hormony tarczycy

hormony tarczycy

(21 wyników)
  • Lekarz pierwszego kontaktu zlecił mi badanie tsh, wynik wyszedł średni jak na kobietę planującą dziecko, więc żeby skonsultować się z endokrynologiem dorobiłam sobie Ft3 i Ft4 ale dopiero po 3 dniach bo był weekend. czy to ma ogromne znaczenie.
  • encorton

    (4)
    Napisalam na forum Hashimoto, niestety bez odzewu. Ze sprawa dla mnie jest istotna pozwole sonie skopiowac: Przygotowuje sie do 2. in vitro, ktore niekoniecznie ma dojsc do skutku, ale od wczoraj przyjmuje Encorton. Cel leczenia - utrzymanie zarodka. Srednio w immunologie wierze, ale teraz biore wszystko, co moze pomoc. Dr przepisal, ja grzecznie zazywam pelna obwa jak to wplynie na samopoczucie i hormony tarczycy. Czy branie sterdydow w ogole wplywa na ich poziom ? Teraz wszystko je...
  • mam usuniętą 1/2 tarczycy z cieśnią - guz oksyfilny. Od września 2009 r. po operacji brałam 1 tabletkę eytyroxu 75 4 miesiące - TSH wynosiło wtedy 18,31. endokrynolog zwiększył dawkę euthyroxu do 125. Po paru miesiącach wynik TSH to 0,93, dalej biorę tą dawkę, ale chyba jest za duża gdyż czuję zawroty głowy. Przed operacją hormony tarczycy i TSH były w normie. Co o tym myślicie? pozdrawiam Ula
  • Czy syntetyczne hormony tarczycy maja wpływ na pracę wątroby ? Niedokrwistość, problemy z poziomem żelaza, nadmiar witaminy A (żółte zmiany ma skórze). Czy te dolegliwości są skutkiem ubocznym podawania syntetycznego hormonu przez całe lata - do końca życia -(w naszym przypadku, hormonu tarczycy) i uszkodzeniem z tego powodu wątroby ?????? Często zmiany w wątrobie są wywołane przez leki (tzw. zmiany polekowe). Duże znacznie maja leki typu hormony płciowe. Czy coś wiadomo o działani...
  • Witam! Jeśli to nieodpowiednie forum proszę o oświecenie mnie, rzecz dotyczy mojej dwuletniej córki z wrodzoną niedoczynnością tarczycy. Zamieszczam link do mojego poprzedniego wątku bo tam opisałam wszystko w miarę dokładnie. forum.gazeta.pl/forum/w,46000,82449688,82449688,Wrodzona_niedoczynnosc_tarczycy.html Mam ogromną prośbę do Was - jeśli zetknęliście się z podobnym przypadkiem czekam an odzew. Pozdrawiam Maja
  • Ciocia, 52 lata, po usunięciu płatów tarczycy ponad 20 lat temu z powodu guzków zimnych, został jakiś kikut, z tego co powiedziano cioci kiedyś z 1/20 tarczycy. Od 15 lat na tej samej dawce - Euthyrox 100, przez 5 lat po operacji zero kontroli i supelmentacji, raz na jakiś czas badano TSH. Z powodu mojej akcji tarczycowej w rodzinie ciocia namówiła się na zrobienie ft3 i ft4. Narzekała na przeogromne zmęczenie, suchą skórę i inne, tak znane mi, objawy niedoczynności. Wyniki myślałam, ...
  • Chciałabym poruszyc nowy watek tj. poziom "referencyjne", zalecane przy leczeniu chorych na raka tarczycy. Mój problem polega na tym, że pomimo stosowania wzgledzie wysokiej dawki Eltroxinu tj. 3 x 200 i 4 x 150 nie udaje mi sie osiagnąć wymaganego poziomu TSH tj. 0,1 - 0,2 (mam 0,5). Przyznam, że matrwie sie tym poniewaz przede mna(jak mam nadzieje) jeszcze lata suplemantacji hormonu tarczycy. Mają małą tabletkę przyjmuję 1 h przed śniadaniem. Jestem 2 lata po operacji całkowi...
  • Witam, czy ktoś się orientuje czy to są poprawne wyniki jeśli nie to czy nadaje się to już do leczenia lekami TSH- 6,26 ftp3- 3,86 ftp4- 1,46 anty tpo- 104,8 przeciw receptorom TSH <0,2 dziękuję
  • Witam, czytam Was po raz pierwszy, podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy; jestem słaba i senna, brak koncentracji i zaburzenia pamięci, problem z krążeniem, straszliwe obrzęki kostek oraz łokci,dłoni i powiek, sucha skóra,wrażliwość na zimno no i niestety ok 25 kilogramowa nadwaga Wyniki robiłam tydzień temu, oto one : TSH - 0,469 norma /0,27 - 4,2/ FT3 - 1,7 norma /1,4- 4,2/ FT4 - 1,11 norma /0,93 - 1,7/ Proszę o interpretację, z góry bardzo dziękuję !
  • Zaczęło się od wykrycia guza 4 cm na lewym płacie. Dziś miałam robioną punkcję. TSH-norma FT3 norma, FT4 minimalnie podwyższone. Usłyszałam od Pani Dr że może to być guz przysadki!!!!!!!!!!!! Bo inaczej nie wie jak to tłumaczyć... Ja oszaleję!!! O co w tym wszystkim chodzi??????
