z cebula. Chetnie zrobilabym jednak zupe pieczarkowa, ale jak sie pozbyc tego czarnego koloru. Inne propozycje tez chetnie przyjme, aby tylko te pieczarki zuzytkowac ... Zaczelam tez gotowac biala fasole, taka nieduza. Zapomnialam ja namoczyc na noc. Czy mam zmienic wodepo zagotowaniu, czy ...
  • Właśnie moczy mi się paczka fasoli jaś, tej mniejszej, mam zamiar wykorzystać ją jutro na obiad, ale nie chcę robić fasolki po bretońsku ani zupy, co innego z takiej fasoli można jeszcze zrobić? Pytam o coś co nada się na obiad. Będę wdzięczna za podpowiedzi.
  • Ostatnio gotowałam fasole na "po bretońsku" z wcześniejszym moczeniem nocnym i jednocześnie soję z również moczeniem nocnym. Kiedy lekko ostygły i dalej miałam z nimi robić co trzeba, zauważyłam, że woda w nich jest kleista i ciągnie się jak krochmal! Przed moczeniem płukałam! Produkty kupiłam na placu i pono świeże z tego roku. O czym to świadczy?
  • Trzymałem kilka siatek wielkiego świezego "Pięknego Jasia" na dworze ale przyszedł mróz - co prawda niewielki - i mam wątpliwosci do jakiej temperatury mozna jeszcze go tam przechowywać?
  • Witam, chce zrobić sobie fasolkę po bretońsku i po raz drugi już pęka mi fasola podczas namaczania. Najpierw skórka się marszczy a potem fasola pęka na pól wzdłuż. Dodam jeszcze, że za pierwszym razem namaczałem fasolę w zimnej wodzie a za drugim razem wrzątkiem zalałem. Fasolki były z zupełnie dwóch różnych firm. Nigdy mi się takie coś nie robiło. Bardzo proszę o wyjaśnienie tego zjawiska oraz o poradę jaką fasolę mam kupić. Pozdrawiam
  • Bo ja najczęściej po prostu gotuję fasolę w niewielkiej ilości wody z masłem, listkiem i cebulą (niekoniecznie), czasem podlewam rosołem (jak mam akurat) albo troszeczkę daję kostki bulionowej - i taka "saute" najbardziej nam smakuje. Druga wersja - z pomidorami i pokrojoną w kostkę podsmażoną piersią kurzęczą. Albo z kiełbasą ostatecznie. No zupa fasolowa oczywiście też. Najlepiej na wędzonej kurzej nodze albo na kawałku wędzonego boczku. Sałatka - ugotowana fasola, tuńczyk, ...
  • no właśnie czym jeszcze? zrobiłam przepis z opakowania fasoli: Fasola po peruwiańsku: ugotowana fasola, do tego dodana dobrze przysmażona cebula i suszone śliwki + sos sojowy i przyprawy. Wyszło świetne danie - bardzo, bardzo mi pasowały te śliwki do fasoli. Chciałabym teraz zrobić wersję bezcebulową - cebulę lubię ale nie za często więc wolałabym uniknąć. co jeszcze by pasowało do połączenia fasola + śliwki? Może ktoś ma jakiś pomysł, albo jadł coś podobnego?
  • Mam pytanie - co zrobić z pastą (2 rodzaje fasoli, podsmażona cebula, przyprawy, przecier pomidorowy), która wyszła stanowczo za rzadka? Można teraz jeszcze czegoś dodać, żeby ją zagęścić? Dziękuję z góry za rady.
  • czerwona faole moczylam 4 godziny jak na opakowaniu przykazali, nastepnie gotowalam ja w samej wodzie cca 3 godziny, w akcie desperacji dosypalam proszku do pieczenia (ktos tak kiedys chyba gdzies radzil), po pol godziny faktycznie znacznie zmiekla, wiec dodalam ja do dania docelowego z mysla, ze jeszcze sie poddusi(sos pomidorowy z warzywami)i to sie tak razem gotuje juz z 50minut, a ona nadal taka, nie bardzo... cos sie da zrobic, czy do smieci albo na "zupe-krem"?
  • witam czy ktoś może mi podpowiedzieć jak długo trzeba moczyć fasolę czerwoną przed gotowaniem? i jak długo potem gotować? pozdr
  • Czesc, niedawno jadłam bardzo dobrą salatkę z fasolą czerwoną, jajkiem i ... no własnie nie pamiętam reszty składników ale naprawdę była pyszna. Cos mi się kojarzy, że był tam jeszcze żółty ser pokrojony w kostkę. Moze wiecie co to mogła byc za sałatka i jaka jest reszta jej składników:)?
  • często jak czytam ksiązki - szczególnie , nie wiedzieć czemu, autorstwa amerykanskiego, ludzie zajadają się czymś + smażona fasola. Prawdę mówiąc, nie wiem, jaka: biała? czerwona? szparagowa? A ciekawa jestem bardzo...
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.