Forum Kuchnia Kuchnia
ZMIEŃ
      gaz

    gaz

    (58 wyników)
    • Kupiłam wczoraj kamionkowe naczynie do zapiekania, które wygląda jak garnek. Czy można w nim gotować na tradycyjnym gazie?
    • Moi drodzy, mam pytanie, czy w Waszych miejscowościach dowożą do mieszkań gaz w butlach do kuchni gazowych w dni świateczne jak Wielkanoc,Boże Narodzenie,Wszystkich Swiętych itp. W moim mieście nie wolno im dowozić w te dni gazu do mieszkań, bo podobno zabrania im ustawa o hanldu w święta /dotyczy to chyba 12 świąt w roku./ Przed południem w Nowy Rok, w trakcie gotowania rosołu, zabrakło mi gazu. Makabra, cały dzień o suchym "pysku". Benzynę tego dnia można kupić bez problemu, ale gazu do ...
    • mąż wraca za dwa dni, ja, ani nie umiem zmienić butli, ani-przede wszystkim-, nie mam jak jej do domu przytargać... więc przez dwa dni muszę żywić piątkę dzieci używając piekarnika;-) podrzućcie jakieś pomysły, bo pizza już była, na kolację robię ryż na słodko-już siedzi w piekarniku... co dalej?
    • Do tej pory wędziłem kilkakrotnie: piersi kurczaka, dzwonka łososia i niezbyt trafione jakościowo kiełbaski. Przepis gdzieś przeczytany, potem potwierdzony naocznie w jakimś programie kulinarnym. www.przepisykulinarne.org/piersi_kurze_wedzone_w_woku_11249.html
    • Może macie doświadzenie w tym temacie.Chodzi mi o tańszą opcję korzystania z tych urządzeń.Czyli ,który sposób gotowania wybrać , by zaoszczędzić.Pozdrawiam.
    • Gaz ciągle drozeje. Podpowiedzcie jak gotowac "energooszczędnie?
    • Dzis kupilam i prosze o porade. Nie jestem pewna jak powinno sie zaparzac kawe czy na wolnym czy wiekszym ogniu. Czy to ma w ogole jakies znaczenie? Dzieki za odp. PS A jaka kawa jest najlepsza do kafetery?
    • Tadżin

      (18)
      Stałam się szczęśliwą posiadaczką tego naczynia i mam 2 pytania: jak je przygotować do użytku, słyszałam coś o moczeniu w wodzie i czy nie ma niebezpieczeństwa stawiania tadżinu bezpośrednio na gazie. Z góry dziekuję za odpowiedź.
    • Całe życie gotowałam na gazie, a teraz zmieniam mieszkanie i gazu mieć nie będę. Nabyłam już płytę + piekarnik, podobno najnowsze rozwiązania techniczne,sto funkcji przeróżnych, nowoczesność w domu i zagrodzie - ale trochę mam obawy, jak ja się przyzwyczaję. Powiedzcie, czy to duża różnica w "technice" gotowania? Czy trudno się przestawić? Gaz to po prostu zmniejszam lub wyłączam i to działa natychmiast, a taka płyta to jednak trzyma ciepło jakiś czas... Proszę się nie śmiać, tyl...
    • Pytajac tutaj mam nadzieję, że pytam u źródła. Piekę dużo a nawet bardzo duzo, w tej chwili mam starą kuchnię gazową z gazowym piekarnikiem, ledwie działa w niej wszystko. Albo ona wykończy mnie albo ja ją, oczywiście chcę być pierwsza i wymienic ją jak najszybciej. Kuchnia którĄ KUPIĘ BĘDZIE NADAL KUCHNIĄ TYMCZASOWĄ WIĘC ZALEŻY MI NA TYM ŻEBY BYŁA TANIA, myślałam o piekarnikiu gazowym bo za gaz płacę grosze. Czy taki gazowy piekarnik może być dobry czy raczej wszystkie pieką podobnie, tzn. t...
    • Jak w temacie, mam taki maly, na jedno espresso i po kilku razach dno pokrylo sie taka dziwną plesnio-patyną, no i zaczelam sie zastanawiac czy to aluminium na pewno jest obojetne dla zdrowia...
    • Witam! Pierwszy raz zabieram się za paschę wielkanocną, a właściwie za dwie. I mam następujące pytanka: 1. Czy zamiast wyłożenia paschy na gazę tj. czytam w większosci przepisów, można półokrągłe naczynie typu durszlak wyłożyć folią aluminiową do żywnosći, czy po zastygnięciu folia ładnie odejdzie, czy może czymś ją posmarować? Czy może z ta gazą chodzi o to by była cyrkulacja powietrza w trakcie chłodzenia? 2. czy ser twarogowy (taki ok. 0,5 - 1kg.) do wypieków, dostępny zwykle w wy...
    • Jak tak, to co daje to przypalanie?
    • i co ja mam jeść - poza kanapkami?
    • kuchenki

      (12)
      Na jakich kuchenkach jest zdrowiej gotować na gaz czy prąd.Różne zdania słysze .Chcę kupić i nie wiem.Koszt na pewno przy elektrycznych wyższych ,za to garnki czyściutkie.A jak dla zdrowia?/Wiecie ?Jakie wasze zdanie?
    • Ostatnio gotowałam fasole na "po bretońsku" z wcześniejszym moczeniem nocnym i jednocześnie soję z również moczeniem nocnym. Kiedy lekko ostygły i dalej miałam z nimi robić co trzeba, zauważyłam, że woda w nich jest kleista i ciągnie się jak krochmal! Przed moczeniem płukałam! Produkty kupiłam na placu i pono świeże z tego roku. O czym to świadczy?
    • Witam, Lodówka była wyłączona na 3 miesiące i przestałą działać. Pan od naprawy wziął 150 zł za napełnienie gazu bo taką znalazł przyczynę zepsucia. Lodówka działa ale na tylnej ściance w części chłodzącej gramadzi się lód/szron. Czy to znaczy że lodówka się psuję całkiem czy ma szanse jeszcze podziałać. Zamrażarka chodzi bez zarzutu. Proszę o sugestię dlaczego tak się dzieje. Czy to są znaki że powinnam zbierać już na nową lodówkę? :( Pozdrawiam, Zosia
    • na co najmniej 2 tygodnie będę pozbawiona gazu (wymiana instalacji), może macie jakieś pomysły co jeść w tym czasie poza kanapkami (dysponuję elektrycznym czajnikiem więc jeszcze wchodzą w grę zupki chińskie) żeby po 3 dniach nie zwymiotować jedząc wkółko to samo?
    • Do mojej kuchni musze kupic plyte elektryczna. Z tego co przeczytalem na roznych forach to lepsza opcja jest plyta indukcyjna, ale jednoczesnie jest ona sporo drozsza od ceramicznej. Waham sie pomiedzy 3 plytami ceramicznymi: 1. Mastercook C3D60 X - ok 950pln 2. Amica PC 6400TF - ok 850pln 3. Teka - GKST 60 zB - ok 900pln Sklanialbym sie ku ostatniej - Teka. Czy to dobry wybor z tych 3 opcji? Prosilbym o wasze opinie na ten temat. Dodam, ze plyta indukcyjna jaka sobie upatrzyel...
    • Jak rozpuścić topiony serek? W gorącej wodzie można? A jeśli tak, to ile tej wody na dwa małe serki topione? Ktoś mi podpowie? Z góry dziękuję, bo wyszukiwarka, jakieś głupoty mi wyrzuca.

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się