Forum   gęsta

gęsta

(67 wyników)
  • Pierwszy raz robię samodzielnie zakwas na żurek. Robię go wg przepisu znalezionego w necie - 2 szklanki mąki żytniej (użyłam typ 2000), 500 ml wody, 2 łyżki zakwasu żytniego chlebowego, czosnek, ziele ang, liść laurowy. Ma już 2,5 dnia, pachnie ok, jest już wyraźnie kwaśny, tylko mam wątpliwości co do proporcji. Rozwarstwił się na płyn i mąkę, ale w porównaniu do tego kupnego, proporcje sa dokładnie odwrotne (prawie sama mąka, na wierzchu odrobinę płynu). Czy taki gęsty zakwas się nada na żu...
  • Bardzo proszę o odp :)
  • Zrobiłam ajerkoniak (vel adwokat ) - likier z jajek, śmietany i spirytusu. Problem polega na tym, że jest gęsty jak budyń i nie da się go wylać z butelki. Jak go rozcieńczyć? Nie ma mowy o dodaniu alkoholu, bo już jest mocny :/ Macie jakiś pomysł?
  • Jak taką ugotować? Z powodu podwyższonego cholesterolu muszę zrezygnować ze skrzydełek, na których zawsze gotowałam zupę pomidorową. Zupełnie brak mi pomysłu jak ugotować taką w wersji wege. Od razu przyznaję się, nie korzystałam z wyszukiwarki. Pomidorowa to podobno ulubiona zupa Polaków więc liczę na to, że na pewno ktoś podzieli się dobrą radą :).
  • Macie jakiś sprawdzony przepis na taką gęstą czekoladę do picia taką jak serwują np w Chocofee albo u Sowy??? Wypróbowałam 2 przepisy z ugotuj.to ale wyszło po prostu kakao z przyprawami. Sklepowe saszetki z "czekoladą na gorąco" też są słabe. PS W wątkach archiwalnych nic nie znalazłam na ten temat.
  • Otworzyłam puszkę mleka kokosowego - no i ma konsystencję bardzo gęstego kremu; nie da się go wlać do potrawy, a tak stanowi przepis. Raczej włożyć łyżką. Zapach przyjemny, smak też, tylko ta konsystencja - czy mogę go użyc bez obaw, czy otruję rodzinę i lepiej coś innego zrobić na obiad? O możliwie szybką odpowiedź bardzo proszę:)
  • Co zrobić aby sos do gołąbków był gęsty. Ja dodaję koncentratu pomidorowego do wody, przyprawiam troszeczkę papryką ostrą i słodką, sól pieprz do smaku i śmietanę. Nie wiem jakiej mąki dodać albo czegoś innego, aby był odrobinę gęstszy. Pa. Dzięki.
  • właśnie robię obiad z przepisu, nie jestem zby dobra w kuchni dlatego proszę o szybką podpowiedź - "kilka łyżek gęstej śmietany" to jaka to smietana???? Słodka? Kwaśna? Czy kremówka 30%? Nie śmiejcie sie tylko mi podpowiedzccie... Proszę
  • Przy sciąganiu wina z jabłek, wino okazało się bardzo gęste. Przepis był ze starej książki, a tam było chyba za mało wody, było jej dużo mniej (2 razy mniej, albo więcej) niż w przepiśie z internetu. Wolałam jednak żeby wyszło trwalsze i mocniejsze, dlatego wybrałam przepis z książki. Jest więc gęste, smak ma dość dobry, raczej mocny, jak likier w czekoladkach, ale jest gęste i mętne, w kolorze miodu. Co z tym dalej zrobić? Czy to się rozcieńcza, czy robi się z tym cos innego ?
  • Hej! Zrobiłam kawowy ajerkoniak wg znalezionego gdzieś przepisu, wyszedł zbyt gęsty. Czy mogę go rozrzedzić wodą? Nie zepsuje się?
  • jak się robi marchewkę na gęsto?! będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!
  • Proszę o przepis. Jadłam taka właśnie w Toskanii. Była bardzo gęsta, z makaronem i cieciorką. Jakie przyprawy?
  • może smietanki dodać, albo mleka w proszku?
  • Jak się robi? Taki do jajka sadzonego?
  • No nie wyszło mi,tego nawet pies nie chce jeść.
  • Witam, b. proszę o poradę, jak trzeba postępować z pomidorami, by zyskać gęsty sos, a nie sok? Zrobiłam tak: pokroiłam, wrzuciłam do sokowirówki, potem przetarłam to wszystko przez sito (bo było z pestkami), gotowałam na oliwie z bazylią, ale dość krótko, i wyszedł sok....
  • Lecę w środku przyszłego tygodnia do Anglii (jeszcze nie wiem do jakiego miasta). Słyszałem, że w Anglii są produkowane jakieś wina. Czy możecie poradzić czego szukać (według waszego gustu)? Dla wyjaśnienia bardzo lubię czerwone wytrawne wina (tylko czerwone), gęste intensywne z niezbyt wysoką kwasowością (nie ukrywam, że ze względu na klimat spodziewam się wina raczej bliższego morawom)
  • Mam mikser mniej więcej taki jak jak na tym zdjęciu: domar-bydgoszcz.pl/zdj/0.37295700_1149584963.jpg Mój co prawda nie ma podstawki i tych nasadek do zup i koktajli, ale nie o to w tym wątku chodzi. Chciałam się dowiedzieć czy ktoś próbował wyrabiać ciasto takim mikserem? Użyłabym do tego tych końcówek "ślimaczków" które na tym zdjaciu leżą obok miksera. Pytanie tylko czy mikser się nie spali? Ciasto dorżdzowe jest w końcu dość gęste. Czy na najniższych obrotach dałoby się b...
  • Do Wedla na Szpitalną mam daleko; Wedel na Zamojskiego zupełnie nie ma charakteru, pozostaje mi poprawianie nastroju gorącą, gęstą czekoladą w domu. Tylko jak to zrobić, żeby była jedwabiście gęsta? Próbowałam wyciągnąć przepis od pracownicy która mi podawała w "czekoladziarni", ale im podobno nie wolno o tym mówić. Trudno mi uwierzyć, a tak mi się chce... Do tego kocyk, miłe światło i dobry nastrój sam przydzie. Tylko jak zrobić, żeby była gęsta??? Pomoooocy!
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.