  • Witam mam 24 lata, miałem raka brodawkowatego tarczycy. Niestety teraz mam inny problem, a mianowicie strasznne wachania nastrojów. Raz czuje się znakomicie, tryskam energią, by po 5 dniach mieć dośc wszystkiego, czuje się wtedy bardzo zmęcony. Zaznacze tutaj, że dzieje się to niezależnie od mojego wyniku tsh. Biore euthyrox 200. Jak sobie z tym poradzić?
  • Od paru lat mam stwierdzoną niedoczynność tarczycy. Na co dzień jestem jak nie z tego świata - deprechy męczą mnie, myśli samobójcze również mnie nie omijają. Był czas, że jak znaleziono u mnie ten niedobór a lekarz powiedział, że teraz moje problemy psychiczne się skończą a branie jednej tabletki to wszystko załatwi - UCIESZYŁEM SIĘ! Myślałem: jedna mała tableta i moje problemy znikną. Obecnie mam optymalny poziom hormonów - biorę Eutyrox 125, ale żadnej zmiany na lepsze odkąd biorę...
  • Witam :) Mam pytanko, czy ktoras z Was ma problem wlasnie z tym hormonem? U mnie wyszlo 3,43 przy normie 8,90-16,18 U/l Wstepna diagnoza - niedoczynnosc tarczcy, poza tym pozostale hormony tarczycowe ok. Dodatkowo mam za duzo prolaktyny po "tabletce", czyli II pobranie, ktore "skoczylo" z 246,05 mIU/l, czyli w normie, na 3671 mlU/l po 1 godzinie po tabletce. Z tego co wiem, nie powinno skoczyc wiecej niz 1-2 krotnie :( Co o tym sadzicie, moze ktos ma podobnie i posluzy mi rada, bo ...
  • Dziewczyny,prosze o rade. ostatni raz mialam wizyte u endokrynologa w listopadzie.mialam wyniki tsh -3,27.Bralam Eutryrox 75.Dla podkrecenia metabolizmu lekarz kazal zmienic tabletki na Eutryox100.Biore je od 1 grudnia.Dzis zrobilam wyniki -TSH- 0,97.Bioje sie , ze wpadne w nadczynnosc i nie wiem co robic.wizyte mam pod koniec kiwetnia. Myslicie , ze mam calkiem odstawic? z tarczyca zaczelam miec problem poltora roku temu po porodzie.Moze to zapalenie minelo i wszystko juz jest w...
  • Ja od 8 lat żyję bez tarczycy(zostały małe kawałeczki) i zawsze będę już brać lek, hormon tarczycy.Jednak sztuczny to nie to smo co prawdziwy. Zaobserwowałam,że od operacji układ dokrewny pracuje inaczej. Częściej niż kiedyś mam złe samopoczucie i huśdawkę nastrojów. Temperament się osłabił. Eneria uszła.Muszę częściej ładować baterie w postaci snu. Ktoś ma podobnie?
  • Wyniki USG tarczycy; Tarczyca normoechogenna niepowiekszna. PP 48x19x20mm z licznymi guzkami hypoechogennymi do 8mm PL 46x15x16mm z litym guzkiem 17x10mm i kilkoma drobnymi hypoechogennymi do 7 mm. Cieśń 4m TSH 0,059 [norma 0,490 - 4,670] T3 2,85 [norma 1,45 - 3,48] T4 1,16 [norma 0,70 - 1,90] Prosze BARDZO o komentarze
  • Witajcie kochani mam niedoczynnośc tarczycy. Endo przepisała mi Letrox 50, przez pierwszy tydzien brałam po 1/2 tabletki teraz zaczynam po całej. Ale mam pytanie, kiedy zacznie działać, kiedy poczuje sie lepiej, kiedy moja cera odzyska blask a ja figurę, kiedy przestaną mi włosy wypadac i kiedy zaczne mieć ochote na życie. Bo narazie mam ochotę jedynie spać i leżeć, a jesli spojrze w lustro to mam chęć walnąc sobie w łeb. Ninawidze swojego wyglądu. I te pieprzone uwagi ludzi w pr...
  • Albo mi sie wydaje ,albo gdzieś czytałam, że u osób starszych(np.po 80-tce) TSH spada sugerując jak gdyby nadczynnośc a w rzeczywistości tej nadczynnosci nie ma,jeżeli sie mylę to napiszcie bardzo proszę.
  • cześć wszystkim! pod koniec czerwca zamierzam rozpocząć starania o dzidziusia i mam pytanie w związku z moją niedoczynnością, którą zaczęłam leczyć od zeszłego roku letroxem. Moje ostatnie wyniki TSH pogarszają się: 0,82 w listopadzie, 1,3 w lutym i teraz jak na złość 2,8. Biorę dawkę letrox50 i chyba to za mało? Jutro może uda mi się dostać do lekarza, pocieszcie mnie, że do końca czerwca uda mi się zbić TSH :-( aha, nie biorę w ogóle Jodu oprócz letroxu i nie wiem, czy powinna...
  • Witam mam 29 lat. 2,5 m-ca temu urodzilam dziecko. Przed paroma dniami wyskoczylo mi "cos" ma szyji. bylam dzis u lekarza i okazalo sie, ze to powiekszony lewy plat tarczycy, no i jestem umowiona na usg i jutro na pobranie krwi. jakie sa konsekwencje "takiego czegos"??? jakie badania zrobic, jestem zielona w tym temacie a bardzzzo sie martwie:( pozdr Kasia
« poprzednie 1 2

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.