kruche ciasto

kruche ciasto

(103 wyniki)
  • ile dajecie proszku do pieczenia na 3 szklanki mąki i co zrobić, żeby nie siadało? Czy też zawsze trochę "siada"? Dziękuję z góry za odpowiedzi :)
  • planuję zrobić na imprezę rodzinną kruche babeczki z owocami. mam w związku z tym kilka pytań: 1) czy takie babeczki mogę zrobić wcześniej? impreza jest w sobotę, myślałam, żeby same spody upiec w czwartek lub piątek. 2) jak je przechowywać, by były świeże na sobotę, w lodówce, czy zapakowane w folii? 3) jaki krem najlepiej dać do środka, tak by babeczki także były świeże? nadzienie mogę zrobić w sobotę rano. czy smarować nadzienie galaretką? 4) mam metalowe foremki do babeczek, czy prze...
  • robiłam według tego samego przepisu po raz kolejny"kruche ciasto" i jak do tej pory zawsze było suuuper.... wczoraj już na etapie wałkowania było ciężko:( ciasto się rozrywało, rozpadało i kruszyło, jakoś udało mi się je zapakować na blachę:), po upieczeniu ciasto też jest jakieś takie kruche inaczej:( co może być przyczyną?
  • bardzo mi się "klei" do rąk i nie chce się rozwałkować, czy powinnam dosypać więcej mąki, czy tak ma być? Przepraszam za pytanie, ale dopiero zaczynam
  • znalazłam w zarchiwizowanym wątku, więc nie mogę się tam dopisać, więc pytam może ktoś wie czy przed położeniem owoców/śliwki/ ciasto tzreba zapiec, czy śliwki na surowe ciasto i do pieca? kruche ciasto wg Ireny Gumowskiej... (oj dawno ten przepis wydrukowało życie Warszawy....) Proporcję 3:2:1 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru (ważne!) 3 surowe żółtka (niektórzy przecierają ugotowane na twardo). Wszystko szybko (ważne!) zagnieść - masło chłodne (twarde) ma być, ...
  • Konfuzja dotycząca ilości kruchego ciasta, którą mamy użyć do pieczenia: W książce pt. "Tarty" (Wyd. MUZA, 2005) stoi (z przeproszeniem): "Gdy w przepisie podana jest ilość niezbędnego kruchego ciasta, waga odnosi się do ilości mąki". I na kolejnych stronach w przepisach jest np 300g kruchego ciasta. No OK. Jeśli taka jest konwencja książki - zgadzam się. Ale czy jeżeli czytam w np. nternetowym przepisie: 250 g kruchego ciasta to też w domyśle odnosić to do ilości mąki? Jakoś to ...
  • Dlaczego to ciasto nie daje sie walkowac? po wyjeciu z lodowki,normalnie mi sie przylepilo do walka.Bardzo prosze o przepis.
  • Po raz kolejny próbowałam zrobic kruche ciasto i po raz kolejny wyszło twarde. Co ja robię źle???? Próbowałam już kilku przepisów i nic? jestem jakis antytalent czy co ?????? :(:(:(:(
  • czy ktoś może liczył i pamięta ile kalorii mają przeciętnie tarty? albo chociaż ile kalorii ma sam spód z kruchego ciasta - taki tartowy? w sieci te same, lub bardzo podobne przepisy mają skrajnie różne wyliczenia.. podaje się, że tarta ze szpinakiem i fetą ma 2200 kalorii (całość), a innym razem 3200.. tysiąc kalorii to różnica, więc będę wdzięczna za ewentualną pomoc
  • Dostałam dość łatwy sprawdzony przepis,czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej i przechować je w lodówce? Trochę obawiam się tych surowych żółtek,stąd moje pytanie.
  • Ciasto wykonane wg tego przepisu jest bardzo dobre. Zmienilam jedynie smalec na smietane (2 lyzki), do ciasta dodalam 6 (zamiast 5) kopiastych lyzek cukru pudru i do drugiej warstwy (tej w ktorej jest kakao) dodalam lyzke (kopiasta) cukru pudru. Polecam goraco!
  • Pytanko brzmi: czy można zrobić kruche ciasto wcześniej (przepis bez śmietany) i włożyć do lodówki (nie zamrażalnika), a upiec je w sobotę. Dzisiaj mam chwilke, a w sobotę chyba padnę:) Jak myślicie? Nie spleśnieje mi, ani nic w tym rodzaju? Aga
  • Zawsze i wszedzie przepisy na tarty czy ciasta na kruchym spodzie zalecaja zagniecenie ciasta i wsadzenie do lodowki, a dopiero potem walkowanie i rozkladanie w formie. Ale zdarzylo mi sie raz napotkac przepis, wdlug ktorego nalezalo ciasto rozwalkowac i rozlozyc w formie, a dopiero potem wlozyc do lodowki. Postapilam wedlug tego zalecenia i ciasto bylo bardzo dobre. Bardzo mnie to ucieszylo, bo zawsze meczy mnie rozwalkowywanie i rozkladanie zimnego ciasta. Chcialabym przejsc juz na st...
  • Poszukuje watku z GP - instrukcji zdobien wyk. z kruchego ciasta, takie jak w tym watku: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54702739.html Niestety tej "instrukcji" nie moge znalezc (nie pamietam autora ani nazwy tego watku).
  • Jadę na Wielkanoc do znajomych na Ukrainę i chciałabym przywieźć jakiś "wkład" na świąteczny stół. Transport nie jest problemem, mogę wpakować do bagażnika lodówkę turystyczną. Wyjeżdżam w piątek, w sobotę będę na miejscu, wszystko wytrzyma. Kłopot polega na tym, że mogę coś przyrządzić / ugotować / upiec w czwartek, a jeść to będziemy w niedzielę. No i w ogóle nie bardzo mam pomysł, co by to miało być, żeby było albo "polskie", albo przynajmniej atrakcyjne dla moich gospodarzy. Ciasta ...
  • widziałam dziś w Leclercu surowe kruche ciasto, ale nie wiem do jakiej formy się ono nadaje- do okrągłej czy prostokątnej? Jakie ma mniej więcej wymiary? Zapomniałam też zobaczyć czy to do wypieków słodkich czy słonych. Trochę mam daleko do tego supermarketu żeby to sprawdzić. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
  • przepis na kruche ciasto zaleca użycie mąki krupczatki, czym rożni się ta mąka od mąki tortowej czy takiej szymanowskiej np?
  • Wyprobowałam juz kilka przepisów, a ciasto zamiast kruche jest twarde :( Czy są jakies triki, zeby mi wyszło jak z cukierni? :) Z gory dziekuję za odpowiedzi :)
  • zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście. Ciasto najpierw podpiekłam,później jabłka i resztę ciasta. Na ciepło była wspaniała. Ale poźniej ciasto zrobiło się strasznie twarde i nie takie wcale kruche. Dlaczego?.
  • Robiłam ciasta ze śliwkami wg różnych przepisów (również wiele z tego forum). Przyszedł kolejny sezon węgierkowy, a z nim wspomnienie ulubionego placka z dzieciństwa - przepis chyba autorski naszej niezyjącej już Mamy: Placek kruchy ze śliwkami 250 g mąki 15 g drożdży 150 g margaryny lub masła 75 g cukru 1 żółtko starta gałka muszkatołowa (1/2 – 1 łyżeczki), ¼ łyżeczki soli. 300-400 g śliwek węgierek Drożdże rozetrzeć w filiżance na sucho z łyżeczką cukru. Wszy...
« poprzednie 1 2 3 4 5 6
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.