Forum   książka kucharska

książka kucharska

(75 wyników)
  • Proszę podpowiedźcie jakie są teraz ciekawe książki kucharskie dla dzieci (nowości) godne uwagi. Z góry dziękuję Belcia
  • Może ktoś z Was się z nią zetknął i zna tytuł i autora. Ja niestety widziałam tylko skan jednej strony i wyglądała ona tak: 3/4 wysokości strony (od góry) to zdjęcie (na tym, które widziałam były wyłożone wszystkie składniki potrzebne do danej potrawy i ponoć tak jest w całej książce, że zawsze widać poszczególne składniki na zdjęciu), natomiast pod zdjęciem na pozostałej 1/4 części strony w 3 kolumnach były podane składniki, sposób przygotowania i chyba poziom trudności czy coś w tym stylu....
  • Witajcie:) odbywam własnie dziewiczą podróż po sztuce kulinarnej...nawet nie wiecie jak dziewiczą;) Ale mam dużo zapału:) Jaką książkę kucharską polecilibyście zupełnemu nowicjuszowi? Od czego zacząć swoją przygodę z gotowaniem?
  • witam:) jakie książki kucharskie macie i korzystacie ? co naprawdę warto mieć książkowego w swojej kuchni??? tytuły, autorzy- będę wdzięczna:)
  • Nie widzę tu ani jednej książki kucharskiej, a raczej książki o kulinariach. Widać i to środowisko jest już zblazowane. Niektóre pozycje wydają się ciekawe, ale nie do kuchni, raczej do poduszki.
  • Witam, Potrzebuję pomocy, chciałabym kupić w prezencie książkę kucharską kuchni włoskiej w internecie, co utrudnia mi zadanie, bo nie mogę sama jej obejrzeć a do tego nie jestem biegła w temacie, a zależałoby mi żeby 1. przepisy były dość proste 2. książka była ładnie ilustrowana i ciekawa, może mieć jakieś dodatkowe informacje, opisy itp. Pomożecie... ?
  • Witam, Czy znacie może jakieś sprawdzone książki/podręczniki o kuchni francuskiej, takiej podstawowej jak uczą w szkołach gastronomicznych. Mówię tu o podstawowych, bazowych przepisach francuskich, na których opiera się ten rodzaj gotowania. Wiem, że jest książka Julii Child, ale nie wiem gdzie ją nabyć. A jakieś inne znacie? Może jakieś księgarnie internetowe z bardziej zaawansowanymi pozycjami niż 100 rodzajów makaronu? Ostatecznie pocieszę się jakimś blogiem/stroną internetową....
  • Macie taką?
  • Zawsze na święta "zamawiam" od rodziny książki kucharskie. W zeszłym roku dostałam Bożenę Dykiel, jak robić i się nie narobić. Jako młoda matka znalazłam tak wiele szybkich przepisów i dobrych rad. Szukam opini na temat jej następnej książki Udane przyjęcia Poleca Bożena Dykiel. Nie jestem teraz w Polsce i nie mogę sama jej przejrzeć.. A może macie jakieś inne, dobre książki o gotowaniu :) Chilli
  • Wiem, wiem, ciężkie zadanie, ale...jakie trzy (no dobra, góra pięć) książki kucharskie wzięłybyście/wzięlibyście na bezludną wyspę. Oczywiście, wyspę z w pełni wyposażoną i zaopatrzoną kuchnią:) Trzy najbardziej ulubione, najczęściej używane, niezbędne, no podpory waszej kuchni po prostu. Acha, żeby było trudniej, GP nie zalicza się do książek :P
  • Witam troszke odbiegnę od tematu przepisów, mianowicie chodzi mi o to : co miślicie o książkach kucharskich? Czy jest to temat przestarzały skoro mamy internet i jest w nim tyle wiedzy? Co najbardziej lubicie w ksiązkach kucharskich?
  • Szukam na prezent książki kucharskiej z przepisami tradycyjnej kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem przepisów na wyrób wędlin. Dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
  • Hej czy może się orientujecie czy gdzieś w necie jest dostępna książka kucharska Nigelli Lawson, najlepiej po polsku. Oryginał jest dość drogi. Pozdrawiam
  • Stałam dziś przed półką z ksiązkami kulinarnymi w księgarni. Zdjęcia (prawie) wszędzie tak samo piękne, przepisy na pierwszy rzut oka - interesujące. Co wybrać? Macie jakis sposób, jak odróznić dobra książkę kucharską od przeciętnej? ja jestem w kropce - zamówienie dobrego fotografa to przeciez tylko kwestia pieniędzy wydawcy, a przepiosów przez zakupem nie wypróbuje...
  • Proponuję wątek z absurdalnymi albo zabawnymi cytatami z książek kucharskich. Zacznę od powtórki z GP. Książka (skądinąd ciekawa) "Rośliny źródłem przypraw", wydana u schyłku lat 80. w Czechosłowacji. Autor: inżynier (to ważne!) Anton Šedo. Są tu takie rarytasy jak echiladas z serkiem topionym, pizza na smalcu wieprzowym posypana majerankiem, kuskus z kaszy manny i inne delicje. Ale na to można jeszcze przymknąć oko: wiadomo, kryzys, a eksperymentować się chce :). Najbardziej wzrusz...
  • chętnie gotuję z dziećmi-mają już pokaźną kolekcję swoich książek kucharskich- cześć polecona na tym forum ;-), parę dni temu kupiłam "Cecylię Knedelek czyli książkę kucharską dla dzieci" Joanny Krzyżanek. dzieci zachwycone, bo i historyjki i przepisy i ładne ilustracje i zdjęcia!!! zaczęliśmy już testować przepisy i początki są baaardzo zachęcające!
  • jakie książki kucharskie polecacie? który ze znanych kucharzy ma ciekawe i łatwie przepisy? pogadajmy na ten temat...
  • Przerzucamy się z mężem na zdrowe żarcie. Gotuję dobrze, ale tradycyjnie, często smażę. A parowar wypasiony w spiżarce stoi. Mam parowar, grilla, patelnię ceramiczną do smażenia bez tłuszczu, lubię potrawy z rękawów. Chciałabym mieć przepisy na te "urządzenia" w jednym miejscu. Córcia - 3 latka, jadek okrutny ;-) Smakosz. Tylko, że zaczęła się w centylach rozmijać odrobinę. Nie chcę, by miała problemy w przyszłości. Ja jestem w ciąży, więc sobie dogadzam (i tak po porodzie wszystko zrzuc...
  • Zawsze mi się marzyła taka własna książka kucharska ze sprawdzonymi przepisami, tylko nie mam pomysłu jak ją stwoezyć. Zastanawiam się czy wy macie takie swoje książeczki. Jeśli tak to prose podzielcie sie ze mną pomysłem. Mój adres: kacha2218@op.pl
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.