guz

guz

(38 wyników)
  • Witam, Bardzo proszę o interpretację wyniku biopsji tarczycy, ja niestety w ogóle się w tym nie orientuję. Poniżej dane: Tarczyca dwupłatowa, płat prawy 19x17x44mm, płat lewy 16x17x44mm, cieśń 4mm, w płacie prawym zmiana lito-torbielowata brzeznie unaczyniona 14x11x12 mm guz w rozmazie grupy tyreocytów z cechami degeneracji, histocyty, obfity koloid. Kategoria 2, zmiana łagodna Z góry dziękuję za pomoc.
  • Witam. Postanowiłam założyć własny watek bo potrzebuję Waszej pomocy. Moja historia w skrócie: 3 lata temu przypadkiem okazało się że mam guza tarczycy. Hormony ok. Biopsja też ok. Guz był duży ale nie zdecydowałam się na operacje od razu tylko co 3-4 mies robiłam usg czy rośnie. Niestety rósł. W ub roku w styczniu poszłam na operacje niestety wykryli mi arytmie kazali się podleczyc i wypisali.. Podleczyłam i w październiku znów poszłam do szpitala i usuneli to dziadostwo :) Okazalo się...
  • czy wszystkie guzki oksyfilne są złosliwe i trzeba je usuwac? jakie jest wasze doswiadczenie z guzkami oksyfilnymi? 6 lat temu byl 1 guzek, a teraz conajmniej 6, wyniki ostatniej biopsji "Lewy płat, guzek hipoechogeniczny o wymiarach 8x7x4 liczne tyreocyty o cechach komórek oksyfilnych, rozproszone, w drobnych grupach, o kwasochlonnej cytoplazmie, jedno lub dwujądrowe obraz cytologiczny budzi podejrzenie za guzka oksyfilnego tarczycy" pozdrawiam
  • W wieku 16 lat miałam usunięte guzki wraz z częścią obu płatów tarczycy. Długo, długo kikuty były samotne (5 lat temu badanie usg nie wykazało guzów). Dziś na zalecenie lekarza zrobiłam usg. Już kikuty nie są samotne, mają do towarzystwa dzielne trzy lito-torbielowate guzy! Czy jest tu ktoś w sytuacji podobnej do mojej? Chodzi mi o takie osoby, którym po zabiegu urosły kolejne guzy. Jak przebiega Wasze leczenie? Bierzecie euthyrox, to jasne, brać będziecie do grobowej deski,...
  • Zaczęło się od wykrycia guza 4 cm na lewym płacie. Dziś miałam robioną punkcję. TSH-norma FT3 norma, FT4 minimalnie podwyższone. Usłyszałam od Pani Dr że może to być guz przysadki!!!!!!!!!!!! Bo inaczej nie wie jak to tłumaczyć... Ja oszaleję!!! O co w tym wszystkim chodzi??????
  • mam guza litotorbielowatego jednego plata tarczycy kwalifikuję się do operacjii czy ktoś miał coś coś podobnego i jak go leczono po operacjii
  • u mojej Mamy w USG wykryto dosyć sporego guza ulokowanego (30mm * 27* 27) w lewym płacie tarczycy. Prawy płat bez zmian. Tchawica przesunięta lekko. Skierowano Ją na operację. I moje pytania: - dlaczego nie wykonano biopsji? Czy może stwierdzono że i tak guza trzeba usunąć i potem go przebadają na obecność komórek nowotworowych złośliwych??? - czy usunąć można jeden z płatów? Czy może cały gruczoł? - czy kobieta prawie 70-letnia dobrze zniesie ten zabieg? Czy moze powinnam o czy...
  • wczoraj bylam u endo, no i okazało sie, że mam znowu guza, z lewej strony, taka fasolkę wielkości 11mmx6mm, oprócz tego tarczyca wyglada ok, dzis ide na biopsję ale wyniki będa dopiero we wtorek. Jak mialam 16 lat pierwszy raz poszlam do endo bo mialam lekko powiekszona tarczycę, wykazało wtedy podobnie jak teraz,że mam lekka niedoczynnośc i 3 guzki wielkości 3mm, 3mm i 5 mm, bralam jodit i eutyrox, po 2 latach guzki zniknęły (wchlonęły się), przestalam sie leczyć, po kolejnych 4 l...
  • mam guzka (1 biopsja wynik=lagodny) przy drugim usg,guzek z 2 cm zmniejszyl się do 1?.....
  • Ocencie

