Forum Kuchnia Kuchnia
ZMIEŃ
      karp

    karp

    (118 wyników)
    • Tak mnie naszło - lubię karpia, smażonego nie chcę, bo strasznie ciężkostrawny co przy innych potrawach wigilijnych będzie już problemem. Ale nie umiem. Chciałabym żeby był lekko rumiany, w małych kawałkach i oczywiście pyszny. Czy ktoś mógłby podać BARDZO łopatologiczny przepis (włączając w to jakiego karpia - płaty, dzwonka itp. trzeba kupić, temperaturę piekarnika, przykrywanie-lub-nie, czas pieczenia)? Bardzo dziękuję z góry.
    • Czy mogę upiec karpia w całości, zaraz po wypatroszeniu np tak jak to się robi z pstrągiem? (sól pieprz czosnek koper masło). Czego potrzebuję oprócz piekarnika? Może folii aluminiowej? Jak długo go piec? Przy okazji, jak go humanitarnie zabić? (chociaż mam nadzieję, że mogą go zabić prądem w sklepie)
    • Dostałam karpia, świeżo wyłowionego(ale już oprawionego bez głowy). Czy macie jakieś nie świateczne sprawdzone przepisy na karpia?
    • Jak w temacie. Macie jakies fajne pomysly? Ja nei cierpie karpia, moj maz sledzia, a jednak rybe na stole wigilijnym chcemy. Do tej pory robilam dorsza po grecku, ale sie nam znudzil. Czy ktos ma tradycyjne przepisy wigilijne z innych ryb, najlepiej filetowanych, i bez galaret? ;) Bede wdzieczna!
    • Nie mam doświadczenia w karpiach, w ogóle nie umiem oprawiać ryb, więc kupiłam karpia sprawionego, w formie płatów. Płaty są zapakowane w folię na tackach i mają napisane "przechowywać w temp. 0-3 st.C, spożyć do 25.12". I tu mam dylemat - czy faktycznie taki surowy karp nie zaśmierdnie się do piątku (wtedy zamierzam go usmażyć), czy mogę spokojnie go trzymać w owej wskazanej temperaturze, czy jednak go zamrozić ? Wolałabym nie, bo jednak co świeży, to świeży... Ale czy on jeszcze w piątek bę...
    • Sama karpia nie znoszę i nic o nim nie wiem. Niestety w tym roku będę zmuszona go przyrządzi. W związku z tym mam pytania: 1) Gdzie w Warszawie można kupić filet karpia ze skórą (nie che mi się tłumaczyć, ale łuska będzie potrzebna ) dobrej jakości 2) jak przygotowaś karpia, żeby nie smakował błotem 3) czy takie filety można kupić wcześniej i zamrozić bez szkody dla smaku . Jeżeli można to zamrażać je po przyniesieniu ze sklepu czy coś z nim zrobić ("odpachnieć"?) przed zamrożeni...
    • dostała przepis od znajomej i dzisiaj zrobiłam "próbnego" absolutna rewelacja - a więc podaje dalej: kawałki wy-filetowanego karpia układamy w naczyniu żaroodpornym, -następnie posypujemy masłem ( potarłam na tarce, żadne masmixy się nie nadają, musi być masło), -następnie posypujemy czosnkiem ( rozgnieciony albo przeciśnięty przez praske) - na wierzch sypiemy dość obficie płatkami migdałowymi, piec w piekarniku 150st ok. 30-40 min ( płatki mają być rumiane);
    • Czy bardzo trudno zrobić?? słyszałam ze jest bardzo smaczny.
    • Kiedy robicie karpia w galarecie i inne ryby na Wigilię. Można dzień przed Wigilią? Nie zepsują się będą zjedzone najpóźniej w Pierwszy dzień Świąt.
    • Kupilam dwa karpie: królewski i pełnołuskowy.Który z nich nadaje się do galarety i do smażenia?. A może obydwa gatunki są tak samo smaczne.?
    • Co myslicie o tych poradach: www.fakt.pl/Jak-wybrac-dobrego-karpia,artykuly,90311,1.html Macie swoje sposoby?
    • może ktoś się orientuje? Sama nie uwędzę bo nie mam jak. A w sprzedaży nie widzę. Może jednak jest jakieś miejsce w Warszawie gdzie można go dostać?
    • Pomóżcie pls...... Bez ości.......
    • Rzeczywistosc skrzeczy, ale cena gora: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,7392945,Czy_karpie_sa_karmione_starym_olejem_.html Komu juz wysiadl system hormonalny? Czy wasze dzieci rosna jak karpie i inne kurczaki na hormonach wzrostu? Czy tyjecie choc jecie malo? Czy macie klopoty z przysadka (tam jest produkowany hormon wzrostu)? Nie? To tylko kwestia czasu. :( Wesolych Swiat?
    • francuzom powiedziec, ze ichnia bedzie bez foie gras! zupelnie nie rozumiem tego zzymania sie nad karpiem, ze niby czasy peerelowskie, no i co z tego? kazdy kraj ma swoje tradycje, a zamiana karpia chocby raz w roku na cos innego, zakrawa mi na ignorancje
    • chyba niewiele osob wie, ze w polsce aby ow nie smierdzial mulem przestaje sie go karmic na jakis tam czas aby sie samooczyscil i byc moze tu lezy problem, ze za granicami ta ryba jest nie mile widziana, bo nie dokonca dopracowana i smierdzi mulem. u mnie tak wlasnie jest bo mam zwyczaj zamawiania karpi w auchan i ryby, owszem z francji, ale smierdza mulem....
    • karp

      (9)
      wedzilam rozne ryby, karpia nigdy, nie wiem dlaczego ale po ogladaniu wczorajszego programu spruboje,
    • Dostałam karpia. Zamroziłam, bo nie lubię ości. Nie jestem w stanie tej niechęci przeskoczyć i skusić się na jakieś fajne danie z tego karpia. Poradźcie proszę co mogłabym z niego zrobić - może jakieś klopsiki? Wyfiletowanie z kręgosłupa to dla mnie za mało - ja muszę jeść bez wpatrywania się w widelec więc mielone klopsiki to byłoby coś. Tylko jak to zrobić? A może macie inne sprawdzone pomysly?
    • Kochani, czy ktoś wie, gdzie w Warszawie można kupić odfiletowanego karpia, pozbawionego ości? Dodam, że jadłam z hodowli pod Poniatową i jest super!!! bmb
    • wiadomo ja go uwielbiam, ostatnio spotkalam przepis Ajwar z jego jajeczek dodatki olej,sok z cytryny,cebulka,sol,pieprz zrobilam nawet smaczne na kromke chleba, czy nadaje sie tez cos takiego na cos innego,
    Pokaż wątki z forum:

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się