glukoza

glukoza

(67 wyników)
  • Ostatnio wykonałam tzw krzywą cukrowa po obciążeniu 75g glukozy. Oto moje wyniki: na czczo (pół godz przed badaniem wzięłam Euthyrox N 50) 85,5 mg/dl po 1 h- 86,9 mg/dl po 2 h - 75,1 mg/dl Trochę dziwne jak dla mnie. Dodam, że mam Hasimoto, niedawno zdjagnozowane i jestem na początku leczenia Euthyroxem, niedawno zmieniłam dawkę z 25 na 50. Mój poziom przeciwciał anty-TPO to 161. Planuje w niedalekiej przyszłości ciążę i bardzo mnie martwi ten wynik. Dodam, że nie mam PCO w hormony w nor...
  • Co sądzicie o podawaniu glukozy (prywatnie, w domu, doustnie - jesli chory oczywiście jest w stanie połknąć) go grand mal? Czy ktoś słyszał o takim pomyśle? Może ktoś stosuje?
  • Proszę o sprecyzowanie wyniku cukru. Cukier na czczo 99, a po wypiciu glukozy 147. Czy ten drugi wynik oznacza stan przed cukrzycowy? Czy trzeba będzie uważać na , to się je, aby ograniczyć spożywanie cukru? Dodam iż mam 78lat.Proszę o pilną odp. Wiem,że muszę skontaktować się z lekarzem diabetologiem, ale zanim się tam udam, chce wiedzieć czy muszę bardzo się martwić i czego mogę sięspodziewać na wizycie u lek.
  • Tak, pojawiły się schody u mnie. Wskaźnik 160mg/dl po 2 godz. od przyjęcia 75g glukozy w skończonym 30tc. Na czczo, od początku ciąży, mam wyniki 90 mg/dl. Wg moich wiadomości to "nieprawidłowa tolerancja glukozy", którą można uznać za fizjologię na tym etapie ciąży, jednak wg lekarza to cukrzyca ciążowa. Hmmm. Nie muszę wam tłumaczyć jaki ta diagnoza może ewt. mieć wpływ na nasze plany rodzenia w domu, bo temat przerabiałyście tutaj na forum - przeczytałam wszystko. Byłabym jednak wdzięczna ...
  • Witam wszystkich! Po ostatnich badaniach dowiedziałem się, że mam dość mocno podwyższony cholesterol. Do tego muszę stale uważać na cukier. Czy możecie pomóc mi przy zakupie aparatu do mierzenia powyższych. Chciałbym móc kontrolować to w domu, ale wybór urządzeń na rynku jest dość duży. Czy mogę liczyć na Wasze sugestie?
  • Wczoraj koło południa zadzwoniłam do Medicusa by dowiedzieć się jak z posiewem moczu i glukozą (do której godziny), bo ja najchętniej po 14tej. Pani spytała tylko, czy będęm na czczo i po dłuższym wypoczynku. Odpowiedziałam, zgodnie z prawdą, że śpię do późnej godziny i przyjechałabym zaraz po pełnych 7-9 godzinach snu. W związku z czym poinformowano mnie, że w porządku, bez problemu przyjść do 17:30 bo tak czynne jest labo. Pojechałam praktycznie od razu po wstaniu, tj po 14 dnia nast...
  • Mam takie wyniki: Glukoza - poziom w surowicy: 78,2 mg/dl (norma 65,0 - 105,0) Glukoza - po obciążeniu 50g po 1 godz: 76,2 mg/dl Glukoza - po obciążeniu 50g po 2 godz: 65,0 mg/dl Ginekolog stwierdziła, że mam "nietolerancję węglowodanów", moja trzustka źle reaguje na glukozę, działają tu podobne receptory jak przy cukrzycy, więc zaleciła mi dietę cukrzycową. NIC NIE ROZUMIEM. Domyślam się, że po obciązeniu poziom glukozy powinien wzrosnąć a nie zmaleć (dlaczego zmalał?????), a...
  • moja córa (2 lata 9 m-cy) miała zum na początku października. w moczu były erytrocyty cz. wyług. i wyługowane. a w posiewie wyszły e. coli 10*6. na usg nefrolog nie stwierdził zmian. przeleczona przez 10 dni kefleksem, potem furagina. i wtedy bad. ogólne moczu wyszło ok. w międzyczasie przypętało się zapalenie gardła i dostała bactrim. dwa dni po zakończeniu bactrimu tj. w ostatni piątek - kolejne badanie moczu i znowu ok. a cały czas dajemy 1/2 tabletki furaginy na noc. dziś zrobilismy...
  • Witam, Odebrałam dziś wyniki, oto one (dawka 100 euthyrox): TSH 0,03 [0,27-4,2] FT3 5,1 [2,8-7,1] 55% FT4 21,4 [11,8-24,6] 75% Czuję sie dość dobrze, nie mam żadnych objawów niedoczynności oprócz opóźnionej owulacji i cykli ok 60 dni. Ten wynik TSH mnie troszke martwi, jest bardzo nieski? Ponadto wcześniej miałam pobieraną krew do badania krzywej z obciążenie 75 g glukozy 89 mg/100 [65-100] po godzinie (siedziałam w przychodni) 77mg/100 ??? po dwóch godzinach 86mg/100 ...
  • Jestem w 8 dniu pierwszej fazy. W tym tygodniu musze zrobić badanie na glukozę i insulinę. Wiem, że to badanie wiąże się z wypiciem bardzo słodkiego płynu na czczo, glukoza to cukier. Pewnie nie jest to wskazane przy diecie?
  • Witam, odebrałam wyniki badań o zauważyłam że poziom glukozy nie mieści się w normie.Od 3-4 m-cy jest ze mna coraz gorzej,podadałam w depresję, teraz czytam, że taki poziom glukozy moze powodować takie objawy jakie psycholog uznał za depresyjne.Proszę o interpretację.
  • Iwona 402

