Forum   mąka

mąka

(1155 wyników)
  • Witam i pytam o wskazówkę, ponieważ jestem w dziedzinach okołokulinarnych całkiem zielony. Otóż jakiej mąki użyć najlepiej do wykonania naleśników? W czeluściach kuchennej szafki znalazłem tylko mąkę 405 (tzw. ekstra). Nada się? Wyjdą naleśniki? Czy czeka mnie wycieczka do sklepu? Za odpowiedź z góry wielkie dzięki!
  • Jak w temacie; która mąka jest najlepsza? Albo inaczej sformułuję pytanie: jaki typ daje jaki chleb?
  • witam wszystkich, nie wiedziałam gdzie napisać mam nadzieje że tutaj będzie pasowało od niedawna mieszkam we Francji i strasznie się tu gubię w rodzajach mąki jako że są sprzedawane jako typy.... czy ktoś się orientuje co oznaczają jakie typy?? najbardziej interesuje mnie mąka razowa, krupczatka i pełnoziarnista
  • WITAM Mam pytanie- jakiej mąki dajecie do drożdżówek? Czy rodzaj ma znaczenie i przekłada się na przykład na ilość potrzebną do wyrobienia? Próbowałam tortowej i gdańskiej, jakieś sugestie?
  • Dziewczyny, bardzo proszę o pomoc, bo już zgłupiałam... Czy w zastępstwie mąki pszennej w diecie p. robalowej i p. grzybiczej mogę stosować mąkę orkiszową? Kupiłam opakowanie 5 kg. typ 600, ale jeszcze nie dostałam wiadomości o wysyłce, więc mogę zrezygnować. I od razu pytanie nr 2. Czy w diecie bezglutenowej/p. robalowej mogę stosować miksy mąk bezglutenowych zawierających w swoim składzie skrobię pszenną? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
  • Robie ciasto a pożyczyłam wagę kuchenną...potrzebuje wiedzieć ile to jest 50dkg mąki (ile szklanek)? Dziękuje
  • supper przepis pyszne ..polecam
  • Witajcie. Przymierzam sie do antybiotyków i oczywiście diety. Od miesiaca pieke sama pyszny chlebek na zakwasie i mam nirtujace mnie pytanie. Bardzo lubie ten chlep jest on jednak na mące krupczatce i mące na żurek ( ciemnej-więc ta raczej moze być). Mam obawy co do mąki krupczatki - czy można ją stosować?? Jak nie to jaki może być zamiennik??
  • Apropos wypieków (słodkich ciast), chciałabym się dowiedzieć, jakich mąk używacie zamiast mąki pszennej, które się sprawdzają, a które należy odpuścić. Jak dotąd mam tylko (pozytywne) doświadczenie z mąką orkiszową. Chcialabym uczynić swoje ciasta nieco zdrowszymi ale bez utraty walorów smakowych.
  • Witajcie. W przepisie na krem widzę następujące składniki: 1 szklanka mleka, 3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy, 4 całe jajka, kostka masła, 1,5 łyżki kakao, trochę spirytusu. Opis jak poniżej: Z jajek, cukru, cukru waniliowego ugotować budyń ciągle mieszając. Budyń wystudzić. Miękkie masło ustrzeć z masą budyniową... Czy możecie pomóc mi w uściśleniu kolejnych kroków działania "ugotować budyń"? 1. jaja utrzeć z cukrem 2. wlać do mleka i wszystko zagotować czy wlać na gorące mleko...
  • Witam, mam prośbę, może ktoś się zetknął z podobnym problemem. Muszę wyeliminować z diety całą masę rzeczy, które lubię. Szukam w sieci pomysłów, sporo już jest ale zastanawiam się czy jest możliwość jedzenia, zrobienia następujących rzeczy bez użycia mąki pszennej. Pierogi, kopytka, kluski śląskie, łazanki. Czy w dietach w których jest wykluczona mąka pszenna można używać mąki ziemniaczanej? Bardzo proszę doświadczone osoby o podpowiedź. Narazie wychodzi na to, że muszę przytyć i ...
  • Musze wprowadzić dietę dla 2 letniego syna polegającą na wyeliminowaniu na okres minimum 3 m-cy nabiału (masło dozwolone), cukru we wszystkich postaciach i białej mąki, ryżu.Oprócz tego rezygnujemy ze słodkich owoców: winogron, pomarańczy, mandarynek, brzoskwiń, moreli, sliwek, gruszek, owoców suszonych. Zabronione produkty sojowe i wieprzowina. Dieta restrykcyjna i wywracająca moje gotowanie do góry nogami ale albo dieta albo silne leki źle wpływające na wątrobę. Potrzebuję pomocy, konk...
  • Czy taki istnieje? Oglądam kolejne modele - i małe mi się wydają te miski... 1,5 kg - to jest ilość mąki z której zagniatam ciasto na chleb i na pierniki. Btw czy maszyna może sobie z takim ciastem poradzić? Zamałam w tym roku na pierniczkach Silje drewnianą łychę:). Jeżeli ktoś ma model, który wyrabia ciężkie ciasto z takiej ilości mąki, będę wdzięczna za informację. Poradźcie, bo ja wszystko ręcznie, czyba dojrzałam do zakupu...
  • przepis na kruche ciasto zaleca użycie mąki krupczatki, czym rożni się ta mąka od mąki tortowej czy takiej szymanowskiej np?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.