krwinki białe

krwinki białe

(19 wyników)
  • Mam problem od dłuższego czasu. Nie wiem co mi jest a ciągle się źle czuje. Wiem że mam niski poziom żelaza we krwi i niski poziom białych krwinek. Mam zawroty i bóle głowy i za wysokie ciśnienie,zadyszki przy wysiłku fizycznym i bieganiu,omdlewam dosyć często,czuje się osłabiona i zmęczona,ciągle chce mi sie spać. Ciągle mam jakieś infekcje. Co mi może być?
  • Witam Od dłuższego czasu notorycznie choruje na gardło. Co chwilę łapię angine paciorkowac i co miesiąc antybiotyki. Na chwilę obecnę biorę biostamine jednak kazano mi zrobic badanie krwi. Częsc z nich wyglada ok ale cześc jest conajmniej dziwna. Bardzo prosze o pomoc. WBC 6.6 <4.0-10> RBC 4.81 <3.80-5.80> HGB 13.5 <11.0-16.5> HCT 40.6 <35-50> PLT 235 <150-400> PCT226<100-500> DIF: %LYM 29,7 <17-48> %MON 10.1 H <4.0...
  • Witam Od kilku lat borykam się z leukopenia w granicach 2,6-3,5. Co jakiś czas kontroluje poziom krwinek białych, ostatnio jednak dostałam jedynie skierowanie na rozmaz manulany. Jego wynik: Segmentowe 53 norma 50-70 Kwasochłonne 2 norma 1-5 Limfocyty 37 norma 30-50 Monocyty 8 norma 1-10 Wydaje mi się że rozmaz jest ok. Pytanie czy jest on wystarczający by powiedzieć że z leukocytami jest ok - czy lepiej wykonać jeszcze test ilościowy krwinek? Pozdrawiam
  • z kazdym badaniem jest ich coraz mnie...co to moze oznaczac?
  • Zdolnośc wiązania żelaza po obciążeniu kto umie to odczytać? 0'- 2,4 umol/l norma to 6,0-27,0 umol/l 60'-6,0 umol/l 180'-18,5 umol/l TIBC- 82,15 norma 44,80-80,60 umol/l ferrytyna 1 uq/l norma 10-220uq/l oraz wzór krwinek białych prosze o interpretacje jak ktoś zna NEU 68,5% 45,0-70,0% LIM 18,7% 20,0-45,0% MONO 8,11% 0,00-10,0% EOS 3,86% 0,00-5,0% BASO .836% 0,00-1,50% NEU 3,32 1,80-7,70 LYM .903 1,00-4,50 MONO .393 0,00-.900 EOS .187 0,00-.400 B...
  • Dziś odebrałam wyniki badania moczu mojej córeczki: barwa: żółta odczyn: kwaśny ciężar wł: 1030, białko: ślad nabłonki: nieliczne wielokątne krwinki czerwone: 1-3 w polu widzenia, krwinki białe: 2-30 w polu widzenia. Wiem, że tych krwinek białych jest zbyt wiele, co to może oznaczać? Czy to jest jakaś poważna infekcja czy też coś innego. Do tej pory nie było problemów z nerkami. Ostatnio Mała miała usg jamy brzusznej i nic nie wykazało, żeby z nerkami coś się działo. Może kt...
  • Od lat kiedy robie cytologe czesto zdarza mi sie nieprawidlowy wynik ostatnio nawet II/III. Dostaje jakis preparat doustne i dopochwowo i potem przy powtornym badaniu jest ok. Az do nastepnego razu- bylam wczoraj na badaniu i lekarka od razu pobierajac komorki powiedziala ze nie bedzie na pewno I bo mam za duzo jakiejs wydzieliny, no i dostalam tabletki....Bardzo mnie to juz stresuje, bo skoro mam takie sklonnosci to nie wiem czy badanie za ktoryms razem nie skonczy sie jeszcze ...
  • Moja Julia ma 18 miesiecy.Od czerwca 2006r. do marca tego roku brała na noc 1/4 tabl.furaginy po czym lekarz kazał odstawić ponieważ wyniki badania moczu były bardzo dobre.Ale po dwóch tygodniach po odstawieniu furaginy zaczął jej śmierdziec mocz a potem dostała po kilku dniach gorączki nawet do 40 stopni.Przerazona zrobiłam badanie moczu i posiew.Okazało się że jest dużo bakterii E.coli.Dostała antybiotyk przez 7 dni a po skończeniu lekarz kazała podawać furagin 2x1/2 tab.i jeszc...
