Forum   kortyzol

kortyzol

(24 wyniki)
  • Pomóżcie mi, proszę. W maju zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy. W lipcu dostałam się wreszcie do endo i po zrobieniu zleconych wyników okazało się, że mam hashimoto. Dzisiaj zrobiłam usg które wykazało, że tarczyca generalnie bez zmian, ale w prawym płacie mam guz długości 15mm. Zastanawia mnie jednak coś innego... Dlaczego endo kazała zbadać mi poziom kortyzolu i ACTH. Może ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej materii?
  • Witam, Wczoraj lekarz zdiagnozował u mnie Hashimoto. Nie to jest jednak moim najwiekszym zmartwieniem - wiem ze przyjmowanie Euthyroxu nie niesie ryzyka wielkich działań niepożądanych. Chodzi o mój poziom kortyzolu (ponizej rezultaty): 177,1 nmol/l norma: godzina 7-10: 171 - 536 godzina 16-20: 64 -327 6,42 ug/dl godzina 7-10: 6,2 - 19,4 godzina 16-20: 2,3 -11,9 Wynki sa niskie jednak badanie robiłam o...
  • Witam, o kortyzolu juz pisano wiele razy ale moze napisze jeszcze ja. Po badaniu na czczo wyszlo mi 1184 (norma do 560) po obciazeniu wyszlo 39. Czy powinnam sie zaczac martwic? Zapisalam sie na wizyte u endokrynologa. Kortyzol zbadalam bo od wielu lat nie moge pozbyt sie otylosci brzusznej. Czy ktos mial podobny problem?
  • Czesc kobietki! W piatek mialam wizyte w Novomedice w Myslowicach i wrazenia bardzo pozytywne. Nasienie meza jest super i nadaje sie nawet na bycie dawca, ale u mnie troche problemow. Po pierwsze o wiele za niski progesteron w fazie lutealnej no i problemy z estradiolem. Ale to akurat jest wszystko do wyleczenia. Zastanawiam sie tylko nad kortyzolem i androstendionem, bo lekarz zlecil mi takie badanie. Poczytalam troche na Wikipedii o tych hormonach ale niewiele mi sie przejasn...
  • Było na forum kilka wątków na temat zależności borelioza a hormony, ale głównie w kontekście hormonów tarczycy oraz progesteronu. Wątki te już się zarchiwizowały. W związku z tym, że leczę się bezskutecznie od 5 lat (3 lata abx, potem metody naturalne w tym Buhner), a jest coraz gorzej zrobiłam badania hormonów. Wyszła mi choroba Hashimoto: anty TG H 9608.00 IU/ml norma 0.00-110.00 anty TPO H 441.60 IU/ml norma 0.00-35.00, którą podejrzewalam u siebie od kilku lat, ale niestety w badaniac...
  • Witam, to mój pierwszy post na forum. Dwa tygodnie temu internista zdiagnozował u mnie Hashimoto. Poszłam do niego z bólem łydki, lekarz przy ogledzinach zainteresował się żółtymi dłońmi, suchą skórą i włosami. Pytał o zasłabnięcia: tak, od wielu lat, energia życiowa: od kilkunastu lat leczę się na depresję. Wyniki zleconych badań krwi (części): TSH 3,015 (N: 0,35-4,94) aTPO 8,12 (N:0-5,61) Hemoglobina 14,3 (12-16) Limfocyty 3,63 (1-3,5); 47,3% (N 20-45%) żelazo 68 (N 60-180)...
  • WITAM WSZYSTKICH!! Bardzo prosze o porade i informacje. Jakie są normy poziomu kortyzolu we krwi? Stwierdzono u mnie hiperkortyzolemie. Mam podobno za wysoki poziom kortyzolu we krwi, za to w moczu wszystko jest ok. moj poziom wydzielania kortyzolu to: godz.8.00- 865,6 nmol/l i 986,5 nmol/l (robiono badania 2 razy) godz.20.00-510 nmol/l i 339,9 nmol/l Kortyzol po dexametazonie: 30,69 nmol/l CZY TO RZCZYWIŚCIE ZBYT WYSOKI POZIOM? Milam robiony rezonans nadnerczy-nic nie wykazał....
  • Zerknijcie na moje wyniki w wolnej chwili: Prolaktynę zbadałam sobie z powodu wydłużonych cykli menstruacyjnych (38 dni, w porównaniu do wcześniejszych regularnych co 28 dni), krótkich i skąpych miesiączek (dwa dni i po wszystkim), pryszczy i trochę bolących, obrzmiałych piersi (usg wyszło dobre). Badanie robiłam w 23 dniu cyklu. Wynik wygląda ok moim zdaniem. Prolaktyna 19,65 ng/ml (norma 6.0-29.9) Kortyzol robiłam ok godziny 14.00, więc wynik odniesiono do norm popołudniowych. N...
  • Witam, mam pytanko dot wyników badań.....wczorajsze badania z krwi wykazały podwyższone WBC, przy normnie do 11 u mnnie jest 12,5. Przy tym mam za wysoki kortyzol, norma do 20 a u mnie jest 23,3....martwię się bo pani doktor coś przebąkiwała, że wysoki kortyzol to może być np gruczolak/guz przysadki mózgowej!?!? Moja lekarka zleciła mi jeszcze inne badania hormonalne a dzisiaj odebrałam CRP 0.5mg/dl (norma <1) oraz OB 9 (norma <12). Teraz się zastanawiam czy fakt iż ...
  • Witam serdecznie, przepraszam, że zdublowałam wątęk, ale tu też jesteście skarbnicą wiedzy zwróciłam się do mojego gin. endo z prośbą, aby pogrzebać w hormonach, bo mam problemy ze schudnięciem, w ciągu roku przytyłam 10 kg, nie mogę ich zrzucić, chociaż wydaje mi się, że jem mniej, nie mam też mega apetytu, czuję się pełna, nabrzmiała, przemiana materii szybka tylko w dniu miesiączki, z kolejnym dniem cyklu czuję jakbym puchła i przemiana się zwalnia, ja od zawsze miałam zimne stopy, zim...
  • kortyzol

