Forum   gęsta

gęsta

(67 wyników)
  • Pierwszy raz robię samodzielnie zakwas na żurek. Robię go wg przepisu znalezionego w necie - 2 szklanki mąki żytniej (użyłam typ 2000), 500 ml wody, 2 łyżki zakwasu żytniego chlebowego, czosnek, ziele ang, liść laurowy. Ma już 2,5 dnia, pachnie ok, jest już wyraźnie kwaśny, tylko mam wątpliwości co do proporcji. Rozwarstwił się na płyn i mąkę, ale w porównaniu do tego kupnego, proporcje sa dokładnie odwrotne (prawie sama mąka, na wierzchu odrobinę płynu). Czy taki gęsty zakwas się nada na żu...
  • Bardzo proszę o odp :)
  • Zrobiłam ajerkoniak (vel adwokat ) - likier z jajek, śmietany i spirytusu. Problem polega na tym, że jest gęsty jak budyń i nie da się go wylać z butelki. Jak go rozcieńczyć? Nie ma mowy o dodaniu alkoholu, bo już jest mocny :/ Macie jakiś pomysł?
  • Jak taką ugotować? Z powodu podwyższonego cholesterolu muszę zrezygnować ze skrzydełek, na których zawsze gotowałam zupę pomidorową. Zupełnie brak mi pomysłu jak ugotować taką w wersji wege. Od razu przyznaję się, nie korzystałam z wyszukiwarki. Pomidorowa to podobno ulubiona zupa Polaków więc liczę na to, że na pewno ktoś podzieli się dobrą radą :).
  • Macie jakiś sprawdzony przepis na taką gęstą czekoladę do picia taką jak serwują np w Chocofee albo u Sowy??? Wypróbowałam 2 przepisy z ugotuj.to ale wyszło po prostu kakao z przyprawami. Sklepowe saszetki z "czekoladą na gorąco" też są słabe. PS W wątkach archiwalnych nic nie znalazłam na ten temat.
  • Otworzyłam puszkę mleka kokosowego - no i ma konsystencję bardzo gęstego kremu; nie da się go wlać do potrawy, a tak stanowi przepis. Raczej włożyć łyżką. Zapach przyjemny, smak też, tylko ta konsystencja - czy mogę go użyc bez obaw, czy otruję rodzinę i lepiej coś innego zrobić na obiad? O możliwie szybką odpowiedź bardzo proszę:)
  • Co zrobić aby sos do gołąbków był gęsty. Ja dodaję koncentratu pomidorowego do wody, przyprawiam troszeczkę papryką ostrą i słodką, sól pieprz do smaku i śmietanę. Nie wiem jakiej mąki dodać albo czegoś innego, aby był odrobinę gęstszy. Pa. Dzięki.
  • właśnie robię obiad z przepisu, nie jestem zby dobra w kuchni dlatego proszę o szybką podpowiedź - "kilka łyżek gęstej śmietany" to jaka to smietana???? Słodka? Kwaśna? Czy kremówka 30%? Nie śmiejcie sie tylko mi podpowiedzccie... Proszę
  • Przy sciąganiu wina z jabłek, wino okazało się bardzo gęste. Przepis był ze starej książki, a tam było chyba za mało wody, było jej dużo mniej (2 razy mniej, albo więcej) niż w przepiśie z internetu. Wolałam jednak żeby wyszło trwalsze i mocniejsze, dlatego wybrałam przepis z książki. Jest więc gęste, smak ma dość dobry, raczej mocny, jak likier w czekoladkach, ale jest gęste i mętne, w kolorze miodu. Co z tym dalej zrobić? Czy to się rozcieńcza, czy robi się z tym cos innego ?
  • Hej! Zrobiłam kawowy ajerkoniak wg znalezionego gdzieś przepisu, wyszedł zbyt gęsty. Czy mogę go rozrzedzić wodą? Nie zepsuje się?
  • jak się robi marchewkę na gęsto?! będę wdzięczna za wszelkie wskazówki!
  • Proszę o przepis. Jadłam taka właśnie w Toskanii. Była bardzo gęsta, z makaronem i cieciorką. Jakie przyprawy?
  • może smietanki dodać, albo mleka w proszku?
  • Jak się robi? Taki do jajka sadzonego?
  • No nie wyszło mi,tego nawet pies nie chce jeść.
  • Witam, b. proszę o poradę, jak trzeba postępować z pomidorami, by zyskać gęsty sos, a nie sok? Zrobiłam tak: pokroiłam, wrzuciłam do sokowirówki, potem przetarłam to wszystko przez sito (bo było z pestkami), gotowałam na oliwie z bazylią, ale dość krótko, i wyszedł sok....
  • Do Wedla na Szpitalną mam daleko; Wedel na Zamojskiego zupełnie nie ma charakteru, pozostaje mi poprawianie nastroju gorącą, gęstą czekoladą w domu. Tylko jak to zrobić, żeby była jedwabiście gęsta? Próbowałam wyciągnąć przepis od pracownicy która mi podawała w "czekoladziarni", ale im podobno nie wolno o tym mówić. Trudno mi uwierzyć, a tak mi się chce... Do tego kocyk, miłe światło i dobry nastrój sam przydzie. Tylko jak zrobić, żeby była gęsta??? Pomoooocy!
  • Prosze o przepis, chce zaskoczyc swoja dziewczynę obiadkiem w stylu polskim. Dzieki
  • Lecę w środku przyszłego tygodnia do Anglii (jeszcze nie wiem do jakiego miasta). Słyszałem, że w Anglii są produkowane jakieś wina. Czy możecie poradzić czego szukać (według waszego gustu)? Dla wyjaśnienia bardzo lubię czerwone wytrawne wina (tylko czerwone), gęste intensywne z niezbyt wysoką kwasowością (nie ukrywam, że ze względu na klimat spodziewam się wina raczej bliższego morawom)
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.