    (5)
    a czy mogłabys podac jakieś namiary na sprzedających lub nazwy tych aromatów obłędnych? bo jest tego trochę na allegro...
  • Glukoza na czczo 87 mg/dl 74 106 N Glukoza po 1 godz. 94 mg/dl ? ? Glukoza po 2 godz. 99 mg/dl ? ? Coś tu chyba nie gra, dobrze myślę? Chociaż gdzieś wyczytałam, że jak się biega między pobraniami, to wynik może być zaburzony, to prawda? Ja w przerwach byłam u dwóch lekarzy, zrobiłam zakupy... Wszystkich norm nie ma jeszcze w necie, jutro będą, a nie miałam jak podjechać po wydruk. Jeśli ktoś orientuje w tych wynikach, proszę o zerknięcie i zopiniowanie.
  • Boję się przyjmować magnez i glukoze. Dostałam pierwszą dawkę,nic mi nie było złego. Ale dowiedziałam się że jest to mało bezpieczne. I nie pomaga... Biorę leki Pramolan plus wspomniany magnez. Zastanawiam się czy nie zmienic lekarza... Byłam raz i dostałam własnie te leki,nie wspomne o kosztach zastrzyków bo nie są refundowane. Mam ich przyjąć 10 szt:) Napiszcie proszę czy mieliscie juz doswiadczenia z magnezem?
  • Mam 29 lat. W wieku 24 lat urodziłam w 24 tygodniu ciąży (wady łozyska i pępowiny),ponoc się zdarza. Nie znaleziono powodu. Dziecko nie przezyło. Parę tygodni przed zajściem w ciążę miałam praktyki w żłobku, a zaraz po nich koniec studiów. Ponoc byłam zdrowa, i tak sie zresztą czułam.Przygotowywalismy sie do ciąży i podstawowe badania były OK. Tuż po zajściu w ciążę zaczęły sie problemy: ogromne osłabienie, wręcz nie mogłam wstac z łózka przez kilka dni, osłabienie pozostało do ko...
  • wiem ,ze to badanie wykonuje sie,ale glukoza 50 gr,zastanawiam sie czemu lekarz zlecil mi 75gr??jaka to roznica,czy ktos wie??wizyte mam dopiero za 2 tyg.a zapomnialam sie go zapytac.dodam ,ze nikt u mnie nie chorowal na cukrzyce.
  • Witam,dziewczyny od kilku m-cy czuję sie zle, coraz gorzej,schudłam ok 7-8 kg w dwa tygodnie i do dziś nie udało mi się przytyć choć apetyt wrocił i dopisuje.CZuje drżenia,miewałam omdlenia , wariuje od tego, byłam u kilku specjalistów ale jakoś nikt nie pokierował mnie jeszcze odpowiednio.Wszystko zrzucane jest na stres.Łykam tabletki antydepresyjne ale gdy odebrałam wyniki krwi z glukozą 48 mg/dl i potasem 3,6 mmol/L zaczęłam sie zastanawiac czy aby na pewno to objawy depresji...
  • ostatnio trochę trenuję, ale szybko sie meczę...poza tym w cxiągu dnia też łatwo się męczę ,, jestem senna...dodam, ze mam niskie ciśnienie (90/50) i niski poziom glukozy we krwi - p[onizej 60...czy jest sens brać w takim przypadku glukoze - wiem, ze sportowcy ją przyjmują, szczególnie w przypadku długotrwałego wysiłku i zmęczenia (np. kolarze)...
  • Dziewczyny drogie, chyba już o tym było, ale coś mi się w kompie popsuło i po wyszukaniu hasła nie łączy mnie z wątkiem... a na piechotę nie mogę ich znaleźć. Jutro zamierzam iść do lekarza po skierowania (internista) i chciałabym zrobic to badanie. Kiedyś już próbowałam, ale lekarka nie wiedziała o co dokładnie chodzi i dała mi tylko sierowanie na glukozę. Czy to jest to samo??? Nie chciałabym znów wyjść bez niczego. Co właściwie oznacza wynik? Wiem, że powinno się go robić ...
  • Za dwa tygodnie mam badanie cukru i insuliny z obciazeniem (krzywa cukrowa). Biore 500mg metforminy dziennie. Moje pytanie: na ile dni przed badaniem powinnam odstawic metformine, zeby nie miala wplywu na wynik badania? Nie wiem, jak dlugo ona dziala. Bede wdzeiczna za odpowiedz od kogos, kto sam jest leczony metformina i ma doswiadczenie, takze w robieniu badan. Z gory dziekuje!
« poprzednie 1 2 3 4

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.