Forum   liść

liść

(28 wyników)
  • tak mi chodzą po głowie, w dodatku z borowikami w środku zamiast mięsa.Znalazłam wczoraj w lesie dwa na oko kilogramowe borowiki i chcę coś z nimi zrobić; póki co - udusiłam z cebulką. Jak myslicie, Szanowne kucharzostwo, dadzą się utrwalić w słoikach? No i czy je dusić pzred wekowaniem ( planuję pasteryzowac tak jak mięso, 3 dni z rzędu), czy tylko sparzyć liście, zawinąć farsz i do słoika zalawszy jakimś sosem pomidorowym ? Poradźta.
  • Mam ochotę zrobić takie gołąbki.Przeczytałam kilkanaście przepisów,i zupełnie nie wiem który wybrać,może ktoś ma sprawdzony przepis,bardzo proszę podzielcie się doświadczeniem.
  • Czy ktoś z was kucharzy sadzi w domu Curry? Nie mam gdzie kupić liści curry - chciałbym to sadzić w kuchennym zielniku. Gdzie kupiliście nasiona i jak wam to rośnie? Mi kolendra zdechła - nie chciała dobrze rosnąć w domu.
  • witam. zrobiłam gołąbki używając liści winogron z mojego ogródka. tak ja podaje Pan MAKŁOWICZ zblanszowałam je w wrzątku a pogodzinie i tak liście są tarde nie do przełknięcia natomiast farsz jest już za miękki. Co robie źle? Znalazłam również inne przepisy z jakimiś liśćmi marynowanymi ale takich to nie mam.
  • po ugotowaniu botwinki całkiem sporo tych liści zostało, tak ładnie, świeżo wyglądają, czy da się je wykorzystać jeszcze do czegoś?
  • Proszę o radę: mam sparzone liście kapusty na gołąbki, ale zabrakło mi farszu. Czy mogę je zamrozić i wykorzystać w przyszłości na gołąbki, czy się rozpadną? Pozdrawiam
  • no właśnie.... słyszałem że jest pyszny z grilla i mam na to wielką ochotę ale nie wiem jak to się robi, pojęcia nie mam proszę serdecznie o przepis
  • tak mi się wymyśliło :) macie jakiś pomysł? zastanawiam się czy wyjda jak zrobie je tak klasycznie zastępując kapustę liśćmi winogro a mięsko np. drobiowe. może ktoś już robił? pomóżcie!
  • rozwalają mi się zawsze...brrrrrrrrrr.....wkładam kapuchę do duzego gara, nawet trochę oleju wlewam, że niby mają te liscie lepiej schodzić i....i tak się rozrywają...ile mam gotowac taką kapustę? na gołąbki, które zamrożę?
  • Kochani jak zwykle bedziecie na pewno niezawodni, mam pytanie w kwestii szpinaku czy w sprzedazy bywa tylko rozdrobniony szpinak czy tez w liściach albo krojony, w ogóle w jakich postaciach wystepuje mrozóny i jaki preferujecie- rozpoczynam przygode ze szpinakiem wieć niewiem a wspomnienia mam jak najbardziej niegodne tego warzywka - z przedszkola bleeeeeeeeee
  • poniewaz z uwagi na odrobine wiecej czasu i mozliwosc nabycia lisci bananowca, mysle o tym od dwoch tygodni, szukam jakiejs inspiracji. Na razie znalazlem klika przepisow, ale moze senin, szopen (inni) cos podpowiedza. na razie znalazlem przepis brazylijski na indyka i Puerco En Hojas De Platano czyli wieprzowine
  • Czy takie liscie sie jakos specjalnie przygotowuje? Kto wie? Pozdrowka
  • SAŁATA?!

    (7)
    Czy ktoś mi wreszcie doradzi jak "eksmitować zielone żyjątka z liści sałaty" czy umiecie tylko wojować na forum...........?
  • Mam problem z wyżej wymienionymi.Robiłam greckie gołębie kilka razy, ale zawsze liscie pozostają twardawe i wyłażą z nich kłujące nitki.Próbowałam sparzać, trzymałam w zalewie kwaskowatej,długo dusiłam-nadal twardawe i łykowate. Gdzie popełniam bład?Czy mam używać młodych liści? Jest już ich trochę w moim ogródku. Jak z nimi postępować?Będę wdzięczna za podpowiedzi.
  • Przywiozłam sobie z Krety kilka słoików marynowanych zalewie solnej liści winogron, oprócz tego parę puszek już gotowych (które są takie sobie). Postanowiłam w koncu wykorzystać te marynowe i zrobiłam nadzienie ryżowe (z pietruszką, koperkiem i róznymi przyprawami). Nawet fajnie się zawijały (zgodnie z instrukacją z nowonabytej ksiażki o kuchni polsko-greckiej), ułożyłam w naczyniu, zalałam rosołem i wstawiłam na 200C do piekarnika na jakieś 40min. (nadziewałam juz ugotowanym ryże...
  • Gdzie można kupić w Wawie?
  • kupie? jak wygląda seler to wiem ale łodyga selera?...w przepisie jest:posiekać łodygę selera...gdzie kupię?
  • drodzy doświadczeni forumowicze - mam pytanie: widuję i kupuję w sklepach gotowe /w puszkach i w słoiczkach/ importowane liście winogron faszerowane ryżem lub mięsem... chciałabym zrobić sama taką potrawę, ale nie wiem czy WSZYSTKIE liście winogron ogrodowych, działkowych itp są jadalne? czy używacie liści w swojej kuchni? a jak tak - to czy są to te popularne nasze działkowe winorośle? będę wdzięczna za informacje....
  • Witam, ja z olbrzymią prośbą - baaardzo potrzebny mi przepis na piersi kaczki w sosie pomarańczowym - z jednego z numerów (już niestety nie wydawanych) Smakow i Aromatów. Czeka nas uroczyste przyjęcie w niedzielę i to miał być podane jako kontrpropozycja do dziczyzny. No ale ten sprawdzony i pyszny przepis gdzieś się zagubił. I taką mam cichą nadzieję, że Ktoś tu czytywał Smaki, ma stare numery, odszuka i poda przepis na forum. Będę bardzo wdzięczna. pozdrawiam Gajdzia
  • pierwszy raz bede je robic. poradzcie prosze jak je zawijac w kapuche, zeby sie nie rozpadaly?
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się