Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      magnez

    magnez

    (30 wyników)
    • magnez

      (15)
      czy warto nabyć nowość Swansona Triple Magnesium Complex 400mg (tlenek, cytrynian, l-askorbinian) ?
    • p. endokrynolog nie poinformowała mnie jaką dawkę magnezu mam przyjmować (dopiero wybrałam leki) a na opakowaniu Asmagu jest napisane, że aż 3 tabletki 4 razy na dobę!!! Tyle mam brać?? Poproszę o jakieś informacje choćby w przybliżeniu..
    • Witam. Czasami zaglądam na forum ponieważ sama mam stwierdzona chorobę Hashimoto. U mnie ma ona rzebieg łagodny i w zasadzie nie przeszkadza mi w życiu tzn. nie przeszkadzała do tego czasu. Teraz jestem w ciąży w 30 tygodniu i mam problem z magnezem, a konkretnie z pernamentnym jego brakiem i umykaniem z mojego organizmu. Dlatego postanowilam się zapytać na forum czy to moze być przyczyna Hashimoto ? Czy ktoś tak miał w ciązy, że mimo bardzo wyokiej suplemnetacji ( nawet 8 table...
    • Przyjmowanie cynku moze utrudnic przyswajanie magnezu. Tak wiec przyjmujac preparaty zawierajace cynk, nalezy uzupelniac poziom magnezu, uwzgledniajac min. 2 godz. przerwe. Duzo magnezu zawieraja banany i awokado oraz czekolada i orzechy (niestety laskowe i ziemne przy hashi sa na liscie produktow zakazanych)
    • Witam serdecznie, Już się w tym wszystkim pogubiłam... Napiszcie proszę, o jakich porach dnia mam brać powyższe witaminki, aby ich działanie było prawidłowe? Teraz biorę magnez często przed pójściem spać, wcześniej brałam około południa, ale za cholerkę nie wiem, kiedy brać selen+cynk i chrom. Biorę Euthyrox 50mg.
    • Hej, Bardzo prosze o rade, jakies sugestie. Od 10 lat choruje na borelioze, od 4 lat lecze ja niemal ciagla antybiotykoterapia, a ostatnio odkrylam ze jakies cuda dzieja mi sie z tarczyca. Ponad 3,5 letnia ciagla antybiotykoterapia nie przyniosla zadnej poprawy, a nawet jest coraz gorzej. Mysle, ze moze to juz nie tylko borelioza, ale ze czesc objawow jest od tarczycy? Moje objawy od 5 lat mocno wykluczyly mnie z zycia, wlasciwie wegetuje. Moje najgorsze objawy to: ciagla tachykardia...
    • Mam pytanko, czy przy braniu witaminy D3 w dużych dawkach(1500- 2000 jednostek) przez tydzień, wynik badania na tą będzie zawyżony?Lepiej odstawic witaminę na ileś dni i dopiero zrobić powtórne badanie?
    • Hej. Jestem stałą czytelniczką, aczkolwiek odzywam się rzadko. Na codzień staram się nie przejmować chorobą i żyć jakby jej nie było, aczkolwiek czasem gdy mnie coś niepokoi lub martwi (wiadomo ma się te hashi-nastroje), to często tu zaglądam. Mimo to cienka jestem w interpretacjach wyników. Endo totalnie olewa moje ft3 i ft4 twierdząc, że przy braniu hormonów wyniki są zafałszowane. Mówi, że selen z cynkiem to też nic nie daje, jedynie na początku choroby moze wstrzymać jej rozwój, a...
    • Witam, jestem tu pierwszy raz. Mam prośbe o pomoc. Czy takie objawy jak: duszności, zawroty glowy, slabośc do omdlenia (nie jestem w stanie siedzieć, musze się polożyć), uczucie ściśnięcia w klatce piersiowej, brak powietrza, napięty brzuch, drgawki jak od zimna (a nie jest mi zimno), parcie na stolec, walenie serca - to wszystko dolegliwości związane z tarczycą? Bylam z tym u internisty, zrobil EKG i stwierdzil, że jestem zdrowa a ja się dalej przewracam (nie znam dnia ani godziny). Dezorga...
    • Byłem wczoraj u endo z nowymi wynikami (pisałem w innym wątku o dolegliwościach stawowo/mięsniowych i o tym wszystkim jak to u mnie wygląda) Wkleje ostatnie wyniki : TSH - 2.35 (0.27-4.20) fT4 - 18.4 (11.96-21.87) fT3 - 4.65 (3.95-6.80) Endo stwierdził, że wyniki bardzo dobre i kontynuacja leczenia tą samą dawką : Euthyrox 100, no i bądź tu mądry. Na moje skargi na bóle mięśni, pobolewania stawów stwierdził, że to nie od tarczycy na pewno. Macie może jakieś sugestie...
    • Na tej stronie w ramkach mozna przeczytac o wielu waznych w naszej chorobie pierwiastkach oraz o tym co powoduje ich niedobór oraz nadmiar oraz jaka jest ich rola w organizmie , ja po przeczytaniu tej stronki postanowilam brac regularnie magnez i selen ktore bralam bardzo doraznie i nieregularnie, polecam gorąco www.gabinetzdrowia.net.pl/mineral.html
    • Witam , chcialabym podac moje nanjowsze wyniki i prosic o porade czy moglabym odrobine zmniejszyc: tsh 0,006 (0,400-4,670) ft3 2,65 (1,45-3,48) 59% ft4 1,33 (0,71-1,85) 54% wyniki te zrobione na dawce 125 mg euthyroxu branej przez 4 tygodnie , wczesniej bylam na wyzszych dawkach, ale zmniejszylam je stopniowo na prosbe moejej endo ze wzgl na meczenie sie i bardzo wysoki puls (120-130) Puls obecnie jest juz nizszy o...
    • Podaje link do artykulu "Ortomolekularna medycyna w depresji - czy nastroj zalezy od zaopatrzenia w mikroelementy? www.diagnostisches-centrum.de/Publikationen/DCMS_Publikationen.htm W artykule tym sa opisane pojedynczo witaminy i mikroelementy oraz ich wplyw na psychike. Bardzo dokladnie jest opisany magnez. Jego niedobor moze prowadzic do depresji i zalaca sie podczas leczenia srodkami antydepresyjnymi dodatkowo podawanie magnezu (zeby stwierdzic poziom magnezu w organizmie trzeba ...
    • badania

