hormony

(1305 wyników)
  • Witam Zaczynam 32 tydzien i nadal moje hormony pozostawiaja wiele do zyczenia Mam Hashimoto.Obecnie biore 50 mg letroxu-oto wyniki FT4 1,06 (0,8-1,9) FT3 4,37 (1,8-4,2) Tsh nie robiłam kontaktowałam sie z moim endokrynologiem prosił abym dwa razy w tygoniu brała 37,5 a w pozostałe dni 50 mg z uwagi na przyspieszony puls. Prosze o pomoc w zinterpretowaniu wyników. Pozdrawiam
  • Witam! Nigdzie na forum nie znalazłem informacji, w jaki sposób zażywać te suplementy tak, aby wzajemnie nie przeszkadzały sobie we wchłanianiu, a przy okazji nie przeszkadzały we wchłanianiu Letroxu/Euthyroxu. Są pojedyncze informacje, np.: że żelazo 4h po hormonie, ale co z resztą? Czy selen i żelazo można łączyć podczas zażywania, itp., itd.. Załóżmy, że do rozplanowania dziennego mamy zażywanie następujących preparatów: 1. 1 tabletka Letrox/Euthyrox. 2. 2-3 tabletki żelaza SD/T...
  • Drogie Kobiety, mam bardzo dokuczliwy PMS. Przez wiele miesięcy (rok), po poronieniu, brałam Duphaston, potem Luteinę i teraz znowu biorę Duphaston, z tym, że 1 raz dziennie, a wcześniej to było 2 razy dziennie po jednej tabletce. Zwłaszcza w drugiej połowie cyklu czuję się obolała, robią mi się pryszcze, jestem spuchnięta, puchna i bardzo bolą piersi i mam nalaną twarz - tak, jakby w ciągu paru dni przybyło mi conajmniej 10 KG. Pomimo długiego snu, czuję się bardzo słaba. W do...
  • Dziś 5 dzień i jestem załamana. od pierwszego dnia spadł w sumie kg. ale po dwóch dniach staneło i dziś z kolei jest nawet trochę wiecej niż wczoraj o tej samej godz. moja sytuacja jest taka. jestem 9 mies po porodzie. właściwe juz nie karmię piersią. raz juz tą diete stosowałam po 1 dziecku, wtedy to było 1,5 roku po porodzie i ponad pół roku po skończeniu karmienia. od tametj pory mineły prawie 2 lata i widzę , że teraz nie idzie to tak szybko (albo prawie w ogóle nie idzie). całą ci...
  • Witam, Mam pytanie. Czy któraś z Was miała zaproponowane in vitro przy prawidłowej owulacji,wynikach ze strony kobiety a bardzo złych wynikach nasienia ze strony mężczyzny? Nam dr zaproponował od razu in vitro ale nie wszystko wytłumaczył. Mam dostać zastrzyk w 22 dniu cyklu, 10 dni przerwy, potem stymulacja 10-14 dni zastrzykami - ale nie wiem jakimi lekami i na co.Przeczytałam na forum że ten pierwszy zastrzyk jest na wstrzymanie hormonów a te następne na owulację. Czy tak mają równi...
  • W wielu wątkach na forum, dotyczących głównie antykoncepcji, pojawiają się rady, żeby nie pytać o zdanie innych kobiet, tylko iść do ginekologa, który najlepiej dobierze odpowiednie preparaty. Przy dylemacie: pigułka (łatwo o niej zapomnieć) kontra plaster (brudzi się i swędzi) faktycznie lepiej oprzeć się na zdaniu forumek. Ale czy jeśli pozostaniemy przy różnych doustnych środkach hormonalnych i ich skutkach ubocznych (np. spadek libido) lekarz naprawdę może więcej ? Zupełnie poważ...
  • Dawno nie pisałam na forum hurtowo. Stare czasy mi się przypomniały :) Co tam u Was? Jak się czujecie? Ja w miarę w porządku, ostatnio miałam przejścia z odrobinę za dużą dawką, do tego znowu mam niską ferrytynę, więc biorę żelazo. Poza tym to jestem na nogach od rana do wieczora, zatem po słabości z 2008 i 2009 nie ma ani śladu. A już się obawiałam, że nigdy nie będzie lepiej. :)
  • Od grudnia w związku z podejrzeniem endometriozy brałam duphaston (progesteron). Czułam się po nim okropnie - miałam migreny, problemy z koncentracją, przytyłam 2 kg i w związku z tym w połowie stycznia w porozumieniu z lekarzem przestałam brać to świństwo. Od tego czasu przytyłam kolejne 2 kg mimo dość delikatnej diety (na której do listopada powolutku chudłam) i zapisania się na siłownię. Czy u kogoś też nastąpiły takie skutki uboczne ? Czy po pewnym czasie od zaprzestania zażywan...
  • Witam, mam 43 lata, od dwoch biore leki w zwiazku z wejsciem w menopauze. co zostalo potwierdzone badaniami hormonalnymi. Niedawno rozmawialam z kolezanka (w zblizonym wieku) ktora stwierdzila ze tez juz nie miesiaczkuje, ze konsultowala sie u dwoch lekarzy i obaj stwierdzili ze nie musi brac lekow - po prostu taka uroda. Moj lekarz twierdzi ze piguly musze brac jeszcze przynajmniej 10 lat, co spowolni proces starzenia sie i osloni przed osteoporoza. Kolezanka byla u lekarzy panstwowyc...
