Forum   hiperprolaktynemia

hiperprolaktynemia

(30 wyników)
  • Witam, czy ktos zpaństwa mógłby mi odpowiedzieć na pytanie czy trittico CR moze powodować wyrzut prolaktyny i w efekcie jej wysoki poziom? Otóz okazało sie, ze prolaktyne na czczo mam w normie, natomiat po godzinie od podania 10 mg metoklopramidu wzrosła około 30 razy ( zwartosci 11 ng/ml do 280ng/ml). Od ponad roku zazywam lek o nazwie trittico CR a czytałam,ze leki p. depresyjne moga powodowac wzrost prolaktyny. Niemniej jednak spotkałam sie ze sprzecznnymi informacjami na temat tego leku ...
  • Kobitki, odesłano tu mnie z Promyczka, bo ponoć wiecie najwięcej na powyższy temat. Czy hiperprolaktynemię się leczy jeśli do tej pory nie miałam problemów z zajściem? Czy mogła się pojawić w trakcie 2giej utraconej ciąży i spowodować poronienie? Czy powinnam to leczyć zanim zacznę starania o kolejne dziecko? Dzięki za każdą pomoc.
  • Od roku lecze sie na hiperprolaktynemie. Moimi objawami byly: miesiaczka nieregularna, czesto pojawiajaca sie raz na 1,5-2 miesiace; tradzik prawie wszedzie (a mam ponad 20 lat), bole piersi (po kilkanascie dni w miesiacu a w koncowym etapie 2 miesiace bez przerwy), niewielki hirsutyzm. Gin przepisal mi Regulon (tabletki anty), totalnie nie zwracajac uwagi na to ze sugerowalam problemy hormonalne. Po miesiacu poszlam do innego gina. Ten juz mnie wysluchal i zlecil badania hormon...
  • dziewczyny! mam takie pytanie mam niedoczynnosc, hashimoto i hiperprolaktynemie i planujemy ciaze pierwsze podejscie raczej nieudane - za wysoka prolaktyna mysle sobie na czas poczecia przypadla ( dostinex - 2x 1/4 dopeiro zazyty ) ale chce sie przygotowac- zarezerwowac sobie terminy to tu to tam, i nie wiem teraz czy przy tych schorzeniach wizyta bedzie co miesiac u endokrynologa potrzebna ? czy tez rowniez u ginekologa? czy ktos mi moze doradzic- jak tu sie ustawic? w nfz...
  • Dużo czytałam o tej chorobie. Jeżeli jest to czynnościowa, to czy da się to skutecznie wyleczyć czy już tak będzie, że prolaktyna sobie będzie wzrastać i ciągle trzeba będzie brać tabletki???????? Pytam, bo jeżeli się ma miesiączkę, to jej wzrost w zasadzie nie przeszkadza ( jeżeli nie chce się zajść w ciążę). A co jak to powoduję brak miesiączki? Ja już mam tego dość. Leczę się z przerwami prawie 7 lat. Jak już jest wszystko dobrze i mam miesiączkę, wyniki badań też, to za kilka mi...
  • Pewnie temat był już wałkowany, ale dopiero pojawiły sie pierwsze schodki, więc wcześniej tu nie zaglądałam. Odebrałam wyniki - krzywa prolaktyny po MCP: 12,6 ng/ml (norma 2,00- 23,50), po 60 min: 195, po 120 min: 129. Lekarz powiedział wstepnie, że to hiperprolaktynemia utajona i zapisze mi parlodel/bromergon - bo to pewnie jest przyczyna moich 20-dniowych cykli. Jakieś wrażenia z leczenia? Sukcesy? Skutki uboczne? Czy w przypadku zajścia w ciąże odstawia sie to cholerstwo, czy b...
  • Lekarz podejrzewa u mnie hiperprolaktynemię (chyba nie przekręciłam). Twierdzi, że wszystko może samo się unormuje, ale mogę zrobić badania. Jakie hormony powinnam zbadać i w którym dniu cyklu, może ktoś robił i może mi podpowiedzieć?
  • O maleństwo staramy się od ponad roku. Wyniki męża bardzo dobre. Od około 3 miesięcy mam stwierdzone pcos, hiperprolaktynemię, cykle bezowulacyjne. Trzeci cykl biorę codziennie 1/2 tab. bromocornu, dodatkowo od 14 - 25 dnia cyklu duphaston (cykle miałam nieregularne bądź za długie). Dziś mój 8 dzień cyklu i 4 dzień z clostylbegyt-em. Wczoraj byłam u gin. i przepisał mi jeszcze plastry - systen 50 (estradiol) - pół plastra na cztery dni (zmieniany w 5dc, 9dc, 13dc, 17dc). W 11dc idę na o...
  • Dziewczyny mam pytanie, czy robiłyście USG piersi? Ja mam hiperprolaktynemię czynnościow, wczoraj 9 dc robiłam USG piersi i wyszła mi zmiana 6 mm podobno coś torbielowato-włokniakowego. Bromergon odstawiłam 3 tygodnie temu, nie robiłam badań PRL. Trochę się przestraszyłam, czy to może być zmiana związana z cyklem(mam długie, ibfite miesiączki-teraz plamiłam jeszcze do 8 dnia). Ta lekarka powiedziała, że nie wygląda to na zmiany złośliwe i będziemy to obserwować. Kazała przyjść za ...