  • W środę druga chemia mojej mamy, zobaczcie te wyniki (podaję tylko te gdzie są strzałki że są poza normą) gdzieś tu są krwinki które odpowiadają za odpornoś, chyba białe?? czy można je jakoś podnieść. Mama teraz bardzo dba o swoją dietę ale może znacie co można jeszcze brać? Justyna WCB 3,57 MCH 27,6 MCHC 32,3 MONO 2,8% z rozmazu
  • gran.pałeczkowate 2% gran.segmentowane 42% limfocyty 50% monocyty 6% Jak zinterpretować taki wynik???
  • Witam, Odebrałam wyniki badań i widzę że mam: WCB - krwinki białe poniżej normy, Limfocyty powyżej normy, Neutrocyty poniżej normy oraz w rozmazie mikroskopowym Neutrofile (segmenty) poniżej normy. Reszta w normie. O czym to może świadczyć? Pozdrawiam, Niko4110
  • WBC-5,2 RBC-4,81 HGB-15,4 HCT-44,9% PLT-184 PCT-171% Wzór krwinek białych:-o co tu chodzi? pałeczkowate-2% podzielone-56% kwasochłonne-5% zasadochłonne-0% limfocyty-35% monocyty-2% Co mam niedobrego w tych wynikach,czy wszystkie są prawidłowe. Proszę o odpowiedź
  • Dzień dobry, odebrałam właśnie wyniki badania krwi mojego 20 miesięcznego synka i moje zaniepokojenie wzbudzły właśnie białe ciałka. Czy mogę prosić o pomoc w ich ocenie? Wzór jest nastepujący: GRANULOCYTY Pałeczkowate 3 Podzielone 16 Kwasochłonne 2 LIMFOCYTY Limfocyty 74 Monocyty 5 W sumie białych ciałek jest 9,5 tys. Rok temu, gdy synek miał 8 meisięcy limfocytów w rozmazie było 81, zatem nastąpił spadek, ale niewielki. Bardzo proszę o odpowiedź. pozdrawiam
  • Dostałam wyniki badania krwi. Mam podkreślone dwa wyniki, sądze, że są po prostu złe. Tak więc: hematokryt: 35,7% (37 - 47), granulocyty kwasochłonne: 9% (0 - 5). Jeśli się znacie na tym to proszę pomóżcie mi to zinterpretować. Chodzi mi tylko o to czy powinnam iść z tym do lekarza???
  • jak oznakowane są badanie - chodzi mi o rozmaz krwi???miałam wykonane: krwinki białe, czerwone, Hemoglobina, hematokryt, krwinki płytkowe, ob, ast, alt, lipidogram biochemia ogólna, koagulologia czy to własnie jest rozmaz? dziękuje za odpowiedzi
  • Właśnie zrobiłam badania krwi i chciałabym prosić o pomoc w ocenie wyników, bo do lekarza dopiero za parę dni ide: WBC 3,6 RBC 4,49 HGB 12,6 Hematokryt 38,9 MCV 86,6 MCV 28,1 MCHC 32,4 PLT 214 Rozmaz krwi obwodowej Pałeczkowate Podzielone 39 % Ezynofile 1 % Bazofile Monocyty Limfocyty 60 % Czas krwawienia 3min50sek Czas krzepnięcia 13 min Wskaźnik protrombinowy Czas 17,1 s WSK. PT 96,5 % INR 1,05 Wydaje mi się ,że jest coś nie t...
  • Witam, Może to głupie pytanie..., ale jednak pytam - Jakie są wyniki czystości pochwy? Czy podobnie jak cytologii "1" oznacza, że jest OK? Pozdrawiam Coosiko
  • Żelazo

    (10)
    Co jeść, aby poprawić poziom żelaza a organizmie? Chciałabym uniknąć domięśniowego przyjmowania... :-0
  • Jesteśmy po jednym Zumie, od 3 dni znowu gorączka. Co myslicie o takich wynikach: Nabłonki poj wielokątne, dość liczne okrągłe Krwinki białe: 7:8:9 wpw poj i liczne skup w prep po 9-10-15 Krwinki czerwone 1-2 wpw świeże
« poprzednie następne »

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.