krewetki

krewetki

(214 wyniki)
  • Chce kupic mrozone krewetki i cos ugotowac. Myslalem o krewetkach na masle z czosnkiem (maka, przyprawa slodka papryka, pieprz, czosnek, biale wino, czosnek, krewetki, maslo) albo o salatce cesarskiej z krewetkami (ala jak przygotowac krewetki - na patelni, w piekarniku)? Prosze o porade. Dziekuje.
  • Widziałam wczoraj w Biedronce krewetki mrożone - to jakaś nowość w asortymencie podobno. Kupował już ktoś z Was? Warto? Jakoś mam obawy przed kupnem, konkretnie jakością, ale w moim małym mieście nie ma jakiegoś fajnego, dobrego sklepu gdzie byłyby sprzedawane owoce morza
  • Robię właśnie zakupy i w przepisie mam krewetki tygrysie, wiem, że to są te duże. Jednak wpisuje w wyszukiwarkę sklepu i wyskakują mi albo krewetki do sushi albo krewetki 60/80. Co znaczy te 60/80? To jest jakaś długość ich, rozmiar, ilość sztuk? Proszę jakąś dobrą duszyczkę o pomoc. :)
  • Mam kilo wielkich, nieobranych, szarych krewetek. Jak z nimi postąpić? Stawiam na prostotę i zamierzam skonsumowac je z masłem pietruszkowo-czosnkowym, ale jeszcze nie miałam do czynienia z tak szlachetnym produktem i bardzo boję się coś spieprzyć. Nie pytam o przepisy, ale o sposób przygotowania. Obrać przed przyrządzeniem? Gotować, smażyć, grillowac?
  • Od kiedy pokonałam własne obawy, że z pewnościa nie zrobię dobrych krewetek, bo nie umiem i już, i przyrządziłaam je po raz pierwszy (nie ukrywam, że lektura wątków z tego forum była dla mnie ogromną pomocą) - dość często sobie na nie pozwalam. Zwykle po prostu smażę je króciutko na masełku z posiekanym czosnkiem. Generalnie jestem zdania, że czegoś tak dobrego lepiej nie paprać nadmiarem dodatków, coby nie przekombinować. Ale ostatnio jadłam w knajpce krewetki obłożone posiekanymi pomidorami...
  • Myślę o mrożonych,dużych tygrysich lub jumbo .Są ogromne różnice w cenie za kg,(od 50 zł do 120 )w zależności od importera,producenta,skorupiaki są z Bangladeszu ,Chin ,Tajlandii. Co wybierać ,czy droższe są lepsze czy niekoniecznie
  • Widziałam w jakimś sklepie i zupełnie nie pamiętam w jakim.Wydawało mi się że w Lidlu ale sprawdziłam i nie ma :(
  • Kupuję mrożone (świeżych nie ma? nie umiem znaleźć?). Chciałabym zrobić je z czosnkiem i masłem, ale zawsze robią się takie... rozciapane. No bo jak je rzucam na gorące masło, to zamiast się zrobić chrupiące, to zanim się rozmrożą, to sią w zasadzie gotują, a nie smażą. Chciałabym chrupiących krewetek w maśle z czosnkiem. Da się? Jak? Z góry dziękuję.
  • da się coś z tego wykombinować? jakieś małe przekąski czy cuś? czy lepiej kupić łososia i zrobić łososia en croute i nie zawracać sobie głowy krewetkami?
  • Planuję rodzinne przyjęcie, niestety z przyczyn lokalowych musi to być bufet. Tak mnie naszło, żeby zrobić kruche babeczki "na słono", ale nie chcę ich piec, tylko chciałabym kupić gotowe (same babeczki oczywiście). Stąd pytania: - gdzie można kupić gotowe kruche babeczki (niesłodkie) i może ktoś się orientuje, w jakiej cenie jaką ilość można dostać? - marzy mi się część z krewetkami, ale zupełnie nie wiem, jak by to przygotować. Będę wdzięczna za pomysły. Z góry dziękuję.
  • Rozmrażam krewetki , te większe, z ogonami(bez pancerza).Chcę(muszę) je zrobić na zimno, w oliwie papryczkowo-czosnkowej.Jak?Nie znam się w ogóle na krewetach.Przelać je wrzątkiem?Smażyć najpierw?Solic? Nawet nie wiem, czy są surowe. W stanie zamrożonym wyglądają na lekko różowawe. Help.
  • Planuję po raz pierwszy spróbować :] Ma ktoś jakiś super przepis na ich przyrządzenie? Dzięki za odpowiedź :]
  • krewetki

    (26)
    prosze o jakis powalajacy przepis, ktory przebije znane mi azjatyckie (garlic prawns i inne chinskie, wszelkie tajskie/malajskie i inne) naprawde chce sprobowac czegos bez imbiru i innych "azjatyckich przypraw", czosnek moze byc
  • i właśnie nie wiem, co dalej mam ochotę zrobić krewetki w cieście i nie za bardzo wiem co do nich widzę dwa warianty - krewetki jako starter, ale nie wiem co by się komponowalo jako danie główne - coś z wody, czy mięcho? co się daje po owocach morza? zawsze je jadłam, jako główne danie wariant 2 - kilka małych dań do jedzenia rękoma - i nadal nie wiem co, mogę jeszcze jakieś warzywa zrobić w cieście, ale jak na cały posiłek, to może być za ciężkie - nawet, jak będzie jakaś sa...
  • W sobotę mam gości i pomyślałam, że zrobię makaron ze szparagami, krewetkami i parmezanem (nigdy nie robiłam ale na zdjęciu wygląda ładnie :)), na deser "świński tort" (ten z GP, bo obiecałam) ale nie wiem co do tego na przystawkę lub przystawki, może jakąś sałatkę, może coś drobnego zanim zjemy ten makaron.... Mam jakaś pustkę w głowie przed tym makaronem... Co by tu zrobić?
  • Mają być do sałatki z majonezem (plus żółtko i ziemniaki, znalazłam taki przepis). Tylko że pierwszy raz robię coś z krewetek, a tam nie było jasno napisane, jak je przyrządzić po rozmrożeniu. W innych przepisach są różne wersje: po odsaczeniu podsmażyć, obgotować, nic nie robić. No więc co dalej? Będę wdzięczna za podpowiedź.
  • jakie krewetki kupować ? czy mrożone ugotowane są o.k. żeby je np. usmażyć ? a może ktos wie, gdzie w warszawie kupic dobre i tanie krewetki ;)
  • mrożone. nigdy nie robiłam, a dzisiaj b nam posmakowały... czy trzeba je najpierw obgotować? potem w jajo i na olej? czy bez gotowania? w głębokim tłuszczu smażyć, jak długo? i czy soli się je i pieprzy przed tym? dziękuję tym, którzy pomogą :)
  • Cześć, Czy ktoś z Was wie może, ile czasu potrzeba na ugotowanie niemrożonych krewetek?
  • Wielkie mecyje! W supermarketach są wyłącznie krewetki zamrożone i obrane, a może ktoś spotkał nieobrane, albo - jeszcze lepiej - świeże? Poza tym, jesli mówimy o dobrych produktach, to skąd zaproszenie do supermarketu???????
« poprzednie 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.