      (7)
      Czy po 6 tyg brania zwiększonej dawki letroxu można zrobić już badania? czy będą wiarygodne? Troche dziwnie się czuje i nie wiem czy przeczekać i zrobić tak jak endo mi kazała?
    • Dziś odebrałam wyniki, w czwartek mam wizytę u endo. Od pewnego czasu mam dziwne kołatania serca, pulsuje cały brzuch, zrobiłam sobie nawet ekg, ale lekarz rodzinny stwiedził, że nie widzi nic niepokojącego. Ostatnią wizytę miałam w styczniu, będąc na dawce euthyroxu125, endo kazał zwiększyć do 150, tsh miałam wtedy 2,57(sorry ale nie pamiętam normy), tpo 3000. Od tego czasu powiem, że moje samopoczucie się polepszyło, dodam że zaczęłam wtedy brać selen, ale ten z Naturell. Dopiro...
    • pytanko

      (14)
      moze mi ktos doradzic co powinnam zrobic? biore letrox 25,narazie po 12,5 mg,ale nie moge spac w nocy i serduszko mi jakos mocniej bije:/ czy to oznacza,ze mam za mała dawke czy to nie ma zwiazku z hashi? tsh mam obecnie 2.05 przy normie 0,4 - 4.0 czy to moze wlasnie jeszcze niedobor potasu i magnezu?
    • No właśnie, jak w temacie. Wybrałam sie z tym problemem do dermatologa,myslałam ze to łupiez,lekarz nic nie stwierdził,ale jak tylko dowiedział sie ze jestem hashi,powiedział ze to wina hormonów ,skóra głowy jest przesuszona i swędzi.Polecił szampon nawilżajacy.Co o tym myślicie?
    • Co z cisnieniem krwi przy hashimoto? Wiem, ze powinnam zwiekszyc dawke tyroksyny (wizyta u endo w srode) czuje sie bardzo zmeczona, wszystko mnie boli i do tego mam podwyzszone (gorne) cisnienie krwi (jestem po kuracji antybiotykowej Lekarz rodzinny chce rozpoczac leczenie nadcisnienia tetniczego ale ja mam jakies opory :( Moze ktos z Was, mial podobna sytuacje ? Pozdrawiam Ewa
    • Na procesy zapamiętywania i odtwarzania informacji duży wpływ mają również inne witaminy: witamina B1 (zwana również witaminą nastroju), B2, kwas foliowy, witamina B6, kwas nikotynowy, inozytol, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (witamina F), tokoferol, kwas pantotenowy (witamina B5), a także biopierwiastki: wapń, magnez, cynk, miedź, mangan, jod i żelazo. Są to składniki uczestniczące w procesach biochemicznych zachodzących w neuronach. Ich niedobór powoduje zaburzenia pamięci i l...
    • Szperam w archiwum, ale nie mogę znaleźć tego wątku, ale wydaje mi się, że temat był kiedyś poruszany. Otóż dziś lekarz powiedział mi, że moje fatalne samopoczucie (tachykardia napadowa, duszności, niepokój) może być powiązane z okresami nadczynności tarczycy, które pojawiają się przy hashimoto. Moje pytanie: czy takie okresy niedoczynności mogą być tak krótkotrwałe, aby nie wychwyciły ich badania? Badam TSH i pozostałe hormony regularnie co 2-3 m-ce. Moje TSH nigdy nie spadło poniżej 1...

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się