Forum   kluski śląskie

kluski śląskie

(22 wyniki)
  • Co drugi dzień dowożę obiady do innego miasta dla pracowników remontujących mi mieszkanie. Złożyli zamówienie na kluski śląskie, a ja nie wiem czy na drugi dzień będą one jeszcze jadalne. Jak te kluski przewieżć, surowe czy ugotowane, jak podgrzewać. Czy w drodze nie posklejają się? Nie chciałabym wręczyć im jakiejś niesmacznej ciapy. W domu zawsze gotuję i zaraz podaję. Dziękuję za podpowiedzi.
  • niezbyt umiem gotować a postanowiłam zrobić mojemu facetowi po ciężkim dniu pracy dobre jedzenia. wpadłam na pomysł żeby ugotować kluski śląskie z cebulką i swarkami. Znalazłam kilka przepisów ale nie wiem który najlepszy. w jednym sa cale jajak w drugim tylko żółtka w trzecim nie ma wcale jajek...no i proporcje mąki i ziemniaków różne :/ okazuje się że to też wcale nie taka łatwa potrawa :) chcę żeby były miękkie i po prostu smaczne. Czy ktoś mógłby mi podać przepis od A do Z na naprawdę spr...
  • Co zrobić żeby kluski śląskie były bardziej "gumiaste" i twardsze ?? Jakoś wolę takie od "kruchych" i mięciutkich ale nie bardzo wiem jak ten efekt uzyskać
  • Zrobiłam więcej niż jesteśmy w stanie zjeść i chciałabym zamrozić. Raz już próbowałam ale po włożeniu do gorącej wody zrobił się wielki kluch ziemiaczany.
  • ja mieszkam na mazurach ale kiedyś byłam u znajomych na śląsku i wtedy właśnie pierwszy i ostatni raz jadłam takie kluski nie wiem dokładnie jak sie nazywaja ale to były takie większe prostokątne kluski gotowane a później smarzone na masełku pycha troche w smaku przypominajace kopytka ale to nie to -moze któras z was wie o co mi chodzi -byłabym naprawde wdzieczna.Dziekuje
  • Robiłam je już kilka razy i coś robię nie tak - ale co? Może mi pomożecie? 1)Przeciskam gotowane ziemniaki 2)Dodaję jajko 3)Ugniatam wszystko 4)Wyciągam 1/4 masy :-) 5) Dosypuję w to miejsce mąkę ziemniaczaną 6) No i znowu ugniatam... W efekcie końcowym formuję moje ukochane kluseczki no i rzut na wrzątek... Nie wiem, czemu, ale wszystkim w rodzinie wychodzą dość twarde (nie wiem, jak oni to robią :-), nie chwalą się :-)ja ten przepis mam z internetu), a moje są troszeczkę za mięk...
  • mam zamiar dziś wydziergać śląskie kluski do gulaszu i nie mam konceptu na surówkę bądź jarzynę, a nie mam ochoty na modrą kapuste, jak to nazywaja na Ślasku, polećcie mi coś, do obiadu mam jeszcze troche czasu wiec moge wyskoczyć do mojego małego osiedlowego sklepiku :)
  • Robiłam wszystko według przepisu. Żadna filozofia zmieszać mąkę ziemniaki i jajko. A jednak... Ugotowałam ziemniaki, ostudziłam, dodałam jajko, pierw jedną szklankę mąki... klei się. Drugą szklankę mąki... klei się Trzecią szklankę mąki.... klei się Czwartą... to samo.... Cały czas się klei, nie da się tego pokroić. A ugotowane smakują jak sama mąka. Blee Co zrobiłam nie tak?????
  • zrobiłam na zapas zamroziłam na tacy każdą osobno.Zagotowałam wodę wrzuciłam kluski i otrzymałam breje! Dlaczego rozpadł się? Nie gotowałam ich wcale długo.Jak wypłyneły to już z nimi było coś nie tak! Co ja źle zrobiłam?
  • nie wiem czy głupie czy nie, ale sie pytam, bo nie wiem jak wybrnąć. Otóż robie knedle ze śliwkami, niestety problem nr 1 to brak wałka. czym moge rozwałkować ciasto??? nie mam możliwości kupienia teraz niestety, a śliwki mi sie zepsują jeśli ich do jutra nie zrobie:-(
  • Może mi pomożecie upichcić na dzisiaj mały obiadek . Mam sos pieczarkowy i mięso .Chciałabym zrobić do tego jakieś małe kluseczki [ nie makaron ] .Tylko nie wiem jak sie robi kluchy . Pozdrowienia .
  • BITKI

    (7)
    JAK ZROBIC DOBRE BITKI
  • błagam jak cos szybko to skleroza a zaraz mąż wraca PROSZĘ O SKŁADNIKI DO CIASTA NA KOPYTKA(EWENTUALNIE KLUSKI ŚLĄSKIE)
  • Do Hani może, albo kogos kto umie robic KLASYCZNE kluski śląskie zadnych wariacji na ten temat tylko czysta klasyka Moja wyszukiwarka wyrzucila mi 5 przepisow z r 2005 (z pozniejszych lat nie raczy nic pokazac wrrrr -postow 0 na jakikolwiek temat nie wiem czy to u mnie tylko tak czy u wszystkich lata ponizej niz 2004 dla wyszukiwarki nie istnieja>:-[) i zaden nie jest tym ktory kiedys widzialam na GP autorstwa albo Hani albo siostyhelli, nie pamietam juz bardzo prosze o wk...
  • Niewiem co jest co,moze to sa te same kluski tylko maja regionalna nazwe?? Moze ktos cos wie na ten temat,a moze przepis ktos posiada nawet ten na "OKO" ,jest mile widziany. dzieki.
  • mam wieksza ilosc farszu i zastanawiwm sie czy moge zamozic surowe kluski czy najpierw je ugotowac?
  • Ostatnio robiłam kluski śląskie. Tak jak powinnam 4 częsci ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej. Ale niestety nie bardzo wyszły, były trochę wodniste. Może za dług się gotowały( chociaz gotowałam ok 10 min)? Parę sztuk wrzuciłam w następnej partii i były lepsze.Co mogło byc nie tak??
  • piekę kaczkę z jabłkami na święta jako danie obiadowe. tylko co do niej pasuje? ryż? ale jaki i z czym? ziemniaki? czy pasuje równiez duszona czerwona kapusta? (tak wyczytałam na mniammniamie). hmmm......... i tu mam problem. jak to widzicie? co wy podajecie to ptaszydła? pozdrawiam i zycze wesołych świąt i smacznych jaj:))
  • Chciałabym zrobić kluski śląskie lub kopytka ale bez mąki pszennej - czy mągę zastąpić żytnią??
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.