Forum   insulina

insulina

(99 wyników)
  • Od tygodnia używam nową insulinę długodziałającą - Lantus. Czy Wy macie jakieś z nią doświadczenie? Lila
  • Dziewczyny pomóżcie bo nie ma norm i nie wiem o co chodzi: Moje wyniki: GLUKOZA na czczo 82,5 mg/dl ( obciążenie 75 g. glukozy ) po godzinie 153,6 mg/dl po 2 godzinach 89,7 mg/dl i to wydaje się w miare nieźle ale insulina... INSULINA na czczo 8,8 mU/l po godzinie 199,4 mU/l ( zgroza ) po 2 godzinach 125,8 mU/l Już wiem od lekarza że wyniki są poza normą ale wizytę u gin-endo mam dopiero za tydzień. Mam PCOS i moja doktor podejrzewa też insulinooporność i chyba słusznie. P...
  • tARCZYCA usg Prawy płat 1,7x1,1x3,8 Lewy płat 2x1,4x4 na prawym zmiany hipoechogeniczne z resztkami tkankowymi -najpewniej torbiel , na prawym i leweym płacie nieregularne zmiany ogniskowe o sr 5mm i o sr. 7mm w lewym , wszystkie zmiany we wnatrz zawieraja pojedyncze małe 2mm echododatnie ognisks oraz zmiana lita hipoechogeniczna 0,8cm , po za tym tarczyca niejednorodnej echogenicznosci . dodam jeszcze objetosc prawy 3,55 objetosc lewy 5,60 leki euthyrox 25 1 x rano i Gluco...
  • Witam was, mam 28 lat i bardzo proszę, jeśli macie czas i ochotę spójrzcie na moje wyniki. [i][u][b]12.10.2012 r.[/b][/u][/i] [b][u]TSH[/u][/b] 2,760 mIU/L (0,270-4,200) [u]PRL[/u] 7,970 ng/ml (4,8-23,3) [u]HGB[/u] 14,8 g/dl (12,0-16,0) [u]Cukier i insulina po obciążeniu 75 g glukozy[/u] [i]na czczo:[/i] [u]glukoza[/u] 102 mg/dl (70-99) [u]insulina[/u] 13,6 uU/ml (2,0-25,0) [i]po 1 h:[/i] [u]glukoza [/u] 106 mg/dl (70-99) [u]insulina[/u] 36,8 uU/ml (...
  • Może wiecie gdzie w Warszawie kupię aktualnie tanio insulinę Novomix 30? Do tej pory kupowałam w innym mieście i nie mogę w stolicy znaleźć takiej apteki. Dzisiaj usłyszałam cenę 50 zł. Interesują mnie też paski optium xido.
  • Witam, Zrobilem sobie krzywa cukrowa... jak interpretowac ten wynik ? Test obciążenia glukozą (75 g) Glukoza na czczo 5,51 mmol/l (3,90 -5,83 N) Glukoza po 1 godz. 7,17 mmol/l (max 11,10 N) Glukoza po 2 godz. 5,89 mmol/l (max 7,80 N) Insulina po obciązeniu (75 g glukozy 0,1,2) Insulina przed obciążeniem 7,4 µIU/ml (2,6 24,9 N) Insulina po obciążeniu (pkt 1) 158,1 µIU/ml Insulina po obciążeniu (pkt 2) 44,6 µIU/ml
  • Jaka powinna być insulina na czczo?Ja miałam ok.1,2 Labolatorium nie podało mi normy ,gdyż moja endokrynolog kazała wyniki zrobić w jej klinice i ona na insulinę nie każe pisać norm.Wydaje mi się ,że za niska.Natomiast cukier na czczo-77.Po godz.-108 a po dwóch 109(wynik powtarzany 2 razy).Niby w normie ,ale nie wygląda to na krzywą.Jak tylko skuszę się na coś słodkiego zaraz waga rośnie
  • Mam cukrzycę typu 2. Brałem Diaprel . Drugi lekarz (2 lata temu) zapisał mi insuline. Biorę 24 j NovoMix rano i ok. 18 j wieczorem, a w południe kilka j. NovoRapid. Lekarz zgodził sie na dołączenie do insuliny tabletek, z jednoczesnym obnizeniem o 2 j dawek insuliny. Lekiem tym jest Metformax.Zauważyłem jednak, że insulina i lek działają słabo. Po śniadaniu i zaaplikowaniu insuliny cukier gwałtownie rośnie,staję się słaby i senny. Dodam, że nieźle utrzymuję dietę cukrzycową. Czy nie po...