    (8)
    Witam Mam od 3,5 roku guzka ok 5 cm (tsh jest w normie) - w lipcu idę na operacje usuniecia go. Miałem 3 biopsje-wyszły ok-ost około 6 miesięcy temu. Denerwuje się przed operacją -najgorsze mysli przychodzą mi do głowy-nowotwór. Zrobiłem sobie USG żeby w jakiś sposób się uspokoić. Proszę was o ocene: Tarczyca położona prawidłowo Cieśń tarczycy grubości do 5mm Lewy płat w całości zajęty przez dobrze odgraniczony guzek ze zmianami wstecznymi. Poza tym echostruktura tarczyzy pr...
  • Właśnie wróciłam od edno , mam guza 1 cm, niskie TSH i podwyższone przeciwciała.Endo powiedział że zmiana jest łagodna, mam troche powiększoną tarczyce ale pracuje ona normalnie. Mamk za kilka miesięcy zgłosić się na kontrole i obserwowac czy guz rośnie. Problem w tym że ja mam takie okresy że się złe czuje, jestem słaba , zmęczona, boli mnie głowa i gałki oczne a czsmi i serce i nie wiem czy to do przemęczenia , innych problemów ze zdowiem(może powinnam pójsc do neurologa). Ter...
  • Usunięto mi całą tarczycę- rozpoznanie guz oksyfilny, co to za guz?
  • Sytuacja wygląda następująco: W czerwcu zrobiłam zupełnie przypadkowo usg tarczycy, które wykazało guzy tarczycy (dwa na lewym, dwa na prawym płacie). Byłam w 6 miesiący ciąży i endokrynolog do którego udałam się na konsultację powiedział, żebym z biopsją poczekała do porodu i przede wszystkim zrobiła dobre usg. W pażdzierniku takowe zrobiłam. Oto wynik: - tarczyca o wymiarach: płat prawy 57x12x22 mm, objętość 11,3 ml, płat lewy 55x16x23 mm, objętość 10,7 ml. Cieśń grubości do 4 mm. Zarysy...
  • Czesc,niedawno postanowilismy postarac sie o drugie dziecko,jedyna droga dla nas jest icsi(ivf),w zwiazku z tym zrobilam mnostwo badan,min.tsh i ft4.No i wszystko wyszlo pieknie oprocz tarczycy.Tsh-0.005,ft4 i ft3 wysokie.A wiec nadczynnosc.Wczoraj zrobilam usg-lewy plat 4 ml,prawy 21 ml(szok),na lewym kilka malych guzkow hypoechogenicznych,prawie caly obszar prawego zajety przez policykliczny guzek(obecne zwapnienia i plyny-dokladnie nie pamietam,nie moge teraz zajrzec do opisu u...
  • w 1994 r. miałam usuniętą tarczycę. Biorę Eutyrox N 100 Trochę niepokoją mnie wyniki a nie wiem jak je zinterpretować. TSH 0,3 /0,27- 4,2/ FT4 22,5 / 12- 22/ FT3 4,9 /3,1 - 6,8/ Tarczyca mi odrosła i mam sporego guza, który jest widoczny na zewnątrz i mnie boli. Czekam teraz na badanie USG. Bolą mnie mięsnie nóg ale pamiętam ,że przed operacją też mnie nogi bolały. Gdyby ktoś mógł mi pomóc w interpretacji wyników to bedę wdzięczna.
  • Witam . Mam 48 lat choruje na fibromialgię i stwierdzono też u mnie wole guzowate . prócz tego mam wykryty guzek w prawym płacie i torbiel w lewym - pomocy co co to jest i czy ktoś z was juz to leczy czy leczył? pozdrawiam
  • Witam ! Mam guza tarczycy niewiele ponad 2.5 cm.Biopsja wykazała , że nie jest to rak.Mój endo powiedział ,ze jak w ciagu góra 6 mcy nie da sie wyleczyć to czeka mnie operacja. Jak leczy sie takie guzy.Dodam ,ze karmię piersią.Prosze o odpowiedz.
  • Witam. W lipcu tego roku dowiedziłam się, iż "wyhodowałam" sobie na tarczycy trzy guzy- w prawym płacie 2,63x1,45x1,75 oraz 1,04x0,9 w lewym 0,8x0,6x0,95. Wynik biopsji- w rozmazach obecne tyreocyty leżące w płatach, grupach i rozproszeniach oraz pasma luźnego i kulki zbitego koloidu. Obraz cytologiczny nie jest patognomiczny, jednak w kontekście obrazu USG może odpowiadac wolu guzowatemu. Dodam, iż nie mam zaburzeń hormonalnych. Wyniki konsultowałam u czterech lekarzy i każdy z...
  • Od operacji usunięcia prawego płata tarczycy z ciśnią minęły 3 miesiące.... Od niedawna mam takie dziwne drętwienie od podbródka przez całą szyję. Takie mrowienie, drętwienie miałam zaraz po operacji i utrzymywało sie przez ok 3 tygodnie, potem przeszło i teraz znów się zaczęło. Nie wiem czym to może być spowodowane, zmianami pogody ???? Nie wiem, nic nie moge na ten temat znaleźć... czy ktoś ma/miał podobnie ???
  • hej W jaki sposób pozbyć się tego intruza z tarczycy?? czytałam trochę w sieci o róznych sposobach postępowania w przypadku gdy guzek występuje łącznie z choroba tarczycy. A co w przypadku gdy tarczyca jest ok. nie występuje ani niedoczynnośc ani nadcz. Znalazlam inf. że nalezy je obserwować...? i chodzić z 3cm guzem w szyji(ja mam guz takiej wielkości, ale jeszcze nie mam wyników biopsji)....nieprzyjemne uczucie... Co o tym myslicie? znacie takie przypadki? pozdr
« poprzednie 1 2

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.