    (4)
    witam, dziewczyny mam prosbe.Jutro ide robic badanie kortyzolu i rozumiem,ze mam byc na czczo i bez euthyrexu.Ale jak z pozniejszym badaniem tzn popoludniu.Moze jutro wcale nie brac tabletki zeby wynik byl prawidlowy?Moze ktoras wie i moze mi poradzic? dziekuje pozdrawiam Klaudia
  • Dowiedziałam sie ostatnio, że z powodu stresu wydziela się w organizmie kortyzol. Ciekawi mnie, czy ma on jakiś zapach? Czy pot kogos zestresowanego ma jakiś specyficzny zapach?
  • czy ktos na forum orientuje sie w zwiazkach miedzy choroba hashimoto a poziomem kortyzolu we krwi? czytalam ze niedoczynnosc moze podwyzszac jego poziom- czekam na opinie w tej sprawie. k.
  • kortyzol

    (5)
    Która z Was robiła badanie na poziom koryzolu i czy to prawda,że musi być odpowiednia pora dnia do pobrania próbki?
  • kortyzol

    (11)
    Jaki jest prawidłowy poziom kortyzolu? na co on wpływa?
  • Witam Pana! Po przeczytaniu kilku wątków na tym forum na temat Selolu widzę, że jest Pan rzekłbym weteranem w tym temacie. A ja jako rektrut miałbym kilka pytań do Pana. Myślę, że mi Pan pomoże. A więc po kolei. Mój tato od 01-11-07r. bierze Selol. Docelowo ma to być 2x8ml na dobę (dzień), aktualnie jest na etapie 2x5ml, tak zalecił na początek dr Suchocki, co by przyzwyczajać organizm. Zostaliśmy oczywiście poinformowani o ewentualnych skutkach ubocznych, ale co innego jak się ...
  • Witam, jestem tu nowa. Potrzebuję rady od was. Miałam robione badania hormonalne w szpitalu położniczym na karowej i przy okazji tych badań wyszło, że mam autoimmun chorobę tarczycy. Moje wyniki z maja: TSH 1,8 (0,25-5) FT4 14 (9-20) procentowo wyszło 45,45% TG Ab 41,8 (do 70) Anty - TPO Ab 422,1 (do 50) Lekarz przy okazji wizyty po tych badaniach stwierdził, że tarczycy narazie nie trzeba leczyć... Nie podobał mu się mój poziom kortyzolu i zlecił mi zrobienie badania ACTH rano i wiecz...
  • Witam Zaczne od wynikow z 28.07.2010 TSH 1.26 ft4 24.63 (12-22) 126.30% FT3 6.54 (3.1-6.8) 92.97% poniewaz tylko ft4 mnie niepokoilo pozniej ograniczylem sie tylko do ft4 i tsh z 20.08.2010 TSH 1.57 (0.27-4.20) FT4 23.96 (11.5-21) 131.16% z 3.11.2010 TSH 1.32 (0.27-4.20) FT4 24.96 (11.5-21) 141.68% Anty TPO 8 (0-34) anty tg <10 (10-115) Ferrytyna 114 (30-400) B12 426.7 (200-900) Co do objawow, to w tescie na niedoczynnosc uzyskalem 26 punktow, ale prawde mowia...
  • Nie piszę po to, żeby Wam narzekać na temat mojego samopoczucia. Ale niestety ciągle jest nienajfajniej więc zrobiłam na własną rękę badania TSH i FT4. Kortyzol dodatkowo zlecił mi endo.Mam wizytę 4 czerwca więc świeże hormony zrobię przed wizytą. Napiszcie proszę, co sądzicie o tych wynikach : TSH 2,44 (0,25-4,0) FT4 21,2 (10,3-24,45) Kortyzol 35,63 po południu (40-150) 86,55 przed południem (60-285) Cholender niby wszystko się w normie mieści, a ja ledwo po schodach chodzę,...
  • ewentualnie czy daja podobne objawy do tarczycy?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się