Forum   krówki

krówki

(45 wyników)
  • krówkową.Zastanawiał się ktoś nad tym?Chodzi mi o ciasto krówka .W takim celu chciałabym je użyć.
  • Jada ktoś? Bo nie wiem czy mi się smak aż tak zmienił, czy oni robią coraz paskudniejsze krówki. Kiedyś potrafiłam zjeść kilogram, było to jakieś 10 lat temu. Kupiłam znowu i strasznie się rozczarowałam. Chciałam poczęstować znajomych "pysznymi krówkami", a tu taka kicha. Strasznie śmierdzą margaryną, smakują właściwie jak zjełczała margaryna...
  • Chodzi mi o to, ile mogą wytrzymać bez uszczerbku na smaku. Ew. jak poznać, że krówka nadaje się już do kosza, a nie do jedzenia?
  • Pytanie może trochę dziwne, ale... nabyliśmy drogą kupna dość dużą ilość krówek, które miały być kruche, a są ciągutki. Zwrócić nie da rady no i bez sensu trochę :) Pytanie brzmi: można je jakoś przerobić na kruche? Myślałam o tym, żeby je może podsuszyć w piekarniku jak bezy, ale nie wiem czy to ma sens. Jest jakiś sposób? Kruche uwielbiam, ciągutki jakoś no...męczące są dość :)
  • gdzie w Warszawie kupię krówki z Milanówka? Mogą być na wagę lub pakowane.Kiedyś kupowałam w Tesco, ale ostatnio nie ma
  • Czy ktoś ma przepis na tą babkę???? Ewentualnie czy na tej stronie jest możliwość " wykupienia" jednego przepisu. Wiem że kiedyś była taka możliwość, ale teraz nie mogę się doszukać, a abonamentu nie chcę wykupować. Z góry dziękuję.
  • Można kupić w cukierniach, a nawet w proszku. Czy ktoś ma przepis? Wyszukiwarka nie ma. Zbliżają się urodziny moich dzieci i chciałabym zrobić krówkę.
  • krówki

    (4)
    kiedyś znalazłam przepis jak zrobic krówki, ale cukierki, nie ciasto, teraz niestety za nic na świecie nie mogę znależć. Pomoze mi ktoś? wszędzie tylko krówka-ciasto...
  • chcę zrobić na święta kajmakowy mazurek. Do tej pory masę kajmakową robiłam z mleka skondensowanego (słodzonego) i gotowałam go 3 godziny. Mam już jednak dość gotowania przez tyle czasu mleka, więc wymyśliłam sobie by użyć zamiast mleka roztopionych krówek. Czy musiałabym je z czymś po tym roztopieniu utrzeć, np. z masłem? I czy po rozsmarowaniu na cieście ( i po roztopieniu ich)krówki znów stężeją??
  • Oglądałem w markecie gotowca o nazwie Krówka. Warto wypróbować?
  • Chyba wszyscy się ze mną zgodzą, że w zakresie "definicji" wymienionych w tytule pojęc, mamy piekny bigos ;-) NIe jestem niedzielnym kucharzem i swoje teorie na ten temat mam. Otóż, jak dla mnie: - karmel to coś co powstaje z cukru i niewielkiej ilości wody - jak zbrązowieje można dodawać np. do ciast czy kremów albo zrobić "dekoracje" (karmelowe niteczki oplatające deser), albo wykorzystać do "sklejania" elementów, jak we francuskim "torcie" weselnym; - kajmak - to coś co powstaje...
  • Wszystkie powyzsze robi sie chyba z podobnych składników? Wiec na czym dokladnie polegaja różnice? Czym rozni sie nadzienie karmelowe od toffi (np. w przypadku batonikow) i dlaczego kajmak w puszce jest nazywany mlekiem krówkowym? (czy kajmak nie powinien zawierac jeszcze masla?) Bede wdzieczny za rozwianie watpliwosci...
  • Było wiele postów o marsach, snikersach czy karmalu i kajmanie. Ja chciałam zrobić krówki, takie dobre prl-owskie - mięciutkie. Znalazłam gdzies przepis: 2 szklanki mleka szklanka cukru (ja dałam 1,5) 200 g masła Pisano żeby to razem wrzucić i gotować az do skutku - aż do zgęstnienia. Gotowałam godzine i nic, dalej rzadkie, bezsensu. Dodatkowo masło pływa na gorze - wygląda to tak jakby się nie chciało zmieszać z mlekiem. Czytałam na składnikach masła że nie ma dodatku oleju - smie...
  • Witam wczoraj zrobiłam to ciasto jest rewelacyjne i tu pojawia się moja wielka prośba!!!czy ktoś ma przepis na taki biszkopt jak w tym cieście???jest ciemny ale nie z kako ani czekoladą tam jes jakaś przyprawa tylko jaka???Jadałam już taki biszkopt w placu zazwyczaj na weselu.Ale nikt nie ma przepisu pomóżcie bo nie będę wiecznie kupować tej Krówki żeby zrobić taki biszkopt!!!!Dodam tylko że biszkopt z tą tajemniczą przyprawą naprawdę jest pyszny!!!Pozdrawiam dodo
  • Już którys raz z kolei pieke krowke Delecty i znowu nie wyrosło mi ciasto.Robie wszytko jak w przepisie,ale ciasto jest niskie i ciezko je przekroic na pol.Jaki moze byc tego powod?
  • krówki!!

    (5)
    zwracam sie do szanownych kolegow i kolezanek z prosba o pomoc!! boshe mam z pól kilo krówek i nie wiem co z nimi zrobic!! głownie chodzi mi o przepis na jakies ciasto z wykorzystaniem wyzej wymienionych ;o) z góry dziekuje!!
  • Ktoś wie? Bo ja uwielbiam... Kiedys były w Hicie na Sobieskiego, ale już nie mam Hitu = nie ma krówek. Goplana mi nie smakuje, ani takie jakies dziwne krówki LuXcośtam... Jak ktos wie,gdzie sa dobre, to poproszę o namiary :))
  • macie może przepis na domową czekoladę lub krówki?pamiętam, że jadłam kiedyś takie smakołyki, ale nie mam przepisów... pozdrawiam
  • Poszukuję przepisu na wyżej wymieniony smakołyk, niestety jest to już chyba zanikająca sztuka w " naszych kuchniach" bo niestety nie mogę nic na ten temat znaleźć,Może ktoś jeszcze posiada ww przepis i wspaniałomyślnie się nim podzieli???? Pozdrawiam
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.