magnez

(10 wyników)
  • Dużo na forum ostatnio wpisów na ten temat. Przyznam, że przez lata suplementowałam magnez, ale był to preparat zalecony przez lekarza, dawki nawet nie znałam albo też robiłam to wg ulotki. Niektóre wpisy sugerują przyjmowanie dość dużych ilości magnezu. O d3 była mowa, ale może warto zebrać wszystko w jednym miejscu. Czy mogę prosić o zalecenia i wytyczne, na których moglibyśmy się opierać i ufać im bardziej niż tylko sugestii anonimowego użytkownika? Niejednokrotnie słyszałam, że magnez ...
  • Witam! Nigdzie na forum nie znalazłem informacji, w jaki sposób zażywać te suplementy tak, aby wzajemnie nie przeszkadzały sobie we wchłanianiu, a przy okazji nie przeszkadzały we wchłanianiu Letroxu/Euthyroxu. Są pojedyncze informacje, np.: że żelazo 4h po hormonie, ale co z resztą? Czy selen i żelazo można łączyć podczas zażywania, itp., itd.. Załóżmy, że do rozplanowania dziennego mamy zażywanie następujących preparatów: 1. 1 tabletka Letrox/Euthyrox. 2. 2-3 tabletki żelaza SD/Ta...
  • linkownia

    (7)
    w poszczególnych wątkach pojawia się cała masa ciekawych linków do artykułów, badań itp. może stwórzmy taką bazę linków - będzie łatwiej je potem odnaleźć;)
  • Alfadiol 1x1 i Aspar espefa 3x1 jak zażywać aby wchłanianie było optymalne (po ilu godzinach)
  • 3 tygodnie po operacji lewego płata tarczycy. Wapń nie badany po operacji, ani Tsh. Czy to początek niedoczynności lub spadku wapnia? Badania dopiero za tydzień i później wizyta u endo.
  • Wyczytałam gdzieś na którymś z forów, że selen należy brać niedługo tzn. kilka godzin po Eutyroxie. Prawda jest taka, że jak sie bierze eutyrox, żelazo, selen i jeszcze np.magnez czy jakies witaminki, to praktycznie co kilka godzin trzeba brać kolejną tabletkę. Tylko jak sie pracuje, to mało realne, by przestrzegac tego. A nie możnaby połączyc tego - rano na czczo Eutyrox, a żelazo i selen po południu lub wieczorem razem (wtedy tez magnez czy witaminki?) Wiem, że selen tak jak...
  • Witajcie, Prawdopodonie mam Hashimoto- choc nie amm przeciwciał do tej pory..... W zeszłą środe mialam tomografię komuterową z kontrastem. W ten poniediząłek wzięłam pierwsze zatrzyki z następujących wiatmin:B12,B6 i B1. Od wtorku czuję,że moje serce zaczyna przyspieszać- najpierw tylko na stojąco i chwilami, w środę już więcej, wczoraj znou bardziej- juz cały dzień kiepsko sie czułam, a dzisiaj już na siedząco amm puls za wysoki:(Nie spałam cłaą noc:( Nie wiem co się dzieje...
  • Witam Czy powinnam obniżyć dawkę i w jaki sposób. Zjeżdżam z TSH 33. W listopadzie po 2 miesiącach na dawce Euthyrox 75 miałam wyniki: tsh 5,085 (0,47-4,64) fT3 2,93 (1,45-3,48) 73% fT4 1,38 (0,71-1,85) 59% Teraz po 1,5 miesiąca na dawce Euthyrox 100 zbadałam samo Tsh 0,632 (0,35-4,94) Na wynik w normach czekałam 7miesięcy, a teraz nie wiem co robić. Boje się że Tsh dalej poleci bo ostatnio czuję się coraz gorzej:( Jestem słaba, drażliwa, serce jakby szybciej bije. Mam wrażenie że na ...
  • Witam serdecznie! Na początku stycznia endokrynolog przepisała mi Euthyrox 50, z zaleceniem przyjmowania połowy dawki przez pierwsze 5 dni. Tak też robiłam, ale zauważyłam, że od czasu do czasu, w sytuacjach spoczynku odczuwam kołatanie serca. Nie jest to może bardzo męczące, bo serce nie przyspiesza, tylko po prostu "tłucze się" w klatce piersiowej, ale nie mogę przez to zasnąć. Postanowiłam więc sama zmniejszyć sobie dawkę na ćwiartkę tabletki - nie odczuwam już serca. Czy ktoś z Was mia...
  • Dzień dobry po Świętach, Mam prośbę do Szanownych Forumowiczek. Zastanawiam się, czy nie będzie w moim przypadku konieczne zmniejszenie dawki eythyroxu (od mniej więcej 8-9 miesięcy jestem na 75 mg), kontrolowałam się regularnie co kilka tygodni i wszystko było OK. Ale oto moje dzisiejsze wyniki: TSH: 0,059 µIU/ml [0,350 4,940] FT3: 3,89 pg/ml [1,71 3,71]: 109.00% FT4: 1,47 ng/dl [0,70 1,48 N]: 98.72% Czuję się generalnie dobrze, choć chyba na nieco niższych poziomac...

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się