kajmak

kajmak

(70 wyników)
  • Chcę na święta skopiować przepis na ciasto z Lukullusa. Warstwy w kolejności składania: kruche (może zrobię półkruche) cienka warstwa powidel (tego nie ma chyba w oryginale, ale mi pasuje) śliwki w rumie (ja wolę w burbonie, już sie macerują i są wybitne) krem z kajmaku gorzka czekolada, ozdobiona paskami z mlecznej Problem mam z kremem z kajmaku. W ciescie z Lukullusa to nie jest po prostu kajmak, bo się mniej maze (bardzo dobrze się kroi na schludne kwadraty) i nie jest tak przerażl...
  • kupilam gotowa mase kajmakowa i w srodku sa krysztalki , wg opakowania cukru mlekowego. czy jak to podgrzeje to one sie rozpuszcza a jak pozniej ostygnie to masa bedzie dalej gesta. bo moze skoro nie wolno takiej masy ucierac mikserem bo robi sie plynna to moze nie wolno jej tez podgrzewac? innego pomyslu niz podgrzewanie nie mam a z dosc dzymi krysztalkami zle sie je taka mase
  • Czy jest jakaś różnica pomiędzy tymi dwoma masami? Na blogu u Liski znalazłam mętne tłumaczenie, że różnica jest: jedno jest ciemniejsze, drugie jaśniejsze, słodsze etc. Niestety, później pojawia się masa kajmowaka zwana też dulce de leche i w tym momencie już nie wiem czy to różne produkty, czy też różnice wynikają raczej z nazewnictwa i kultury. Może jeszcze mało na świecie widziałam, ale większość spotkanych ludzi rozumie pod pojęciem "kajmaku" zsiadłe mleko ( z bawolic ;)). Może mam ty...
  • kajmak...

    (9)
    mam pytanie odnośnie masy kajmakowej, przygotowanej z mleka słodzonego, gotowanego w puszce. czy mogę przygotować sobie taką puszkę, tydzień, dwa wcześniej i nie otwierając przechowywać w lodówce? czy się nie zepsuje, a konsystencja nie zmieni? pytam, bo potrzebuję masę na jutro, a następną za kilka dni i nie chce mi się gotować drugi raz.
  • Czy ktos robi kajmak metoda p.B.Sikon pokazana niedawno w programie Kuchni TV? Robi sie go ok.10 min. ze skarmelizowanego cukru, odrobiny miodu i smietaniki pelnotlustej. Wykonalam go na oko, wyszedl rzadki, bardzo smaczny. Chodzi mi o proporcje i o to jak ten kajmak ma sie smakiem do kajmaku gotowanego przez pare godzin w puszcze (tego drugiego nigdy nie robilam). Ktory jest lepszy?
  • Wszystkie powyzsze robi sie chyba z podobnych składników? Wiec na czym dokladnie polegaja różnice? Czym rozni sie nadzienie karmelowe od toffi (np. w przypadku batonikow) i dlaczego kajmak w puszce jest nazywany mlekiem krówkowym? (czy kajmak nie powinien zawierac jeszcze masla?) Bede wdzieczny za rozwianie watpliwosci...
  • Właśnie czytałam wątek na temat wykonania kajmaku. Czy ktoś może podać mi przepis na ciasto z wykorzystaniem takiego właśnie kajmaku. Jeśli ktoś zna to bardzo proszę o dokładny przepis. Bardzo dziękuję
  • Chciałem zrobic przyjemność rodzinie która uwielbia tofiki i krówki i zrobiłem ciasto czekoladowe z masa kajmakową. Zjedli w smaku pyszne. Ale: wszystko się ciapało horrendalnie !!!! Mleko skondensowane słodzone gotowałem parę godzin w kąpieli wodnej, potem zmiksowałem z masłem dałem ciut spirytusu i cholera ciągle było jakieś takie maziowate. Co zrobić żeby wyszła dobra konsystencja? Czy w puszce z mlekiem robi sie dzurkę żeby uczodziła para, czy gotuje się zamknietą? Chciałbym...
  • ale ona to chyba juz ze dwa lata ma! dobre to jeszcze bedzie czy kierunek smietnik?
  • Witam, chcę zrobić kajmak z mleka skondensowanego i mam w związku z tym pytanie: czy mozna puszkę w garnku z wodą położyć, czy musi ona stać - bo nie mam tak wysokiego garnka (!) i puszki są na równo z obrzeżem, nie zaleją ich wodą w całości - pomocy!
  • na slodko - krem do tortu po pierwsze primo;) , celem jest krem do tortu , maslany , o smaku karmelowym/toffee problem pierwszy : mam tylko to co mam w kuchni: min zle mleko w puszcze - skondensowane nieslodzone rozwiazanie 1 - otworzyc puszke, przelac mleko, dodac cukru, mieszac, zrobi sie karmel PRAWDA? 2. jak juz mi sie uda zrobic karmel, co dalej ? Utrzec maslo ( jak, co to znaczy utrzec maslo?mikserem?) i dodac karmelu? I tyle? czy trzymac sie jakichs proporcji, czy to ...
  • sluchajcie, glupie pytanie techniczne :) puszka gotowego kajmaku jest mniejsza niz puszka mleka skondensowanego. akurat nie mam puszki mleka, ale wydaje mi sie, ze ma jakies 425 ml pojemnosci. mniejsza prawie o polowe puszka gotowego kajmaku wazy 400g. czy jest ona mimo mnijszego rozmiaru dokladnym wagowym odpowiednikiem ugotowanej przez 3h puszki mleka skondensowanego?
  • Witam, poszperałm w przepisach na mazurki z kajmakiem i zauważyłam, że są 3 metody: zrobiewnie masy kajmakowej z mleka i cukru, rozpuszczenie krówek lub z mleka skondensowanego z puszki. Nigdy nie robiłam mazurków ale w tym roku chciałam upiec. Mam pytanie czy kajmak z krówek będzie tak samo pyszny jak "domowy"? Czy warto poświęcić troche więcej czasu i zrobić taki jak babcia robiła...? Dzieci Rocznik 2000
  • dotychczas zazwyczaj robiłam go poprzez gotowanie puszek z mlekiem skondensowanym słodzonym. Podstawową zaletą była łatwość przygotowania i uważam niezły smak. W tym roku mam możliwośc powolnego gotowania bez przypalania (przynajmniej taką mam nadzieję) i się zastanawiam czy kajmak robiony z mleka gotowanego z cukrem będzie lepszy/gorszy niż ten z gotowanej puszki???? Macie jakeś doświadczenie w tej kwestii?
  • Czy mleko skondensowane na kajmak moge ugotowac dzien wczesniej? czy nastepnego dnia musze jeszcze ta puszke podgrzac zeby udalo mi sie wylac ten kajmak na mazurka? Dziekuje za odpowiedz
  • Kajmak

