Forum   lody

lody

(375 wyników)
  • Zamierzam zaserwowac gosciom lody wlasnej roboty. Dwa smaki. Smak kawowy i z rodzynkami i rumem. Jakie dodatki do nich do pucharkow beda najlepsze, bo raczej slabo mi sie komponuja z owocami. Dodatkowo jesli chce zrobic plonace, to wystarczy tylko kostka cukru nasaczona alkoholem?
  • jak w temacie.Koleznka twierdzi ze mozna, mama stanowczo mowi ze absolutnie nie wypada.Lody przed lub po ciescie po potrawach wigilijnych
  • Witam i o rade pytam ;) U mojego dziecka wykryto nietolerancje laktozy, czyli trzeba wykluczyc z jadlospisu mleko w kazdej niemalze postaci (na razie zastepujemy migdalowym i ryzowym) A tu lato, lodow by sie chcialo :( Sorbety juz opanowalam, ale nie zastapia ukochanych bakaliowych. Stad pytanie, czy ktos probowal (i udalo mu sie !) robic domowe lody na bazie mleka zastepczego (kokosowego, ryzowego, sojowego itp) Bede wdzieczna za przepisy i rady.
  • Witam, córka mnie molestuje o takie lody... mogą być wodne... obojętne... bylem ja je zrobił;)) kupilem ładne foremki w kształcie parasolek, ale nie wiem czym je wypełnić:( pozdrawiam Jarek
  • Wczoraj i przedwczoraj w warszawie było tak piekielnie gorąco, że umierałam. Piwo na ochłodę odpadało, chciałam koniecznie lody, ale w okolicach uniwerku jest tylko jeden spożywczak i kolejka w nim była na 20 minut stania. obok są jakieś inne lody, ale nie wygladały mi najlepiej po obrazku, więc poszłam do Grycanów i zjadłam trzy różne sorbety, no i to był strzał w 10! :D nie znoszę tych upałów, dziś jest już na szczęście chłodniej... wy jak się "schładzacie" w takie koszmarne dni? bo lodów n...
  • odkrywcy.pl/kat,111396,title,Jedzenie-lodow-zamraza-mozg,wid,14433251,wiadomosc.html?smg4sticaid=6e540 [i]o zjedzeniu np. lodów do mózgu dopływa nieco więcej chłodniejszej krewi, więc nasz organizm wytworzył mechanizm obrony przed uszkodzeniem. Dzięki zmianom średnicy naczyń krwionośnych, mózg reguluje ciśnienie krwi, która go „zasila” i broni się przed zmianą temperatury. Niestety efektem ubocznym jest pojawiający się ból głowy. [/i] Co wy na to? Ja np w czasie migreny pi...
  • Piszę właśnie list do Św. Mikołaja;), ale nie wiem który model zamówić. Znalazłam takie coś Pihilipsa: www.pixmania.pl/pl/pl/1165692/art/philips/urz%B1dzenie-do-sorbetow-hr.html?srcid=1986&Partenaire=nokaut&CodePromo=oui#nclid=ef9d387f6d76963dca2a406e3dcfc088 i nieznanej mi firmy: www.redcoon.pl/B248540-Nemox-Gelato-Trendy-Plus_Maszynki-do-lod%C3%B3w Czy ma ktoś takie urządzenie? Jeśli tak to jakiej firmy i czy polecacie, Napiszcie proszę na co w ogóle zwrócić uwagę (te opisy dość os...
  • Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, ze lody Carte D'or to najgorszej jakości lody na rynku nie tylko polskim, ale i europejskim. W jakimkolwiek sklepie w Europie ich nie kupiłem, czy to w Polsce, czy to we Francji, czy też w Wielkiej Brytanii, jakość jest fatalna. Za każdym razem obiecuje sobie ze to był już mój ostatni zakup lodów tej marki. Dziś jednak ponownie kupiłem - z braku wyboru - Carte D'or, tym razem Rum-Raisin w Londynie i ponownie jestem zdegustowany. Nie wiem z czego lo...
  • Lody proponowane przez GW są do d... Za bardzo śmierdzą jajkami, poza tym ciężko jest wyczuć, kiedy zbrylowana masa już sie gotuje, a kiedy jeszcze nie. Ogólnie trzeba do podanego zestawu dodać conajmniej drugie tyle śmietanki, żeby jakkolwiek je zjeść. Ogolnie bleee.
  • Szanowna Pani Redaktorko, lód to jest np. w drinku, loda to można....wiadomo, natomiast jemy LODY. A więc [i]cena lodów na patyku, lody śmietankowe muszą mieć przynajmniej 8 % tłuszczu[/i] itd. Życzę smacznego!
  • j/w Od dawna mnie to zastanawia co oni dodają do tego lodu, że nawet w upalny dzień gdy wyjdę z kubkiem coli lód się nie rozpuszcza? Pytam bo na imprezie by mi się to przydało. Mój lód wyprodukowany w domu po chwili całkiem się rozpuszcza a chciałabym mieć np do wiaderka na alko. i do drinków.
  • Poradzcie- co zrobilam zle.Kupilam maszyne do lodow "ariette" -na pierwsze lody wybralam jagodowe z am.jagod.Ubilam na parze jajka z cukrem, potem wlalam cieple mleko dalej ubijajac-schlodzilam w lodowce, jagody z woda i cukrem lekko podgrzalam potem zmiksowalam i przetarlam przez sito.Po wystudzeniu skladnikow dodalam ubita smietane i to wszystko do maszyny-po 40 min byly takiej samej konsystencji jak wlewalam do maszyny.Po uplywie ok.2 godz.postanowilam jeszcze raz mieszac w maszynie.Uzyska...
  • mam taki problem- kupuję lody litrowe - wiadomo, od razu ich nie całych nie zjadamy i to co zostało, chowamy do zamrażarki - następna konsumpcja , a tu smak zmieniony - i to na gorszy - smakują jak lód z zamrażalnika?? nawet nie wiem do czego to porównać, ale nie da się tego jeść i żeby nie było, że to raz otwarte opakowanie leży tam długo, zazwyczaj już na drugi dzień tak smakują z czego to wynika??- zła zamrażalka, czy wina lodów?
  • Niedawno jadłam coś niesamowitego. Tzn duzo niesamowitych rzeczy. Byłam na całodniowej konferencji i karmiono nas wyrobami restauracji Agnieszki Kreglickiej. Boże, jakie dobre... I były tam takie lody-nielody Kulki zrobione łyżką do lodów, wyglądały na lody bakaliowe (kolor i bakalie) Gdy zjadłam kuleczkę, okazało się, ze to raczej rodzaj paschy, niezwykle delikatnej i mięciutkiej, z bakaliami właśnie. Jak takie cos zrobić? macie pomysła?
  • Wiktorze prosze o radę. Wczoraj moja córka pluskała się w przydomowym basenie a pózniej zjadła duze lody, wieczorem wszystko było ok., miała duży apetyt. Dzisiaj rano po śniadaniu zaczeła sucho gardlowo kaszleć i mówi że przy przełykaniu boli ja gardło a takze mówi ze jej troche niedobrze. Gorączki nie ma. W domu mam sulfur 30, calcarea carbonica 15, pyrogenium 9. Mieszkam w małej miejscowości i jeśli zamowię lek (bo ich nie ma w aptece) będą prawdobodobnie dzisiaj poźnym popołudnem lub jutro...
  • Lody

