Forum   gruczolaki

gruczolaki

(26 wyników)
  • Witam Okazało się, że mam na wątrobie gruczolaka o wymiarach 6,0 x 3,5 cm. Jak na razie mam tylko wynik tomografii komputerowej, czekam na wizytę u lekarza. Do wizyty jeszcze trochę zostało a ja się tak denerwuję, że już nie wyrabiam. Wiem,że nie jest to złośliwy guz, no ale podobno może zmienić swoją postać z łagodnej w złośliwą. Czy któraś z Was ma lub miała coś takiego, jeśli tak to bardzo proszę podzielcie się ze mną tym co wiecie na ten temat. Czy zawsze się to wycina? Będę bardzo...
  • Po stwierdzeniu u mojej mamy hiperkalcemii zrobiono USG tarczycy i okazało się, że choć 24 lata temu jej ten narząd usunięto, to nie zrobione tego całkowicie tylko pozostawiono mały jej fragment. Do tej pory żyła w przekonaniu, że jej nie ma, więc nie robiła żadnych kontrolnych badań oprócz TSH , które miała OK. Badanie USG wykazało,że na tym fragmencie tarczycy powstał gruczolak, który jest powodem wysokiego poziomu . Lekarze chcą operować lecz moja mama się boi ( ma 77 lat). Czy można farma...
  • mój mąż miał robione usg jamy brzusznej dzisiaj i ma podejrzenie gruczolaka nadnercza? czy ktoś spotkał się kiedys z tym problemem i jak sie go leczy?
  • Witam, Mam pytanie, od 2 lat leczę się z powodu wysokiego poziomu prolaktyny, biorę bromergon. Po zażywaniu leku poziom prolaktyny spada. Zastanawiam się dlaczego żaden z lekarzy nie daje mi skierowania na badanie wykluczające gruczolaka, koleżanka mówiła mi, że jeśli po leku poziom prolaktyny spada to nie jest to gruczolak. Dziewczynki czy macie może podobny problem? Pozdrawiam
  • Moje wyniki byly : TSH 3-cia generacja 1,85 ulU/mL (min.0,4 max. 4,0) FT4 1,14 ng/dl (min. 0,8 max. 1,9) FT3 3,93 pg/ml (min.1,8 max. 4,2) P.ciała anty-TPO 18,3 IU/ml (min.0 max. 35) Na USG lekarz powiedzial, ze mam groczolaki w tarczycy, ale mam sie nie przejmowac, bo to ma co drugi czlowiek. Czytalam, ze bardzo trudno jest zdiagnozowac poprzez USg czy to faktycznie groczoölaki czy cos innego. Rak tarczycy wystepuje rzydko, ale wystepuje...
  • czesc dziewczyny, troche poczytalam i wyczytalam ze gruczolaki sie zazwyczaj operuje a torbiele nie , hmmm to wyczytalam tutaj www.zdrowie.med.pl/tarczycz/badania/b_tarczyca.html a ze z guzami mam doczynienia co roku w innych narzadach, to wertuje wszystko co sie da .jak myslicie czy oni prawde tam pisza , czy jest ktos kto mial torbiel i byla ona nakluwana?
  • Witam wszystkich! Mam 22 lata i od dwóch lat zauwazyłam u siebie mlekotok. Nie dużo ale zawsze troszke tego jest. Kiedys lekarz zbagatelizował problem i teraz dopiero po rozmowie z jedną osoba wybrałam sie na badanie. Dzisiaj odebrałam wyniki mam 43.71 prolaktyny. Czy jest az tak bardzo źle??? Doadam ,ze nie miewam ostrch bólów głowy. Mlekotok sie zmienjuszył juz go nie ma czasami przed okresem minimalnie sie pojawi biała kropeczka. Nieregularnie miesiaczkuje. Wyjezdzam za tydzie...
  • Chodzi mi tutaj dokładnie o powiedzenie "guz przysadki", to to samo co "gruczolak przysadki"? Dziękuje z góry za odpowiedzi.
  • Witam, Jestem 9 miesięcy po wycięciu gruczolako-włókniaka z piersi. Kontrolę mam dopiero w lipcu. Guzek był mały 7 mm. Blizna nie wygląda zbyt ładnie, jest dosyć spora i ciągle różowa. Ale najbardziej jest niepokojący ból tej piersi, czuję go prz chodzeniu, ściśnięciu. Pod blizną jest ciągle zgrubienie, ale nie wyczuwam w piersi innych guzków (zresztą ten też nie był wyczuwalny w badaniu palpacyjnym). Pani po podobnych zabiegach, jak to jest u Was? Czy odczuwacie jakiś ból i jak wyglądają W...
  • od kilku lat leczę się z powodu zaburzeń hormaonalnych: testosteron plus prolaktyna. Ostatnio koleżanka nastraszyłą mnie gruczolakiem przysadki który produkuje nadmiar tych hormonnów. Czy nadmiar prolaktyny moze miec inna przyczynę??? Ginekolog- endo nic mi o gruczolaku nie wspomniał, a może to zły endokrynolog???
  • Gruczolak cewkowo-kosmkowy. T3N0? Czy wiecie coś na temat tego nowotworu? Oporny na leczenie???
  • w lutym po drugiej ciąży lekarz po badaniu usg wykrył gruczolaka tarczycy wielkości 2.5 cm.Przepisał euthyrox N 50 i jod 100.Nastepną wizyte mam w maju,martwie sie swoim stanem żle sie czuje jestem bardzo nerwowa i z byle powodu sie złoszcze.Kolejnym objawem są zawroty głowy i mdłości ,oraz bule głowy.Niewiem czy to ma jakiś związek z tarczycą dlatego pisze i prosze o porade może ktoś ma podobny problem.Tarczyce tez mam lekko powiekszoną nistety nieznam dokładnie rozmiaru.Wyniki t...
  • Mam bardzo niski poziom tych hormonow, ktore sa wytwarzane przez przysadke mozgowa w celu stymulacji pracy jajnikow (nie pamietam jak one sie nazywaja). Lekarz podejrzewa niedoczynnosc przysadki mozgowej. Jestem w trakcie badan ale chcialam spytac czy moze ktos wie czym moze byc spowodowana niedoczynnosc przysadki? Mial ktos tak?
  • Co to oznacza i czy jest to nowotwór czy stan przednowotworowy ? Jest to wynik badania polipa wyciętego podczas kolonoskopii Bardzo dziękuję za wszelkie info !
  • Witam, Dwa tygodnie temy - w wyniku diagnostyki bólu głowy - rezonans magnetyczny przysadki wykazał ogniska zapalne na 5,4 mm. Ponieważ oprócz ww dolegliwości, doskwierają mi zaburzenia hormonów (LH, FSH, Progesteron, Estradiol) - a w związku z tym miewam nawet 60 dniowe cykle i w badaniu prolaktyny z obciążeniem -wyszedł mi nieprawidłowy - 16 krotny wzrost (mimo iż pierwotny wynik był w normie - uznaje się to za hiperprolaktynemię czynnościową) - ostateczna diagnoza brzmi: gru...
  • Mam wysoki poziom prolaktyny, od 1,5 roku biorę bromocorn. W listopadzie ginekolog, kazała brać połówkę i prolaktyna znowu 'podskoczyła'. Kilka dni temu byłam z wynikiem prolaktyny i doktor powiedziała, że w styczniu trzeba będzie zrobić rezonans by wykluczyć gruczolaka przysadki mózgowej. Bardzo się boje, może któraś z Pań miała ten zabieg lub podobny problem?
  • Dziewczynki!!! Pomóżcie mi zinterpretowac wyniki /badania robiłam w 3 dc./ LH 24,97 mUl/ml faza folik. 1,9-12,5 mUl/ml FSH 5,01 -"- faza folik. 2,5-10,2 mlU/ml TSH 2,389 mlU/l Oczywiście mam PCO. Czytałam, ze wzrost stężenia Lh wskazuje na gruczolaka przysadki mózgowej. Do lekarza ide dopiero w przyszłym tygodniu i umieram z niepokoju. Nie wiem co mam o tym myśleć. Czy któras z Was miała podobne wyniki? Czy jest szansa zbicia jakos tego nieszczesnego Lh???
  • Bromergon