    (4)
    W moich archiwach wygrzebałam przepis na kajmak: "mleko skondesowane słodzone przelac do rondelka dodać 1/2 kostki masła, 2-3 łyżki cukru. Gotować na małym ogniu 15 minut i kajmak gotowy". Czy ktoś zna ten przepis? Próbowaliście go?
  • Kajmak

    (4)
    czy zeby zrobic kajmak wystarczy ugotowac puszke mleka slodzonego skondensowanego? i jeszcze jedno pytanie: ile mililitrow tegoz mleka ma standardowa polska puszka?
  • Jak widzę po warszawskich kawiarniach i po postach na tym forum, kajmak najwyraźniej przeżywa wlaśnie swoj wielki renesans. Zastanawiam sie tylko czy ktos go jeszcze robi starą metodą (gotując mleko z cukrem) czy wszyscy tylko z puszki ?
  • Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że w zakresie "definicji" wymienionych w tytule pojęc, mamy piekny bigos ;-) NIe jestem niedzielnym kucharzem i swoje teorie na ten temat mam. Otóż, jak dla mnie: - karmel to coś co powstaje z cukru i niewielkiej ilości wody - jak zbrązowieje można dodawać np. do ciast czy kremów albo zrobić "dekoracje" (karmelowe niteczki oplatające deser), albo wykorzystać do "sklejania" elementów, jak we francuskim "torcie" weselnym; - kajmak - to coś co powstaje...
  • korci mnie, zeby dodac do kajmaku, takiego gotowanego w puszce duuuuzo dobrego kakao i maslo, tylko nie wiem czy wyjdzie z tego przepyszna czekoladowa masa na mazurka czy tez cos na co nie polasi sie nawet moj łyżew, ktory do wybrednych łasuchów raczej nie nalezy.... Hmm moze ktos z was ma juz doswiadczenia w tej materii?:) pozdrawiam kulinarnych eksperymentatorów
« poprzednie 1 2 3 4
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.