Forum   makowiec

makowiec

(82 wyniki)
  • Gdzieś usłyszałam o wypieku z 90% maku o nazwie makowiec lubartowski. W wyszukiwarce same info jaki to on doskonały i jaki uznany w Europie. Ale przepisu nie znalazłam. Czy ktoś zechce się podzielić, jeśli zna?
  • dodałam do niego miód kwiatowy i ma lekką goryczkę w smaku, zawsze dawałam lipowy co mnie podkusiło na ten kwiatowy,
  • Witajcie, wczoraj miałam leciec do Anglii Moja ciocia kocha makowiec, wiec u znajomej pani zamówiłam całą blachę najlepszego ciasta. I teraz mam mały problem ponieważ wylatuję dopiero za 4 dni! Czy powinnam go zjeść, rozdzielić komu się da i zamówić nowy? Czy mogę go np.zamrozić, albo trzymać przez te 4 dni w chłodnym pomieszczeniu? W folii i w pudełku może być? Proszę o pomoc znających się na rzeczy.
  • Robiłam to ciasto dość dawno temu, teraz szukam przepisu, przewertowałam już wszystkie moje zeszyty z przepisami, broszurki kulinarne, których mam "odrobinę" :)) i nic, jak kamień w wodę. Był to makowiec gotowany (smażony) jak kto woli, wylewało się taką gorącą masę makową na upieczony spód biszkoptowy lub kruchy i na to można było dać jeszcze masę orzechową. o ten właśnie mak mi chodzi. Z góry dziękuję :)
  • Makowiec oczywiscie :) Ale jakie jeszcze ciasta zazwyczaj znajduja sie na Wigilijnym czy Swiatecznym stole ? A, czy sa jakies ciasta, ktore "koniecznie" musza sie znalezc w spisie dan swiatecznych ? Podpowiedzcie prosze :)
  • Chcę upiec dwa małe makowce, ale mam tylko jedną keksówkę. Czyli muszę je upiec na raty, jeden po drugim. I teraz nie za bardzo wiem, jak to zrobić z ciastem po zagnieceniu i wyrośnięciu - czy druga połowa ciasta może sobie spokojnie leżeć i czekać, czy może coś powinnam z nią zrobić, nie wiem - wsadzić do lodówki? A potem wyjąć i czekać, aż nabierze temperatury pokojowej, czy nie? Z góry dziękuję za rady :-)
  • co sądzicie o takiej formie makowca czy lepszy będzie zwykł strucla makowa
  • Makowiec

    (26)
    Witam Mam pytanko odnosnie makowca.Powiedzcie czy mozna go upiec wcześniej i przechowywać w foli.Chodzi mi o to czy moge go dzis lub jutro upiec aby byl juz na świeta.Zalezy mi zeby byl dobry a nie wiem czy jak go za wczesnie zrobie to nie straci.Dzieki z gory za odpowiedzi.Pozdrawiam i zycze super świąt.
  • Prosze ładnie o przepis na makowiec - samo ciasto bo mak mam gotowy. Udane ciasto do makowca, tak aby nie odchodzilo od maku, bylo smaczne, dziekuje z gory;)
  • Poradzcie Drodzy Forumowicze! Please! Pare lat temu, jak sie nie wyrobilam na Wigilie, kupilam w Batidzie, bo wydawalo mi sie, ze to taka wypasiona cukiernia ale makowiec okazal sie suchy i niedobry :-( Pewnie gdybym tam poszla po croissanty a nie polskie ciasto bylyby pyszne ;-)
  • Chciałabym pierwszy raz zrobić makowiec (taki zawijany,zrolowany). Czy może ktoś z Was podać jakis w miarę łatwy przepis.Od razu mówię,że nie jestem specjalistą w tej dziedzinie.
  • kuchareczka.blox.pl/2009/04/160-Dorownalam-idealowi-8211-makowcowi-mojej.html tylko mam pytanie- po jakim czasie wyciągA SIĘ GO Z PIEKARNIKA? namiar przepisu mam od kolezanki, u której go jadłam. rewelacja. tylko nie wiem kiedy się makowce wyciąga
  • robie czesto na ciescie drozdzowym, ale pomimo ze mak mokry to ciasto szybko wysycha. Czy lepszy bedzie na ciescie kruchym? Czy ktos poratuje mnie super sprawdzonym przepisem na taki makowiec? Z gory wielkie dziekiM
  • no właśnie, ile razy piekę, to nigdy mi nie wyjdzie taki ładny zbity w całość makowiec, tylko zawsze ciasto odstaje i pomiędzy warstwa maku a ciastem robi się nieestetyczna dziura. Próbowałam już chyba wszystkiego, zawijałam w folię, smarowałam wnętrze ciasta białkiem i nic.. proszę o jakieś rady
  • witam, jak w temacie. namowilam na nie rodzine i mam 2 pytania: - poslugujac sie klasycznym nadzieniem do makowca lepiej zrobic drozdzowe, czy krucho-drozdzowe? musze na cos zwrocic szczegolna uwage przy produkcji i pieczeniu drozdzowego? - jesli krucho-drozdzowe, to czy ten przepis na ciasto bedzie ok? fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,38653236,38653236.html
  • Robilam makowce, pieklam w folii aluminiowej. Zrobilam z niej taka lodke, u gory otwarte. Ale oba mi pekly. Jak piec zeby nie pekly? Moze zawinac calkiem w ta folie i tylko konce zostawic otwarte??
  • Witajcie jestem tu nowa (ale myślę że zagoszczę na dłużej)i od razu pytam. Dlaczego mój makowiec (którego właśnie jem:))mi pęka podczas pieczenia i wycieka z niego mak. Ciasto robiłam takie półkruche, choć kiedyś robiłam też z normalnego ciasta drożdżowego i też mi popękał. Więc dlaczego? Jakieś podpowiedzi z Waszej strony będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Aga
  • Makowiec

    (4)
    Mak zawsze nalezy wypłukać wodą, aby spłynęły wszelkie lekkie zaniczyszczenia i na dnie osiadły ziarenka piasku, jesli ma byc suchy to trzeba osaczyć na ściereczkach i podsuszyc na patelni, inaczej będzie zawsze chrzęsciło w zębach.
  • Witam bardzo pilnie potrzebuje przepis na makowiec z marcepanem ale nigdzie nie moge znależć prosze pomóżcie potrzebuje na święta
  • Proszę o przepis na sprawdzony makowiec j.w.
Pokaż wątki z forum:

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.