  • witam, cukrzycę stwierdzono u mnie 5 miesięcy temu. od jakiegoś czasu zmniejszałem (po konsultacjach z lekarzem) dawki. od 2 dni nie biorę insuliny - cukier mam w normach 79-123. Nie rozumiem co się dzieje? pomóżcie. Czy to możliwe, że zaszła pomyłka w diagnozie?
  • Mam cukrzycę typu 2. Od liku lat biorę insulinę. Z własnej inicjatywy od 2 dni odstawiłem insulinę i biorę Diaprel (2 tabl x 1). Efekt wyrównania cukru jest bardzo dobry. Czy mogą być skutki uboczne? Co na to powie mi lekarz?
  • Witam. Chciałabym prosić Was o pomoc. Problem polega na tym, iż od dłuższego czasu posiadam dość spore problemy z nadciśnieniem tętniczym ( "normą" dla mnie jest 150/90 dochodzące nawet do 190/110 ). Warto podkreślić tu,iż mam 25lat więc nie jest to normalne. Występują również BARDZO często arytmie serca ( pokazuje mi je ciśnieniomierz ). Od ponad pół roku choruję również na Hashimoto ( niedoczynność tarczycy ). Po stosowanie eutyoryxu N50 w dawce 0,5 tab jednego dnia, kolejnego całą tab ...
  • Witam, mam pytanie dostałam skierowanie na badanie glukozy na czczo i 2h po posiłku, na hemoglobinę glikowaną i na Insulinę.Niestety wszędzie gdzie się pytam każdy mówi że badanie na insulinę to jest poziom cukru we krwi ale mi się wydaje ze to jest badanie na glukozę... a tu na skierowaniu mam oddzielnie zaznaczone badanie które się nazywa Insulina...czy ktoś wie co to za badanie?
  • jaki jest termin ważności insuliny? - w fiolce zamkniętej? - w fiolce która jest co kilka dni uzywana ? Fiolki mam w samochodzie.
  • Hej, pisze w nowym watku, bo stary chyba juz za dlugi i nikt pewnie nie czyta. Robilam ostatnio badanie krwi na cukier i insuline z obciazeniem. Oto co mi wyszlo: Cukier: 84-177-87 Insulina: 5,6 - 39,1 - 12,7 Od prawie 3 miesiecy biore metformine a wyniki cukru sie nie poprawily, a nawet pogorszyly (na czczo i 2 godziny po obciazeniu jest ok, godzine po za wysoko - juz przy 169 dostalam metformine a tu wynik podskoczyl nawet) A co do insuliny: nie moge znalezc w necie norm a na wy...
  • Bliska mi osoba choruje na cukrzycę typu 2.Ostatnio lekarz zmienił insulinę na Novomix w dawkach rano-30, południe-24,wieczór-24.Przez pewien czas bylo ok.,ale ostatnio w godz. popołudniowych pojawia się złe samopoczucie połączone z drżeniem ciała,potami.Wydaje mi sie, że przyczyną może być zbyt wysoka dawka insuliny.Proszę o radę.
  • Jestem w 8 dniu pierwszej fazy. W tym tygodniu musze zrobić badanie na glukozę i insulinę. Wiem, że to badanie wiąże się z wypiciem bardzo słodkiego płynu na czczo, glukoza to cukier. Pewnie nie jest to wskazane przy diecie?
  • Wycieczka do Włoch, środek lata, bardzo gorąco...Jakie macie sposoby na przechowywanie w chłodzie insuliny gdy nie ma lodówki? Coś małego, podręcznego ale co? Termos? Może ktoś z doświadczonych podrózników ma jakieś fajne sposoby? Bedę wdzieczna za pomomoc.
  • Mam taka sprawe. Jestem osoba puszysta,waze ok 90 kg, wygladam na szczescie na dwadziescia mniej, ale tak czy inaczej kilogramow nosze na sobie znacznie za duzo. Od pewnego czasu lecze sie hormonalnie (duphaston - progesteron), biore jodid na tarczyce i bromergon na prolaktyne. Moja lekarka postanowila zabrac sie za te moja otylosc, na ktora nie skutkuja diety i ruch. Zrobilam badanie cukru i insuliny, przed i po jedzeniu i okazalo sie, ze mam troche za malo insuliny. Lekarka powiedzi...
  • Kochani, bliska mi osoba musi troche dłuzej pozostac na Wyspach, a jest cukrzykiem i konczy jej sie insulina. Byla tam w ich Sluzbie Zdrowia, ale dziwnie na nią patrzą i kazą wsiasć w samolot i sobie przywieźć!? Czy ktoś wysyłał insulinę na wyspę Jersey, jak to wyglada, czy można ? Kto robi i ile sobie za to winszuje? Pozdrawiam Dzięki z Góry!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.