  • Moja przyjaciółka, ma ostatnio kilka dolegliwośi: -poprzesuwane cykle -puchnie -ciagła senność, a była osobą bardzo aktywną jak dotąd -niska temp ciała wysoki cholesterol i moze cos jescze... zrobiła badania tarczycy i TSH jej wyszło coś ponad 2 a hormonki takie: FT4 18.18% [wynik 11, norma (9 - 20)] FT3 1.63% [wynik 4.07, norma (4 - 8.3)] poradziłam jej zrobić atpo ale wyszło jej ok (chyba?) norma 0- 35 a wynik 7, usg nie robiła. hashi wykluczone ale hormony jak widac niziutkie...
  • Przypadkiem w trakcie ogolnych badan, wsrod ktorych bylo zlecone tsh wyszlo, ze mam problem z tarczyca. Poziom tsh wynosi dokladnie 10,34. Bylam u endokrynologa- po krotkim wywiadzie stwierdzil, ze to poporodowe zapalenie tarczycy, niedoczynnsoc. Corke urodzilam 2,5 roku temu. Przepisal mi hormon i zlecil ponowne badanie poziomu tsh za 2,5 miesiaca. Usg moze zleci wtedy, nie wyczuwa na chwile obecna zadnych guzow. Ja tu czytam, ze macie zlecane tez inne jakies badnia, nie tylko tsh.. Czy ...
  • Witajcie, na wstepie zaznaczę że piszę w imieniu siostry. Za moja namową siostra zrobiła badania trójcy tarczycowej oraz ferrytynę. TSH 0,992 norma 0,3-3,6 fT3 2,64 norma 2,6-5,4 = 1,43% fT4 1,07 norma 0,8-1,7 = 30% ferrytyna 7,68 norma 15-150 (!) Badania wykonane były ze wzgledu na złe samopoczucie, ogromne wypadanie włosów, nerwy.. Wyniki nie są najlepsze i zastanawiamy się co dalej? wiadomo rejestacja do endo, recepta na żelazo.. Szybka i długoterminowa suplementacja żelaz...
  • Witam! Które hormony powinnam sobie zbadać aby wiedzieć jakie mam szanse na zajście w ciąże?
  • proszę o pomoc w interpretacji wyników badan, poszłam do prywatnej przychodni bo na kase chorych jakos kurcze zawsze okaze zdrowia jestem i badnia wychodzą super a problemów moich to nie rozwiazuje... niestety nie mam podanych norm od-do, tylko to co mi wyszło... znacie sie troszkę? TSH=4.33 T4 WOLNY-1.21 ESTRIADOL-47.8 FSH-6.8 LH-5.65 LH/FSH-0.82 PROGESTERON-0.5 PROLAKTYNA-22.1 TESTOSTERON CAŁKOWITY-0.41 z góry dziękuję...
  • Chciałam zapytać czy stosowanie antykoncepcji wpływa na powiększenie piersi? ( nie chodzi mi o zatrzymywanie wody w organizmie itp:) I czy jest możliwe że piersi nie urosły z powodu "zablokowania" hormonów? Czy w takiej sytuacji możliwe jest że terapia hormonalna przyniesie jakieś efekty? mam już prawie 21 lat:)
  • cześć dziewczyny! ja pierwszy raz u was. proszę napiszcie w jakich dniach wykonuje się badania hormonów płciowych?będę wdzięczna za pomoc.
  • Słuchajcie - czy ktoś w ogóle wie jakie stosowane są generalnie normy dla hormonów u DZIECI? Są takie same jak u dorosłych czy inne? Czy przebycie choroby ma wpływ na poziom hormonu? Co z objawami? Pozdrawiam PS. Mam nadzieję, że ktoś się orientuje......
  • Kobiety! Jestem facetem mającym już jedno dziecko, ale ... marzy mi się drugie. Moja żona od dawna miewa problemy z cerą. Jakieś krostki pod skórą ropne. Nie wyciska, ale nakłuwa igłą i wtedy wyciska.. .brrr... Kiedyś brała diane - 35 potem coś innego. Zrobiła przerwę chyba roczną. I znowu się jej pojawiły te krostki. Naczytała się na forum kafeterii jakichś mądrych bab i wcina jakieś tabletki ziołowe, stymulujące hormon. Nie wiem, czy żeński, czy męski. Wy się domyślicie o co lotto...
  • Kto mi odpowie na pytanie:Jestem po operacji usunięcia macicy i przydatków- miałam raka jajnika/18lat temu/.Wiem,że kilka lat po operacji nie wolno było mi stosować hormonów. Kiedyś ginekolog przepisała mi plastry, twierdząc że będę szybko się starzeć,/chroniła mnie podobno tkanka tłuszczowa/-jednak zaprzestałam stosowania, bo bolały mnie piersi.Od kilku lat niczego nie stosuję. Jak to jest-może stosować preparaty zawierające soję? Pozdrawiam i dzięki!

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.