Forum   mak

mak

(25 wyników)
  • Chcę upiec makowiec z jabłkami. Jest nietrwały, już to wiem, więc chcę go upiec dopiero w Wigilię rano. Niemniej żeby zostawić sobie na ten dzień jak najmniej pracy zastanawiam się nad taką wersją: w niedzielę wieczorem sparzyć mak i zmielić, wstawić do lodówki i wykorzystać w poniedziałek. Nic mu nie będzie? Nie mam zbyt dużego doświadczenia z makiem, więc nie potrafię przewidzieć. Z góry bardzo dziękuję.
  • Bede robic dzisiaj nalesniki i tutaj pojawia sie problem-robic bez zóltka,z warzywnym nadzieniem bez tluszczu czy dac zoltko i nadziac np.miesem z feta??Mam zagwozdke....IG besanu(czyli maki z cieciorki ) to ponoc 30
  • Czuje sie troche jak wątkonabijacz ale co tam,moze mnie nie usuniecie;) Otoz zaczerpnelam z diety Dukana,ktora walkowalam dosc dlugo,jedna z fajniejszych rzeczy jaka sa placuszki.Z tym,ze zamiast uzyc maizeny zrobilam je na bazie maki zytniej 2000.Dalam wode,mleko chude,ciut soli,troche serka chudego,2 białka,mąke i odrobine proszku do pieczenia.Smazylam bez tluszczu na teflonie.Bardzo smaczne i mysle,ze sa fajna alternatywa dla znudzonych chlebem.Troche takie n"blinowate" wyszly:). Nosze s...
  • Doradźcie bo całkowicie mi wyleciało z głowy. Jaki olejek daje się do maku?
  • Witam. Mąż, będąc na zakupach kupił dużą puszkę maku. Nigdy nie piekłam ciasta z takim makiem. Teraz postanowiłam zrobić makowiec japoński, z jabłkami. Jednak w przepisie jest mak suchy, który trzeba odpowiednio przygotować. Dodaje się bakalie, cukier no i jajka. W puszce na pewno są bakalie i ten mak jest słodki. Ale co z jajkami? Czy mam je dawać do tej masy z puszki? Proszę o rady. Pozdrawiam
  • W ksiazce kucharskiej stoi: "Mak oplukac, zalac wrzatkiem i gotowac na malym ogniu 15 minut. Osaczyc na gestym sicie i zemlec 3 razy". Ja kupilam mak juz zmielony, taki suchy zwykly mak, bez dodatkow, po prostu zmielony mak i nic wiecej. I teraz nie wiem czy on sie nadaje, zeby go juz mieszac z reszta skladnikow kutii czy co mam z nim zrobic? Bo gotowany nie byl przeciez jak pisza w ksiazce. Mam go ugotowac? Ale jak, to sie paciaja zrobi przeciez, bo on jest b. drobny po tym zmieleniu. ...
  • Jak przygotować mak do tortu makowego bez przekręcania go przez maszynkę? Mak gotowałam już prawie 2 godziny, ale nie wiem czy to wystarczy... Poradźcie, proszę. Pozdrowienia Monika.
  • Ja nie moge sobie osobiscie wyobrazic, choc nie przepadam za nia. Jedynie w makowcu ja uwielbiam. Tak sie zastanawiam jak Wy robicie, bo znajomy ktory ma wpasc na makowca jak sie dowiedzial, ze jest w nim skorka zaczal niesamowicie wybrzydzac :-( Niegrzecznie...
  • Ponieważ nie każdy wie, jak to się robi, więc wklepałam takie coś. Tę długą i szczegółową poradę przepisałam z "Lubię gotować" Nr12/2004 (str.17) "Ciasta na Święta i karnawał - wypieki z bakaliami" Jak przygotować mak do mielenia? 1. Starannie płuczemy mak na gęstm sicie, odcedzamy, umieszczamy w garnku i zalewamy dużą ilością wrzątku, mieszamy i odstawiamy, żeby napęczniał. Co jakiś czas zbieramy sitkiem zanieczyszczenia, które wypływają na wierzch. 2. Po 2 godzinach mak osączamy, z...
  • Ze względu na brak czasu muszę skorzystać,niestety z gotowca.Interesuje mnie czy masę mogę smarować na upieczone ciasto?Czy muszę makową masę zapiec? Nie znalazłam takiej informacji na puszce,a korzystam pierwszy raz,bo zawsze polegam na własnej produkcji. Smacznego jajka.
  • niestety nie ma instrukcji na puszce, tzn piec czy nie piec, wiec jak mam postopic?
  • Do tej pory myslalam, ze chodzi o make zytnia, ale kiedy spotkalam sie z okresleniami- maka razowa zytnia i maka razowa pszenna, to stwierdzilam, ze nie mam pojecia co to jest maka razowa.
  • Robię łazanki z makiem. Przepisy mówią o przepuszczeniu go (3X) przez maszynkę z najmniejszymi otworami. I pytanie: czy równie dobrze, a może lepiej, byłoby go utrzeć w takim kamiennym moździerzu na wzór małej makutry? Cos w tym stylu: www.kitchengifts.com/Merchant2/graphics/00000001/whmortar.gif
  • Znam rosline, wiem o co chodzi, nie wiem jedynie gdzie to moze byc dostepne. Ktos pomoze ? To jest skladnik prawie kazdego z sorbetow, w przemysle spozywczym uzywany jako zageszczacz.
  • cześć, chcę zrobić taki mazurek: kruche ciasto a na nim masa makowa z puszki. Czy ktos wie jak potraktowac tę masę: czy wyłożyć na upieczone kruche ciasto, czy na surowe i upiec razem z nim? Na puszce jest napisane, że masa jest gotowa (?!). Może macie jeszcze jakieś "udoskonalające" pomysły do takiego mazurka? Za wszystkie dzieki z góry.
  • Czy ktoś może ma wiedze na temat mąki i jej rodzjów? Chodzi mi o te tajemnicze numery np. 500, 650. I jak to jest mąka chlebowa, jakaś specjalna czy po prostu z odpowiednim numerkiem?
  • Moze ktos umie mi powiedziec gdzie w Polsce mozna kupic make z orkiszu (stara odmiana pszenicy), i pod jaka nazwa handlowa jej szukac?
  • Kto ma dobry przepis na bliny? A moze mozna make gryczana uzyc do czegos jeszcze? Prosze o rady!
  • Tabelka, ktora moze sie przydac niektorym z nas: www.theartisan.net/flour_ash_content.htm
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.