hormony

hormony

(1306 wyników)
  • Myślę już od dłuższego czasu nad tym wszystkim i mam mętlik w głowie. więc wybaczcie chaos w pisaniu. Bo myślę sobie właśnie o hormonach, lekarzach, pacjentach, normach i wydaje mi się to wszystko dziwne i niezrozumiałe. Na forach o tarczycy przewinęły się odkąd w nich uczestniczę setki ludzi, setki wątków historii, przypadków które wielokrotnie miały dokładnie ten sam schemat. Narzekamy na lekarzy i ich wiedzę, na traktowanie norm itp. I wydaje mi się, że średnio wykształcony człowiek ...
  • Męczy mnie to pytanie od kilku dni. W październiku trafiłam do gina z ostrym bólem jajników, bolesne badanie, potem bolesne usg, przyczyną okazała się torbiel (po nie pękniętymęcherzyku. Po doczekaniu się @ (a cykle mam dłuuugie) przez trzy kolejne miesiące, od 16 do 25 dc brałam po dwie tabletki jakiegoś hormonu tylko nie wiem jakiego. Pamiętam jedynie, że tabl nie były drogie, za dwa opakowania po 30 sztuk w każdym zapłaciłam ok. 10-11 pln. Na pewno miały związek z torbielami, z...
  • Witam, jak w temacie- czy zaburza dzilanie hormonow? zapomnialam sie zapytac lekarza. Pozdrawiam
  • DZIEWCZYNY, Oto cała moja historia zapisana poniżej, mam hashimotos i przyjmuję dawkę 125 mg Euthyroxu. Pisałam już w innym wątku że w ostatnich wynikach miałam FT4 na poziomie 44% a FT3 na poziomie -13% i TSH na poziomie 0.09. Data TSH FT4 FT3 Dawka Euthyroxu 17.09.2009 2,79 11,51% 51% 25 mg 24.11.2009 3,4 31% 42% 50 mg 08.01.2010 3,65 45% 37,92% 50 mg, przepisany 75 mg 08.03.2010 0,75 54,45% 22,81% 75 mg 17.03.2010 brak 57,69% 32% 75 mg 09.06.2010 brak 61,...
  • Psychiatra zaczęła mówić o niespecjalizowaniu leków ,nie bardzo mam ochotę na doświadczenia ze strony" młodej"tym bardziej ,ze w swojej karierze psychiatrycznej żaden lekarz, mimo braku reakcji na leki nie wprowadzał innych środków w tym celu. Zastanawiam się czy komuś z was przytrafiło się żeby lekarz dla wzmocnienia działania leków zastosował hormon tarczycy ? A możne dla potencjalizacji coś innego zastosował? A możne ktoś coś wie na ten temat ?
  • Cześć Dziewczyny! Słyszałam że za tycie po ciąży mogą być odpowiedzialne hormony. Mam ten problem że w ciąży ładnie chudnę i od razu po ciąży tez a jak przestaję karmić od razu waga strasznie idzie w góre , nadmienie tylko ze nie objadam się bardziej niż przedtem i ćwiczę a czuję się jak napompowana. Chciałabym zrobić badania hormonów z krwii, słyszałam ze podstawowe to tarczyca (TSH chyba ) czy powinnam zbadać jeszcze jakies inne hormony? Pozdrawiam i czekam na rady
  • Witam. Leczę się od 6 lat. Czy ktoś może był leczony na niedoczynność spowodowaną Hashimoto bardzo dużymi dawkami Euthyroxu jak 1800 mg na dobę podzielone na 3 razy, 3x po 3 tabl 200mg. Biorę je od 3 tygodni. Nowy endokrynolog przepisał mi takie dawki, twierdząc, że może powinnam też spróbować jeszcze większych np. 3x po 4 szt 200mg ,luba nawet 3x po 5szt 200mg albo 4x po 5 szt 200mg. Nie wysyła na badania, twierdząc, że leczy na podstawie objawów i że chce mi odblokować jakieś receptory. Za...