  • choruję na nią od kilku lat, od 2-ch tyję na potęgę (20 kg!!!) od kilku tygodni jestem w ciązy (jestem w szoku ze w ogóle sie udało) i zastanawiam się czy poziom prolaktyny wreszcie sie wyrówna. boje sie ze przytyję do monstrualnych rozmiarów (nie dośc ze w ciąży to jeszcze ten cholerny hormon) i tych kilogramow nie zrzucę juz w ogólę.
  • dziekuje za przyjecie hashimotki:)jestem jedna z Was :) Proszę o pomoc w interpretacji wynikow Leczyłam się caly czas na hiperprolaktynemie ( wysoka prolaktyna ) Po czym nagle jedna z endokrynologow stwierdziła u mnie niedoczynność niedoczynność podejrzeniem choroby hashimoto Moje wyniki: Tsh – 1,55 (0.34-4.94) Ft4 - 12,22 ( 9.01-19.05) Anty-TPO – 12 (<35) Anty-TPG - 234 (<40) Prolaktyna 660,50 Prolaktyna po obciążeniu 5889 ...
  • Mam hiper.czynnościową, tj. prolaktyna wyjściowa 7 ng po mtc 120 ng. Objawy wypadanie włosów.Pani dr z kliniki spec.w W-wie twierdzi ze 1/4 bromergonu to najwiecej co mogę wziąc, gdyż profil dobowy prolaktyny jest w normie. Niestety do tej kliniki chodze tylko 2 razy w roku. Na codzień chodze w swoim mieście i pani endokrynolog chce mnie faszerowac zupełnie innymi dawkami. Po wielkich negocjacjach odpuściła na 1/2 tab. Pragnę dodac ze rok temu przez m- c przyjmowałam 2 tab./dobę ...
  • po MTC wzrasta o ok 35 razy:(.Jakie sa tego objawy? czy to prawda o zmiennych nastrojach i niskim libido?I czy w przypadku, kiedy nie chce sie mieć już dzieci trzeba to leczyć?
  • Okazało się że mam podwyższoną prolaktynę 619 mlU/l ale zaniedbałam to i musiałam powtórzyć badania. Aktualny wynik to 651 mlU/l, a po teście MCP 6550 mlU/l. Wszystko wskazuje na hiperprolaktynemię ale mam podejrzenia, że ten drugi wynik może też być tak wysoki z powodu ciąży. "Ten" stosunek miał miejsce na kilka dni przed badaniem. Dziś mija 17 dzień od stosunku, od dwóch tygodni bolą mnie piersi, są obrzmiałe i wrażliwe na dotyk. Wczoraj zrobiłam test (Pre- Test) i pokazała się ...
  • Mam hiperprolaktynemie i od tygodnia biore Bromergon, Metformax i Jeanine. W tym czasie przybylo mi w udach ok 4 cm. Ktory z tych lekow moze powodowac tycie (tudziez zatrzymanie wody w organizmie)? Czy po zaprzestaniu brania lekow lub po zmianie lekow jest szansa ze wroce do poprzednich rozmiarow? Czy hiperprolaktynemii towarzyszy zmiana wagi? Byc moze moje pytania moga wydawac sie smieszne, ale kompletnie sie na tym nie znam i nigdy wczesniej nie bralam hormonow. Cala ta sytuacja...
  • naprawdę mam już dość, jestem załamana, mam znowu hiperprolaktynemie, odebralam wyniki prolaktyny w surowicy, pierwszy wynikPRL 8,41 anorma od 1,9-25 niby ok ,ale drugi to bomba atomowa 165,5 norma to max 5 krotność pierwszego wyniku, a ja mam 20 krotnosć pierwszego. Tweraz wiem dlaczego znowu tyje, pozatym zaczęly mi sie robić zgrubienia tkanki tłuszczowej w postaci guzów na kręgoslupie udacj itd. Wczoraj to myślałąm ze normalnie rozplaczę się w szpitalu bo żaden lekarz w przychodni przyszpi...
  • Dzień dobry, Jestem studentką VI roku Wydziału Lekarskiego i piszę pracę na temat jakości życia seksualnego u kobiet z hiperprolaktynemią. Może któraś z Pań, których problem dotyczy, zechciałaby mi pomóc i wypełnić krótką ankietę..? Jeśli tak, to proszę o kontakt na maila gazetowego lub zgłoszenie się tutaj:) Będę bardzo wdzięczna za pomoc! Pozdrawiam serdecznie, Magda.
  • Dzień dobry, Jestem studentką Wydziału Lekarskiego i piszę pracę na temat jakości zycia seksualnego u pacjentek dotkniętych hiperprolaktynemią. Może któraś z Pań zechciałaby mi pomóc i wypełnić krótką ankietę? Nie zajmie to dużo czasu, pytania są raczej ogólne, bez wchodzenia w szczegóły. Osoby zainteresowane proszę o kontakt na maila gazetowego. Będę bardzo wdzięczna za pomoc!
  • Mam prawie 20 razy przekroczoną normę prolaktyny po obciążeniu. Siedzę i czytam i czytam. Nie udalo mi się tylko znaleźć Waszych doswiadczeń, ile trwa leczenie?
  • hej, mąż telefonicznie dowiedział się w wynikach badań swoich hormonów, m.in. hiperprolaktyna. Co to oznacza u mężczyzny? Badania nasienia przy okazji beznadziejne...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się