Forum   krówki

krówki

(45 wyników)
  • krówkową.Zastanawiał się ktoś nad tym?Chodzi mi o ciasto krówka .W takim celu chciałabym je użyć.
  • Jada ktoś? Bo nie wiem czy mi się smak aż tak zmienił, czy oni robią coraz paskudniejsze krówki. Kiedyś potrafiłam zjeść kilogram, było to jakieś 10 lat temu. Kupiłam znowu i strasznie się rozczarowałam. Chciałam poczęstować znajomych "pysznymi krówkami", a tu taka kicha. Strasznie śmierdzą margaryną, smakują właściwie jak zjełczała margaryna...
  • Chodzi mi o to, ile mogą wytrzymać bez uszczerbku na smaku. Ew. jak poznać, że krówka nadaje się już do kosza, a nie do jedzenia?
  • Pytanie może trochę dziwne, ale... nabyliśmy drogą kupna dość dużą ilość krówek, które miały być kruche, a są ciągutki. Zwrócić nie da rady no i bez sensu trochę :) Pytanie brzmi: można je jakoś przerobić na kruche? Myślałam o tym, żeby je może podsuszyć w piekarniku jak bezy, ale nie wiem czy to ma sens. Jest jakiś sposób? Kruche uwielbiam, ciągutki jakoś no...męczące są dość :)
  • gdzie w Warszawie kupię krówki z Milanówka? Mogą być na wagę lub pakowane.Kiedyś kupowałam w Tesco, ale ostatnio nie ma
  • Czy ktoś ma przepis na tą babkę???? Ewentualnie czy na tej stronie jest możliwość " wykupienia" jednego przepisu. Wiem że kiedyś była taka możliwość, ale teraz nie mogę się doszukać, a abonamentu nie chcę wykupować. Z góry dziękuję.
  • Można kupić w cukierniach, a nawet w proszku. Czy ktoś ma przepis? Wyszukiwarka nie ma. Zbliżają się urodziny moich dzieci i chciałabym zrobić krówkę.
  • krówki

    (4)
    kiedyś znalazłam przepis jak zrobic krówki, ale cukierki, nie ciasto, teraz niestety za nic na świecie nie mogę znależć. Pomoze mi ktoś? wszędzie tylko krówka-ciasto...
  • chcę zrobić na święta kajmakowy mazurek. Do tej pory masę kajmakową robiłam z mleka skondensowanego (słodzonego) i gotowałam go 3 godziny. Mam już jednak dość gotowania przez tyle czasu mleka, więc wymyśliłam sobie by użyć zamiast mleka roztopionych krówek. Czy musiałabym je z czymś po tym roztopieniu utrzeć, np. z masłem? I czy po rozsmarowaniu na cieście ( i po roztopieniu ich)krówki znów stężeją??
  • Oglądałem w markecie gotowca o nazwie Krówka. Warto wypróbować?
  • Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że w zakresie "definicji" wymienionych w tytule pojęc, mamy piekny bigos ;-) NIe jestem niedzielnym kucharzem i swoje teorie na ten temat mam. Otóż, jak dla mnie: - karmel to coś co powstaje z cukru i niewielkiej ilości wody - jak zbrązowieje można dodawać np. do ciast czy kremów albo zrobić "dekoracje" (karmelowe niteczki oplatające deser), albo wykorzystać do "sklejania" elementów, jak we francuskim "torcie" weselnym; - kajmak - to coś co powstaje...
  • Wszystkie powyzsze robi sie chyba z podobnych składników? Wiec na czym dokladnie polegaja różnice? Czym rozni sie nadzienie karmelowe od toffi (np. w przypadku batonikow) i dlaczego kajmak w puszce jest nazywany mlekiem krówkowym? (czy kajmak nie powinien zawierac jeszcze masla?) Bede wdzieczny za rozwianie watpliwosci...
  • Było wiele postów o marsach, snikersach czy karmalu i kajmanie. Ja chciałam zrobić krówki, takie dobre prl-owskie - mięciutkie. Znalazłam gdzies przepis: 2 szklanki mleka szklanka cukru (ja dałam 1,5) 200 g masła Pisano żeby to razem wrzucić i gotować az do skutku - aż do zgęstnienia. Gotowałam godzine i nic, dalej rzadkie, bezsensu. Dodatkowo masło pływa na gorze - wygląda to tak jakby się nie chciało zmieszać z mlekiem. Czytałam na składnikach masła że nie ma dodatku oleju - smie...
  • Już którys raz z kolei pieke krowke Delecty i znowu nie wyrosło mi ciasto.Robie wszytko jak w przepisie,ale ciasto jest niskie i ciezko je przekroic na pol.Jaki moze byc tego powod?
  • Witam wczoraj zrobiłam to ciasto jest rewelacyjne i tu pojawia się moja wielka prośba!!!czy ktoś ma przepis na taki biszkopt jak w tym cieście???jest ciemny ale nie z kako ani czekoladą tam jes jakaś przyprawa tylko jaka???Jadałam już taki biszkopt w placu zazwyczaj na weselu.Ale nikt nie ma przepisu pomóżcie bo nie będę wiecznie kupować tej Krówki żeby zrobić taki biszkopt!!!!Dodam tylko że biszkopt z tą tajemniczą przyprawą naprawdę jest pyszny!!!Pozdrawiam dodo
  • krówki!!

    (5)
    zwracam sie do szanownych kolegow i kolezanek z prosba o pomoc!! boshe mam z pól kilo krówek i nie wiem co z nimi zrobic!! głownie chodzi mi o przepis na jakies ciasto z wykorzystaniem wyzej wymienionych ;o) z góry dziekuje!!
  • Ktoś wie? Bo ja uwielbiam... Kiedys były w Hicie na Sobieskiego, ale już nie mam Hitu = nie ma krówek. Goplana mi nie smakuje, ani takie jakies dziwne krówki LuXcośtam... Jak ktos wie,gdzie sa dobre, to poproszę o namiary :))
  • Tak się tylko chcę pożalić. Znowu krówki nie wyszły. Tzn wyglądają raczej jak toffi, jakieś takie twardawe, a jednocześnie gumowate. Ale na pewno nie są kruche ani "krówkowate". Macie może jakieś dobre rady jak je zrobić? Czy takie lekkie wydzielanie się masła znaczy, że masło złe jakościowo, czy za długo gotowane czy co? Kurcze, zwykłe cukierki, podobno proste do zrobienia, a tu d..a :/ Będę wdzięczna za podpowiedzi :)
  • Poszukuję przepisu na wyżej wymieniony smakołyk, niestety jest to już chyba zanikająca sztuka w " naszych kuchniach" bo niestety nie mogę nic na ten temat znaleźć,Może ktoś jeszcze posiada ww przepis i wspaniałomyślnie się nim podzieli???? Pozdrawiam
  • macie może przepis na domową czekoladę lub krówki?pamiętam, że jadłam kiedyś takie smakołyki, ale nie mam przepisów... pozdrawiam
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.