Forum   jaskra

jaskra

(40 wyników)
  • Badania dna oka wykazały że mam za inny kształ nerwu wzrowkowego niż prawidłowy. Ciśnienie gałkowe mam dobre, a ogólne niskie.Lekarz twierdzi, że nie mam jaskry , bo taka moja uroda ,że mam taki kształt nerwu, ale że jestem w grupie ryzyka i powinnam zakrapiać oczy 2 razy dziennie betamonem.Kropiłam jakiś czas ale zauważyłam, że mnie bolały oczy i miałam bardzo wrażliwe na światło. Ostanio skończyły mi się krople i od pół roku nie kropię, i jest ok.To ja już nie wiem co mam robi...
  • Prosze o Wasze doświadczenia. Jestem mamą miesięcznego chłopca, który z racji niedotlenienia okołoporodowego został skierowany na konsultację okulistyczną. W katowickiej klinice pani dr znalazła coś co ją zaniepokoiło i skonsultowała się z innym lekarzem. Drugi lekarz także dopatrzył się czegoś w oczach naszego dziecka i powiedzieli nam tylko, ze podejrzewają jaskrę. Skierowano nas do neurologa jednak wizyta dopiero za 3 tygodnie. Doczytałam, ze objawy jaskry to łzawienie oczu, ...
  • witam moja mama byla leczona dwa lata na jaskre. wszystkie krople zle znosila. pojawily jej sie rozne dolegliwosci po kroplach. w koncu skonczyla na drogich kroplach travatan. Zmienila lekarza, ktory kazal jej odstawic wszytskei leki i sie okazalo ze cisnienie w normie. badanie nerwu wzrokowego w normie. teraz ostatnie badanie miala juz zeby byc pewnym ze nie ma jaskry (nerve fiber analysis) i rowniez wszystko w normie. (wszystkei te badania miala w przeciagu kilku miesiecy, badanie ci...
  • dziewczyny czy słyszałyście coś na temat zabiegu przeciw jaskrowego. Zabieg polega na zamrożeniu płynu w oku przy temperaturze -70 stopniach.
  • Czy wynik - "obniżenie grubości włókna nerwowego" przy grubej rogówce, prawidłowym polu widzenia i prawidłowym ciśnieniu wskazuje jednoznacznie na jsskrę? Czy może należałoby jeszcze zrobić np. badanie HRT? Są gdzieś jakies normy dla tego GDx? w sieci nic nie mogę znaleźć a lekarz dopiero za tydzień...
  • Podczas ostatniej wizyty u okulisty zauważono u mnie zmianę, która wskazuje na jaskrę, ale okulistka nie powiedziała mi tego w 100%, wiem że muszę zrobić dodatkowe badania i zastanawiam się, czy istnieje jakieś inne schorzenie o podobnych objawach (mam podwyższone ciśnienie w gałce ocznej).
  • Od kilku dni bolą mnie oczy i głowa.Wczoraj w pracy zasłablam ,dosłownie nie mogłam utrzymać pionu,strasznie kręciło mi się w głowie,mdliło mnie+ okropny ból glowy i oczu.Mąż zawiózł mnie do lekarza,EKG ok.ciśnienie 115\58 trochę niskie ale nigdy nie miałam wysokiego...Koleżanka w pracy straszy mnie jaskrą ,ona ma i twierdzi ,że tak się u niej zaczynało .Lekarz chyba też podejżewa coś w tym kierunku bo dał skierowanie do okulisty na badanie ciśnienia śródgałkowego.Idę w poniedział...
  • Witam, Podobno istnieje badanie na predyspozycje do jaskry, goniskopia bodajże czy jakoś tak. Czy można je wykonać w zwykłym gabinecie okulistycznym podczas kontroli wzroku, czy jest to jakieś poważniejsze badanie i trzeba mieć na to skierowanie, a może jest płatne? Na czym polega? Ktoś z was je może miał? Pozdrawiam.
  • Witam miłe Panie, nie mogę w to uwierzyć. Do okulisty wybrałam się na dobranie okularów a tu - diagnoza - mam jaskrę. Nomen omen w zeszłym tygodniu zdecydowaliśmy sie przystąpić do procesu in vitro. Wysłałam maila w zeszły piątek do rejestracji w Białymstoku - jakie terminy i ogólne informacje. Dostałam odpowiedź. W świetle zaistniałych NOWYCH okoliczności muszę dowiedzieć - jak to się ma do in vitro. Może któraś z Pań zna ten temat?
  • Witam. Dzięki Wam zrobiłam badania-hormony i przeciwciała [bo endo stwierdził, że skoro TSH dobre, to nie mam co wydziwiać i nie obchodziło go moje samopoczucie]. Wyniki z 13 lipca: TSH 0,612 uIU/mL [0,490-4,670] fT3 2,9 pg/ml [2,3-4,2] fT4 0,9 ng/dl [0,71-1,81] TPO 721 IU/ml [wartości prawidłowe: mniejsze od 50 ujemny 50-75 wątpliwy większy od 75 dodatni] ATG 29,0 IU/ml [wartości prawidłowe: mniejsze od 100 ujemny 100-150 wątpliwy większy od 150 dodatni] co w przeliczeniu n...
  • mam słabe oczy (duża wada). robiłam HRT i mam wynik jeszcze w normie ale już blisko momentu kiedy stwierdzają jaskrę. jak chronić oczy i czy są jakieś inne leki albo kuracje pozwalające zapobiegać lub spowalniać ten proces? jestem tym kompletnie przerażona więc jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w tym klimacie, będę wdzieczna za informacje.
  • jaskra

