Forum   kartacze

kartacze

(6 wyników)
  • Macie sprawdzony przepis na ciasto do kartaczy! Zrobilam wedlug przepisu- zemniaki starte, 1/4 gotowne w mundurkach, maka ziemniaczna i jajka. Wyszly - placki ziemniaczane. Nie do uformowania. Wiecej maki ziemniaczanej dalo kamien. Co robie nie tak?
  • oto przepis na kartacze z WO,chcę je zrobić ale mam wątpliwości czy nadzienie ma być z mięsa surowego? czy to mięso w czasie gotowania got. kartaczy dostatecznie się ugotuje, czy może przesmażyć to nadzienie przed włozeniem do środka? Kartacze Pani Krystyny: 4 cebule pokrojone w kostkę, 3 łyżki oleju, 1 jajko, 800 g mielonej wieprzowiny, sól, pieprz, majeranek, 1,5 kg ziemniaków surowych (najlepiej sypkich, wysokoskrobiowych), 0,5 kg ziemniaków ugotowanych, 200 g wędzonego bo...
  • Bardzo was prosze o podanie przepisu tego wspanialego dania polskiego. Na mazurach nazywali kartaczami lub pyzami. Brakuje mnie w Polsce od 26 lat i strasznie tesknie za kuchnia polska. czasami cos gotuje po polsku. Ale kartaczy nie potrafie tak jak robila moja babcia i mama. Jesli macie przepis na knedle ze sliwkami i ze smietana na slodko....to bardzo Was prosze. Pozdrowienia z Itali.....Desi.
  • kartacze?

    (5)
    to jest po prostu pyszne, robią je gdzieś na północnym wschodzie polski. może ktoś stamtąd poda na nie dokładny przepis.Pół polski je będzie jadać ,zobaczycie!!!!
  • Kartacz??

    (11)
    Kiedyś, dawno temu jadłem wspaniałą potrawę z tartych ziemniaków z białym serem w środku(farsz z białego sera).Do tego skwarki z tłuszczem. Do popica kwaśne mleko, lub kefir.Chyba nazywa się pyza?kartacz? knedelek? Gotowała to moja babcia i mama.Niestety,mnie wtedy nie interesowały przepisy kulinarne.Jeśli ktoś ma jakiś przepis-bardzo proszę o podanie.Serdecznie pozdrawiam . Dziękuję. Czesław
  • Witam!Wlasnie przeczytalam waszą propozycję kulinarną i jako fanka tej potrawy naprawdę ją wszystkim polecam:) jednak polemizowałabym co do nazwy...pochodzę z Suwałk, a tu danie to nazywane jest "Kartaczami"(jak pocisk armatni)lub jak kto woli "Tarkaczami"(od tartych ziemniaków, z ktorych jest przygotowane).Zapraszam wiec do spróbowania! Smacznego!
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.