  • Czesc dziewczyny, prosze o rade. Niedawno bylam u ginekologa i na uregulowanie okresu przepisal mi Luteine. W skladzie jest praktycznie sam progesteron. Biore to czwarty dzien. I MASAKRA. Niezle mi sie rzucilo na emocje. Juz ostatnie kilka razy mialam przed okresem niezlego dola (co wczesniej przez wiele lat mi sie nie zdarzalo), ale teraz to trwa dluzej i jest intensywniej. Stwarzam jakies problemy, wszystrko widze w czarnych kolorach, jak tak dalej pojdzie to rzuce swojego faceta...
  • Jestem nowa na forum od niedawna dowiedzialam się o jego istnieniu. 4 lata temu stwierdzono u mnie hashimoto, po urodzeniu dziecka, teraz zaczynam myśleć o drugim ale sie boję ze mi sie nie uda. trafilam na fatalna endokrynolog, która tylko na mnie krzyczała i stale mówila że nic jej nie pasuje z moimi wynikami badan. w sierpniu 2006: TSH-9.22 norma 0, 36-5,5 ft3 3.88 norma 1,8-4,2, 86,67% ft4 1,27 norma 0,932- 1,71, 44,16% anty TPO 248.9 po tych wynikach dostałam dawke 50 eutyroksu...
  • no właśnie- mam podwyższony testosteron i androstendion i oczywiście zero jajeczkowania. no i mam brac diane na uregulowanie hormonów - a potem niby uda się zaciążyć:). tylko co idę do mojej gin to jakoś sie wydłuża tek okres brania tabulek. najpierw miało byc 2-3 mce, teraz mi powiedziała że 5 mcy. boje sie że jak tak dalej pójdzie to dojdziemy do roku. Dlatgo proszę!!!!!--- napiszcie jak długo musiałyście brać diane.
  • na dawce 50 Euthyrox miałem TSH 2,70. Od listopada 2010 r. do stycznia 2011 r. brałem dawkę 50 Euthyrox ale w czwartki i w niedziele dawkę 75 Euthurox i po tym okresie nastąpił spadek TSH z 2.70 na 1,585 gdzie norma 0,470-4,640 a pozostale wyniki: FT4 37.72% [wynik 1.14, norma (0.71 - 1.85)] FT3 50.25% [wynik 2.47, norma (1.45 - 3.48)] Od stycznia 2011 do teraz jestem na dawce 62,5 Euthyrox i o to wyniki : FT4 47.37% [wynik 1.25, norma (0.71 - 1.85) FT3 59.61% [wynik 2.66, norma (1...
  • czy ktoś probował stosowac takie zioło jak witeks czczony? czytałam w jednej ksiazce na temat medyyny naturalnej ze jest ono bardzo dobre na nadmiar meskich hormonów u kobiet
  • Witajcie! Strasznie wypadają mi włosy, jestem podłamana. Dziś po myciu zebrałam ich całą wielką garść. Biorę różne suplementy, ostatnio skończyłam opakowanie drożdży w tabletkach, ale nie widzę poprawy. Zastanawiam się, czy to hormony nie są odpowiedzialne za ten stan rzeczy. Przez 3 lata brałam Diane, ostatnią tabletkę wzięłam pod koniec maja. W czerwcu i lipcu miałam przerwę, wtedy też zauważyłam wzmożone wypadanie włosów, ale czytałam, iż to normalne. W sierpniu zaczęłam brać ...
  • Hej Forumowicze, tydzień temu zaczęłam brać hormony, bo mam niedoczynność. Dzisiaj w nocy miałam koszmarne telepanie serca. Nie wiem, jak to opisać. Nagle zaczęło walić tak szybko, że w ogóle nie wiedziałam, co się dzieje. Trwało to kilka sekund, ale przeraziłam się nie lada, potem jeszcze z godzinę nie mogłam zasnąć i miałam lekki stan nerwowy. Od 2,5 roku leczę nerwicę lękową, w ostatnim czasie jednak czułam się bardzo dobrze. Dzisiaj podwoiłam, zgodnie z zaleceniem lekarki, d...
