Forum   kardamon

kardamon

(38 wyników)
  • Ile zapłaciliście ostatnio za torebkę mielonego kardamonu firmy Kotanyi? Do tej pory zawsze kupowałam w sieci Carrefour, kosztował około 1,60, w Stokrotce był po 1,90, ale w ostatnich dniach spotkała mnie niemiła niespodzianka - w Carrefourze kompletnie zniknął z półek, natomiast w Stokrotce kosztuje aż 5 zł. Zastanawiam się, czym wytłumaczyć taką nagłą i znaczną podwyżkę... czyżby niska cena była chwytem marketingowym mającym przyciągnąć do produktu, bo jeśli tak, to na mnie raczej nie podzi...
  • Nabyłam karadom, chciałabym zrobić kawe ropuszczalna z taze przyprawa. wczoraj zrobiłam kawe rozpuszczalna jak zwykle, wyłuskałam ziarenka, wrzuciłam do kawey i niestety zero efektu:( nie posiadam ekspresu do kawy:(
  • Czy są jakieś potrawy, w których trzeba użyć n.p. kilku łyżeczek mielonego kardamonu. Mam teraz jakieś pół kilo i używając tylko szczypty do kawy starczy mi następnę dekadę :-)
  • kardamon?

    (6)
    Co to jest kardamon i gdzie to mozna kupic? Mam w jednym przepisie taki skladnik, ale nigdzie tego nie widzialam. Nazwa wydaje sie znajoma, ale nic poza tym. Robie ciastka z tego przepisu bez rzeczonej przyprawy, ale moze moga byc o niebo lepsze?
  • Witam, dzisiaj sobie kupilem torebke nasion kardamonu. Macie jakies ciekawe przepisy z uzyciem tej przyprawy? Wiem, ze podobno ze wino grzane z kardamonem jest przeuyszne
  • (tytuł posta bez podtekstów) Dostałam paczuczkę kardamonu od znajomej i nie mam pojęcia do czego go dodać. Utłukłam i dodałam do parzącej się kawy - dodaje jej przyjemnrgo aromatu. Ale nic innego nie przychodzi mi do głowy.
  • kardamon

    (11)
    Czy rozdrobnić kardamon do nalewki?
  • Dostałam od znajomej woreczek kardamonu, niestety nie wiem co nim przyprawiać i jak - nie jest zmielony, ma kształt pesteczek - rozgnieść je w możdzieżu, czy pesteczki dodajemy w całosci?...tylko do czego je dodajemy...
  • Kardamon

    (9)
    Będąc w Hiszpanii nakupiłam różnych fajnych przypraw, m. in. kardamon. To są małe ziarenka w takich sercowatych jasnoszarych jakby woreczkach wielkości plus minus pół centymetra. No i teraz nie wiem, co się z nimi robi. Czy używa się samych tych ziarenek, czy razem z tym "opakowaniem"? Do czego, w jakich ilościach? Czy ktokolwiek potrafi coś na ten temat powiedzieć?
  • kardamon

    (10)
    do czego z czym i jak?
  • przywiozłam kawę kupioną w Turcji.... i do głowy mi nie przyszło,że taką kawę trzeba inaczej parzyć:( kawa jest bardzo miałka, wyglądem bliżej jej do kakao niż do kawy powszechnie stosowanej. jak ja zaparzyć, nie posiadając specjalnego tygielka?
  • Poszukuję przepisu na szwedzkie aromatyczne bułeczki drożdżowe z kardamonem (i cynamonem?). Może ktoś ma sprawdzony. Sama jestem posiadaczką jednego takiego przepisu, ale za każdym razem kiedy robię wychodzą twardawe (jakby przesuszone). W jakiej temperaturze trzeba je piec? Dziękuję i pozdrawiam
  • zna moze ktoś jakieś ciekawe zastosowania tych przypraw w daniach mięsnych?
  • kardamon

    (10)
    czy ktos wie gdzie kupic w krakowie kardamon ??? (ale nie taki zwietrzaly zmielony tylko w nasionkach w calosci)
  • no wlasnie
  • Witam. Wypróbowałam ostatnio oto taki przepis: www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/ciasto_jogurtowe/przepis.html Ciasto wyszło bardzo dobre. Zastanawiam się jak je wzbogacic tzn, czy moge do niego dodac np mrozone wisnie (czy je rozmrazac najpierw?), kawaleczki czekolady, albo konfiture wiśniową? Spodziewam sie gosci i niechce eksperymentowac, a samo ciasto jest dosc skromne, acz pyszne ;)
  • Chodza mi po glowie pomysly na pare slodkosci, ale potrzebuje zyczliwego kopniaczka. Chodzi o polaczenia, bo reszte mam obmyslona. W nawiasie moj pomysl, co do ktorego nie jestem do konca przekonana. Chodzi wlasnie o cos w tym stylu, ale moze innego, albo jeszcze czegos. Wiec: 1. prazony kokos, gorzka czekolada i? (pomarancze?) 2. gorzka czekolada, daktyle i? (kardamon?) 3. Earl Grey, wanilia i? (kumkwaty?) Bede wdzieczna za glosne pomyslenie, co by tu dopasowac. Thx.
  • moje dziecko, jak to dziecko, namówiło mnie na kupno połowy arbuza. Już połowę z tej połowy zjedliśmy. A z reszty myślę sobie, żeby zrobić sorbet. Dodam niewiele cukru, troszkę imbiru, może zmielone listki mięty i chyba powinnam mieszać w trakcie mrożenia żeby się nie porobiłu kryształki z wody. Macie jeszcze jakieś sugetie?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.