kura

kura

(97 wyników)
  • witam! jak w temacie - znacie jakiś sklep, w którym kupię kurę karmioną tylko naturalnym ziarnem, która biegała po podwórku itd.? i żeby to wszystko było napisane czarno na białym. wiem, gdzie można coś takiego kupić we wrocławiu. a gdzie w wawie? chcę ugotować super rosół i potrzebuję super kuraka. podpowiedzcie!
  • Kupujecie/jadacie? Gęsie i kacze mają podobno specyficzny smak, czy to prawda? Przepiórcze oczywiście znam, ale żadnych innych - warto za nimi poszperać po sklepach albo spróbowac zamówić? Jeśli je kupujecie to z jakiego źródła? Obawiam się, że w zwykłych sklepach raczej ich nie znajdę, ale może jednak jest na to szansa?
  • Wczoraj, będąc na przyjęciu andrzejkowym, miałam okazję jeść krem z kury, bardzo mi on smakował i chciałabym przyrządzić podobny w domu, tylko trochę nie wiem jak się za niego zabrać, więc bardzo chętnie poczytam co możecie mi doradzić. Zupa jaką jadłam była przede wszystkim bardzo gęsta, miała w sobie dużo małych, ale nie przemielonych, kawałków ugotowanego kurczaka/kury oraz płatki migdałowe, w smaku przypominała coś pomiędzy szparagową a zabielonym rosołem, była delikatna i dość sycąca. Ge...
  • Obsada: wolowina, kura Poniewaz robie rozne doswiadczenia z gotowaniem rosolu, opowiem Wam drodzy Forumowicze o moich ostatnich wyczynach... Chce dojsc do perfekcyjnego rosolu mojej babci w smaku i wygladzie, a to latwe nie jest :( A babci juz nie ma, niestety...:( Ostatnio przeczytalam przepis jednego pana w sieci, i wedle tego przepisu zrobilam rosolek:) Nooo, byl prawie super, ale jak sami wiecie "prawie" robi wielka roznice...:/ Otoz: Zagotowac dwa litry wody, na ten wrza...
  • ugotowałam rosół "na kurze" i nie wiem co można zrobić z tym mięsem:( jakieś pomysły? nie mam maszynki do mielenia:(
  • mam wiejską kurę na rosół chcę ją przeznaczyć domyslam się, że kości ma o wiele twardsze niz taki ptak dostepny w markecie pytanie: gotowac na kurze w calosci czy uprzedmio pociac ja na mniejsze kawalki, a moze to nieistotne dla smaku?
  • Wiadomo, ze jajka mają pieczątki z numerkiem na poczatku. wiadomo, ze im nizszy numerek, tym lepiej. wiadomo, ze jest to jednakowoż najczesciej numerek wysoki 3. Nie jest łatwo kupić jajka z zerem (biologiczno ekologiczny wychów szcześliwych kur), czy jedynką (szczęśliwe kury z wolnego wybiegu). Ostatnio ze wzgledu na bardzo intensywną indoktrynaję ze strony córki zaczełam jednak poszukiwać i kupować te jajka od szcześliwych kur. Niestey jestem lekko skonsternowana, albowiem. Zerówki, które z...
  • ?
  • Byla dzis w BBC Radio2 dyskusja na ten temat. Dzwonili do radio ludzie, ktorzy w trosce o bol kurzych otworkow przestana kupowac jajka duze, a przerzuca sie na srednie i male. Akurat byl u nas jeden farmer, ktory ma wolnobiegajace kury - stwierdzil prosto i po chlopsku - moje male kury znosza mniejsze jajka, a duze wieksze. :) To chyba naturalne? Takie medialne akcje traca paranoja.
  • Kiedys, dawno temu jadlam cos takiego u znajomych. To byly kurze watrobki smazone na patelni z przepolowionymi winogronami. Ma moze ktos z was przepis na to danie albo inne z kurzych watrobek ?
  • W Lidlu od jakiegoś czasu są "etyczne" jajka, czyli 0 albo 1 (już nie pamiętam). Jak wam się to widzi? Pic na wodę czy nie? Zawsze mi się wydawało że takie jajka to najczęściej z małych lokalnych ferm, które mają umowy z sklepami spożywczymi lub ew, z jakimś carrefourem, gdzie jest duży wybór firm. A w Lidlu dużego wyboru nie ma, a to jakoś mi dziwnie wygląda... Ale może się mylę. Ktoś wie zatem czy je jajka są takimi, za jakie je podają?
  • Witam wszystkich mam problem z odróżnieniem jajek zielononóżek od jajek innych kur. Hoduję kury i biegają sobie wszystkie razem. Teraz chciałbym nasadzić jajek od zielononóżek ale nie wiem które są które. Jeśli znacie jakiś sposób na ich rozpoznanie to czekam na podpowiedź. Pozdrawiam
  • Dlaczego jaja z klatki sa nie zdrowe?
  • Witam! Kupiłam kurą rosołową i przygotowałam rosół dzisiaj. Teraz nie wiem co zrobić z mięsem kury. Jest twarda i gumowa (po mimo że ją długo gotowałam) i niezbyt apetyczna. Szkoda bybyło wyrzucić ją do śmieci. Są jakieś pomysły? Pozdrawiam.
  • dostaliśmy takowąż i chcemy zrobić z niej coś zacnego. macie jakieś wypróbowane pomysły?
  • ...a czy ta ptasia choroba "obejmuje"rownierz kurze jaja? Bo wlasnie mnie to zastanawia... Czytam tylko ,ze chodzi o drob a co z jajkami?
  • Witam Forumowiczów, z jakiego mięsa robicie rosół? Ja jeszcze nie robiłam, ale przeczytałam pewien przepis, w którym każą dać tyle samo wołowiny co drobiu. W zwiżaku z czym zakupiłam dziś kilka skrzydełek kurzych i... wołowe bez kości. Mama mówi, ze z takiego kawałka wołowego się nie robi rosołu - musi być z kością. no to w końcu jak ma być? Rosołek mamusi oczywiscie najlepszy, ale możenaby coś poeksperymentować
  • Dostałam większą ilość jajek, pochodzących z wolnowybiegowej hodowli we Włoszech. Nie żadna ferma, raczej taki chów na własny użytek. Jajeczka śmieszne, każde innej wielkości, niektóre niewiele większe od przepiórczych, za to wszystkie o bielusieńkich skorupkach. Bardzo smaczne, świeżutkie, ale zastanawia mnie jedno - żółtka, mimo że po rozbiciu jajka wyglądają na normalnie żółte, w potrawach dają niesamowicie intensywne zabarwienie - ciasta czy kluski są wściekle, aż nienormaln...
  • biore surowa kure, nacieram ja sola i potem pieke na ruszcie Skora sie robi az prawie przypalona, ale w srodku mieso nie jest takie soczyste gdzie popelniam blad, bede wdzieczna za rady
« poprzednie 1 2 3 4 5

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.