    (10)
    robilam badanie gdxvcc i prawe oko wyszlo nie za bardzo, ale cisnienie za kazdym razem jest w normie. dostalam skierowanie do przyszpitalnej poradni jaskrowej. kurcze skad u mnie to cholerstwo sie wzielo?nikt w rodzinie nie chorowal na jaskre, mam 22 lata, na nic nie choruje, nic mi nie dolega. juz w koncu nie wiem czy to jaskra czy to nie jaskra. w ktorych szpitalach w warszawie sa poradnie jaskrowe?
  • Witam wszystkich, w tytule jest juz zawarte pytanie, ktore mnie nurtuje.Moze ktos przeszedl operacje i moze mi poradzic gdzie mozna zrobic ja w miare szybko.W szpitalu na Szaserow czeka sie ponad rok, moze w innych szpitalach jest szybciej, poradzcie! Moze istnieja jakies prywatne kliniki gdzie wykonuja takie operacje odplatnie. Dziekuje za kazda rade. Jola
  • ..prosze o pomoc tz.niewiem na czym to polega co mam robic.Jak i gdzie się to leczy skutecznie.Bardzo prosze o odpowiedz.
  • mam czasem takie dziwne odczucie ze w oku mam miesien ktory wywoluje jego skurcze albo krutkie impulsy zdazalo mi sie to od dziecka. ale dawniej laskotalo i zdazalo sie raz na pol roku teraz zdaza sie to coraz czesciej i juz nie laskocze a przypomina bul do czego dochodzi lekki bul glowy, drazni mnie to wszystko bardzo, ktos mi powiedzial ze to jest efekt nadcisnienia w oku moze ktos ma pojecie o tym co to jest i co z tym mozna zrobic do okulisty juz jestem umuwiony ale te ich terminy ...
  • Mozliwe? I co dalej?
  • jaskra

    (24)
    Lekarz podejrzewa u mnie jaskre.. mam 27 lat.. co mozecie powiedziec o tej strasznej chorobie...
  • Czy prawdą jest że mając jaskrę nie mozna nosić okularów. Moja mama od kilku lat choruje na jaskrę, miała nawet operacje na oczy. Mając ponad 70 lat i z powodu jaskry i chyba wogóle z powodu wieku - słabiej widzi. Ostatnio sporo słabiej. Ma kłopoty z widzeniem na odległość . Stwarza jej to kłopoty z chodzeniem. Gdyby miała okulary było by wszystako lepiej. To w czym problem? Okulistka u której sie leczy nie chce jej przepisać szkieł. Twierdzi że przy jaskrze to bardzo nie wskazane...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.