kruche ciasto

kruche ciasto

(103 wyniki)
  • ile dajecie proszku do pieczenia na 3 szklanki mąki i co zrobić, żeby nie siadało? Czy też zawsze trochę "siada"? Dziękuję z góry za odpowiedzi :)
  • robiłam według tego samego przepisu po raz kolejny"kruche ciasto" i jak do tej pory zawsze było suuuper.... wczoraj już na etapie wałkowania było ciężko:( ciasto się rozrywało, rozpadało i kruszyło, jakoś udało mi się je zapakować na blachę:), po upieczeniu ciasto też jest jakieś takie kruche inaczej:( co może być przyczyną?
  • bardzo mi się "klei" do rąk i nie chce się rozwałkować, czy powinnam dosypać więcej mąki, czy tak ma być? Przepraszam za pytanie, ale dopiero zaczynam
  • znalazłam w zarchiwizowanym wątku, więc nie mogę się tam dopisać, więc pytam może ktoś wie czy przed położeniem owoców/śliwki/ ciasto tzreba zapiec, czy śliwki na surowe ciasto i do pieca? kruche ciasto wg Ireny Gumowskiej... (oj dawno ten przepis wydrukowało życie Warszawy....) Proporcję 3:2:1 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru (ważne!) 3 surowe żółtka (niektórzy przecierają ugotowane na twardo). Wszystko szybko (ważne!) zagnieść - masło chłodne (twarde) ma być, ...
  • planuję zrobić na imprezę rodzinną kruche babeczki z owocami. mam w związku z tym kilka pytań: 1) czy takie babeczki mogę zrobić wcześniej? impreza jest w sobotę, myślałam, żeby same spody upiec w czwartek lub piątek. 2) jak je przechowywać, by były świeże na sobotę, w lodówce, czy zapakowane w folii? 3) jaki krem najlepiej dać do środka, tak by babeczki także były świeże? nadzienie mogę zrobić w sobotę rano. czy smarować nadzienie galaretką? 4) mam metalowe foremki do babeczek, czy prze...
  • Konfuzja dotycząca ilości kruchego ciasta, którą mamy użyć do pieczenia: W książce pt. "Tarty" (Wyd. MUZA, 2005) stoi (z przeproszeniem): "Gdy w przepisie podana jest ilość niezbędnego kruchego ciasta, waga odnosi się do ilości mąki". I na kolejnych stronach w przepisach jest np 300g kruchego ciasta. No OK. Jeśli taka jest konwencja książki - zgadzam się. Ale czy jeżeli czytam w np. nternetowym przepisie: 250 g kruchego ciasta to też w domyśle odnosić to do ilości mąki? Jakoś to ...
  • Po raz kolejny próbowałam zrobic kruche ciasto i po raz kolejny wyszło twarde. Co ja robię źle???? Próbowałam już kilku przepisów i nic? jestem jakis antytalent czy co ?????? :(:(:(:(
  • Dlaczego to ciasto nie daje sie walkowac? po wyjeciu z lodowki,normalnie mi sie przylepilo do walka.Bardzo prosze o przepis.
  • Zawsze i wszedzie przepisy na tarty czy ciasta na kruchym spodzie zalecaja zagniecenie ciasta i wsadzenie do lodowki, a dopiero potem walkowanie i rozkladanie w formie. Ale zdarzylo mi sie raz napotkac przepis, wdlug ktorego nalezalo ciasto rozwalkowac i rozlozyc w formie, a dopiero potem wlozyc do lodowki. Postapilam wedlug tego zalecenia i ciasto bylo bardzo dobre. Bardzo mnie to ucieszylo, bo zawsze meczy mnie rozwalkowywanie i rozkladanie zimnego ciasta. Chcialabym przejsc juz na st...
  • Pytanko brzmi: czy można zrobić kruche ciasto wcześniej (przepis bez śmietany) i włożyć do lodówki (nie zamrażalnika), a upiec je w sobotę. Dzisiaj mam chwilke, a w sobotę chyba padnę:) Jak myślicie? Nie spleśnieje mi, ani nic w tym rodzaju? Aga
  • Poszukuje watku z GP - instrukcji zdobien wyk. z kruchego ciasta, takie jak w tym watku: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,54702739.html Niestety tej "instrukcji" nie moge znalezc (nie pamietam autora ani nazwy tego watku).
  • widziałam dziś w Leclercu surowe kruche ciasto, ale nie wiem do jakiej formy się ono nadaje- do okrągłej czy prostokątnej? Jakie ma mniej więcej wymiary? Zapomniałam też zobaczyć czy to do wypieków słodkich czy słonych. Trochę mam daleko do tego supermarketu żeby to sprawdzić. Z góry dziękuję za wszelkie informacje.
  • Dostałam dość łatwy sprawdzony przepis,czy mogę zrobić ciasto dzień wcześniej i przechować je w lodówce? Trochę obawiam się tych surowych żółtek,stąd moje pytanie.
  • Wyprobowałam juz kilka przepisów, a ciasto zamiast kruche jest twarde :( Czy są jakies triki, zeby mi wyszło jak z cukierni? :) Z gory dziekuję za odpowiedzi :)
  • zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście. Ciasto najpierw podpiekłam,później jabłka i resztę ciasta. Na ciepło była wspaniała. Ale poźniej ciasto zrobiło się strasznie twarde i nie takie wcale kruche. Dlaczego?.
  • czy ktoś może liczył i pamięta ile kalorii mają przeciętnie tarty? albo chociaż ile kalorii ma sam spód z kruchego ciasta - taki tartowy? w sieci te same, lub bardzo podobne przepisy mają skrajnie różne wyliczenia.. podaje się, że tarta ze szpinakiem i fetą ma 2200 kalorii (całość), a innym razem 3200.. tysiąc kalorii to różnica, więc będę wdzięczna za ewentualną pomoc
  • Ciasto wykonane wg tego przepisu jest bardzo dobre. Zmienilam jedynie smalec na smietane (2 lyzki), do ciasta dodalam 6 (zamiast 5) kopiastych lyzek cukru pudru i do drugiej warstwy (tej w ktorej jest kakao) dodalam lyzke (kopiasta) cukru pudru. Polecam goraco!
  • poszukuję dobrego, a przedewszystkim sprawdzonego przepisu na kruche ciasto. Bardzo proszę uwzględnić temperaturę pieczenia i czas dziękuję
  • Zrobiłam za dużo ciasta - spodu - do szarlotki. Nie mam ochoty na drugą,ale zostało mi naprawdę dużo (chyba mam przepis na podwójną porcję :-(). Czy to ciasto mozna zamrozić? I potem z 2 tygodnie wyjąć rozmrozić i tez zrobić szarlotkę? Jeżeli nie, to co proponujecie zrobić z takiej ilości kruchego ciasta ? (oprócz drugiej szarlotki, bo na to nie mam ochoty)?
  • Pascal w jednym z ostatnich odcinkow zrobil kruche ciasto przy uzyciu miksera recznego (wlozyl luzne skladniki do miski, po czym wyjal z niej kule ciasta), co mnie natchnelo nadzieja - uwielbiam jesc kruche, ale nie cierpie go zagniatac... Czy ktos probowal tak robic kruche, czy to nie sciema jakas, domyslam sie, ze musi byc odpowiedni mikser ze stosowna przystawka?
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.