    (6)
    Czy ktoras z Was moze odpowiedziec mi na pytanie czy w przypadku hiperprolaktynemii nalezy brac Bromergon do konca zycia? Tak mnie poinformowal moj endokrynolog.Rok temu wykryto u mnie mikrogruczolaka przysadki i od tamtej pory biore ten lek (3x2 tabl.).Prolaktyna spadla mi juz po pierwszych miesiacach, miesiaczka rowniez wrocila i wyglada na to,ze wszystko jest jak nalezy. Czy naprawde musze brac takie duze dawki juz do konca?Dziekuje za odpowiedz.
  • Powiedzcie mi czy ten wynik jest prawidłowy. Jest to test po MCP 0'=637.0 15'=925.0 30'=2793.0 60'=2874.0 Proszę pomóżcie zinterpretować ten wynik, bo ja zupełnie nie mam pojęcia. Czy prolaktyna jest w pożądku czy jest podwyższona?
  • Szanowni Forumowicze, W marcu tego roku odkryto u mojej siostry (32 l.) mikrogruczolaka "zmiana ogniskowa 6*6mm połozona w części gruczołowej po prawej stronie mogąca odpowiadac mikrogruczolakowi (mikrogruczolak przysadki mózgowej)". Rezonans magnetyczny został wykonany ponieważ miała wyciek mleka z piersi, mimo, ze nie była w ciąży. Badania na prolaktyne były w normie. Zaczęła brać (i do tej pory bierze Bromergon). Laktacja jet może odrobine mniejsza, jednak nie zanikła. We wtor...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.