  • Zbizam sie do menopauzy, mam parę objawów, moze niezbyt uciążliwych. Lekarz ginekolog radzi mi terapie hormonalną. Podobno to jest mocno zalecane. Sama nie wiem. Proszę o zdanie osób, które mają podobne problemy.
  • Witam Zaczynam 32 tydzien i nadal moje hormony pozostawiaja wiele do zyczenia Mam Hashimoto.Obecnie biore 50 mg letroxu-oto wyniki FT4 1,06 (0,8-1,9) FT3 4,37 (1,8-4,2) Tsh nie robiłam kontaktowałam sie z moim endokrynologiem prosił abym dwa razy w tygoniu brała 37,5 a w pozostałe dni 50 mg z uwagi na przyspieszony puls. Prosze o pomoc w zinterpretowaniu wyników. Pozdrawiam
  • Witam,jestem tu nowa,choruje na hashimoto i niedoczynnosc od okola 3 lat i juz sobie z tym nie radze,wiec postanowilam poszukac wsparcia i pomocy na tym forum.Czytalam wczesniejsze wpisy na temat choroby,objawow i meki przez jaka przechodzicie tak jak ja.Nie chce sie nad soba uzalac,ale teraz mam kryzys i od kilku miesiecy wszystko wrocilo ze zdwojona sila,a wiec mega zawroty glowy,oslabienie,bole serca,klatki piersiowej,meczliwosc ,depresja,ataki paniki,bole glowy takie cmiace przy tym oczu....
  • Jestem w trakcie diagnozowania moich problemów - mam bardzo wysoką insulinę i androstendion, czekam na miesiaczkę, aby zrobić dodatkowe badania. Moze to PCO a może i nie. Łysieję (zakola), mam tradzik, nadmierne owłsienie, tyję, puchnę, brzydnę, a do tego chyba juz depresję. Nie mogę na siebie patrzeć, wariuję, widząc włosy na szczotce. Nie wiem, czy mój mąż to wytrzyma, bo jestem okropna, nerwowa, non stop płaczę. Staram się sobie tłumaczyć, że są gorsze rzeczy, że mogłabym nie słyszeć...
  • Witam dziewczyny zwracam się z prośbą o pomoc w interpretacji wyników: badanie w 5 dc FSH 6,14 norma 4,0-13,0 mlU/ml LH 3,68 norma 1,0-18,0 mlU/ml Prolaktyna 14,7 ng/ml norma 1,3-25 Prolaktyna z testem 264,0 ng/ml Testosteron 0,57 ng/ml norma 0,06-0,82 TSH 2,46 ulU/ml norma 0,27-4,2 FT4 1,31 ng/dl norma 0,93-1,7 Głównie chodzi mi o wyniki prolaktyny. Mam problem ponieważ nie chcą mi pękać pęcherzyki tylko robią się torbiele. Jeśli któraś z was ma jakąś wiedze na ten temat to pros...
  • Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu sie w tym w czym jestem. Jestem teraz w 21 tyg.ciazy i mam duuuuze watpliwosci czy mialam/mam dobrze prowadzona dawkę Euthyroxu. Napiszę jakie miala wyniki, dawki. Jeszcze nie nauczylam sie przeliczania na %, wybaczcie. 24.04.2009 Tsh:(norma 0,25-4,50 mlU/l)- [b]1.93[/b] ft4:norma 9,0-20,0 pmol/l- [b]10,00[/b] Od tego wyniku bralam Euthyrox 12,5. po 3 tyg. 25gr. 30.06.2009 Tsh:(norma 0,25-4,50 mlU/l)- [b]0,99[/b] ft4:norma 9,0-20,0 pmol/l- ...

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.