Forum   jarzynka

jarzynka

(11 wyników)
  • Zapraszam rodziców na obiad, taki raczej tradycyjny, zastanawiam się nad dodatkiem do mięska na drugie. Moja Mama nie może jeść surówek, więc musi być jakaś gotowana/duszona jarzynka. No i chciałabym dać coś innego niż nieśmiertelne buraczki, marchewkę z gorszkiem, fasolkę szparagową czy coś podobnego. Macie może jakieś niebanalne pomysły na taką jarzynkę? Nie musi być na ciepło w sumie, aby nie surowa.
  • do łososia z grilla?
  • 3 kg buraków, 1/2 kg strąków czerwonej papryki, 3 cebule, po 1/2 szklanki octu, oleju i cukru, 1 łyżka soli. Buraki po ugotowaniu (upieczeniu) i ostudzeniu trzemy na tarce (grube oczka), cebulę i papryke kroimy w grubą kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do garnka i zalewamy olejem, octem, dodajemy cukier i sól. Dusimy około 15 minut od czasu do czasu mieszając. Gorące wkładamy do wyparzonych słoików. Przepis znaleziony na stronie: www.promocjazdrowia.pl/nowastrona/pdf/owoce_war...
  • mam pytanie jak powyżej Bo moja mama wymyśliła sobie, ze w drugi dzien świąt zaprosi córki z wnukami. Ona upiecze gęś, a my mamy zrobic jarzynki ... JAKIE ?!.... Z drobiu to ja znam indyka i kurczaka, ale na kaczkach i gęsiach sie nie znam. NIe WIEM, co sie podaje do gęsi, ma byc pieczona. Za kazdy pomysł będę wdzięczna
  • no właśnie :brokułki,kalafior,marchewkaitp...jak? bo ja zawsze trochę soli wrzucam i jakoś nie badzo są w stosunku do tych jedzonych gdzie indziej:) czyżby jakes przyprawy? jakie do czego/ podpowiedzcie-ja w kuchni wyczycia prawie nie mam!!!!! a ostatnio jadłam super brokułki polane beszamelem! pychota! jak sie robi ten beszamel? totalna fatalna kuchara
  • Bo dzisiaj będę smażyć pangę (zwyczajnie, w mące na głebokim oleju) i nie mam pomysłu co do tego. A typowa do ryby surówka z kiszonej kapusty odrzuca mnie jakoś :-( I od razu zastrzegam, że szpinak też odpada, stary nie przełknie. Może ktoś coś doradzi?
  • uwielbiam faszerowane jarzyny, pomidory, kalarepki, cebule, kabaczki czy cukinie i tak dalej, mozna wymieniac bez konca. farsz miesny czy bezmiesny? bo jesli miesny to sa dwie szkoly, mieso surowe lub gotowane, ktore wolicie do farszu? jakie sa wasze ulubione "farszynki" i jak je robicie, ja mam preferencje do pomidorow i cebuli.
  • Mam mrozona (rozmorozona) pange i niecala marchew, pol cebuli i kilka lodyg selera - da sie z tego zrobic jakas potrawe na cieplo? Zapiec, udusic...?
  • przeglądałam właśnie wątek na temat gotowania zup na kościach i podane tam jest że zupy-krem robi sie na maśle (ja jak dotąd robiłam tylko na kościach i mięsie), poproszę o jakiś prosty przepis na jakąs smaczną zupkę-krem.
  • przygotować mięso jak na zwykłe kotlety mielone, umyte pieczarki zetrzeć na tarce jarzynowej, wrzucić na patelnię i przysmażyć, dodać łyżkę masła i drobno posiekaną cebulkę, wszystko smażyć na złoty kolor, dodać do smaku soli lub jarzynki.Z masy mięsnej formować na ręku placek tak aby włożyc do środka farsz pieczarkowy, dokładnie skleić i uformować kotlet, posypać tartą bułką i smażyć na gorącym oleju. Smacznego....
  • Tak:) kapusta wloska juz zostala zjedzona. Postanowilam "wyczyscic lodowke" do jutra ze wszystkich warzyw, ale w przypadku selera nie wiem czy mi sie to uda. Jest go sporo (prawie caly), a ja jedynie znam przepisy do ktorych potrzebne jest co najwyzej dwa albo trzy te, no... badylki-kawalki:). Wiem, mozna go schrupac na kolacje, ale czy to az taka przyjemnosc?:)
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się