    (8)
    Zastanawia mnie czy jest możliwe zrobienie lodów bez maszynki o naprawdę kremowej konsystencji? Robiłam ostatnio lody wg przepisu: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112326399,112326399,0,2.html?v=2 gdzie wszyscy zachwycają się tymi lodami, owszem smakują naturalnie, ale wg mnei są takie "napompowane", twarde i zdecydowanie nie mają kremowej konsystencji, puszyste są aż za bardzo. Czy jest możliwe zrobienie lodów o bardzo kremowej konsystencji, bez użycia maszynki? Będę wdzięczna za ...
  • Słyszeliście o lodach o smaku np. wódki, limoncello, bourbonu? Były np w serialu House : 5x22 "House Divided" Może wiecie jak je zrobić? :)
  • lody

    (16)
    Znalazłam lody Algida, w różnych smakach (najlepsze - bakaliowe). Mają 75 kcal na 100 ml, 3,5% tłuszczu, niestety 11% węgli, ale to prawie tak, jak jogurt naturalny :) Jak już nie mogę, to jem.
  • chcę wykonać - po raz pierwszy :) lody wg przepisu fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,112326399.html mam zakupione w Ikea foremki do lodów - pytanie: czy nalezy uprzednio je schłodzić a moze zwilżyć wodą, tak aby gotowe lody ładnie wychodziły z foremek druga sprawa czy zamiast śmietany można użyć jogurtu typu greckiego czy się toto nie ubije ze wzgl. na mała zawartść tłuszczu?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.