makrela

(42 wyniki)
  • Witam, musze zrobic dzis obiad, mam w lodowce tylko makrele wedzona. Myslalam o zapiekance, bo mam jeszcze w domu ziemniaki, pomidory, cebule, czosnek oczywiscie jajka, mleko, maslo. Aha i ugotowana kapuste bez niczego. A kompletnie nie mam pomyslu jak to najlepiej razem skomponowac...
  • Hellou. Otworzyli w poblizu sklep ormiansko-orientalno-slowianski, nabylam radziecki twarog i makrele, z mysla zrobienia awanturki. A tu klapa - makrela sucha i twarda (a moze tez radioaktywna ;) , raczej nie da sie odpowiednio drobno rozdyzdac do konsystencji pasty. Czy ktos moze mnie poratowac pomyslem co z tym fantem teraz zrobic, zeby sie nie zmarnowalo ? Co prawda koty koczuja przed lodowka i chetnie sie nia zajma, ale nie z ta mysla kupowalam moja ulubiona rybke :/ --- Screens ha...
  • kupilam wczoraj taka co miala byc wedzona. niby jest ale jakos inaczej niz takie co zawsze jadlam. zawsze byla taka 'sypka' - latwo sciagala sie skora, oddzielaly osci. a ta jest atka jakby 'gumowa' - mieso jest takie zbite, skora trzyma sie mocno. kupilam ja bo mialam ochote na tarte z wedzona makrela fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,114801729.html ale ta chyba sie srednio nadaje. wg mnie jest krocej wedzona niz te co zawsze jadalam - ale ze sie na tym nie znam to tylko moje przypuszcze...
  • Paste robilam mieszajac makrele z serkiem wiejskim, dodajac ogorki konserwowe i cebule. Ale osoba, dla ktorej chce ta paste zrobic nie lubi twarogu - czym moge go zastapic? Smietana, serkiem homogenizowanym, kanapkowym serkiem naturalnym...?
  • Na fali eksperymentow nabylam dzisiaj makrele,sztuk 4.Całe.Rozpoczelam patroszenie, ale ich srodek W OGOLE nie przypomina wnetrza takiej na przyklad ploci czy okonia.Jestem totalnym laikiem w kwestii ryb morskich-tak ma byc?Czy tez ryba sypie sie ze starosci?Pachnie po prostu morzem.
  • a co z niej robicie
  • Proszę o przepis jak ją przyrządzić... Dziękuję i pozdrawiam.
  • Z jakich ryb można wykorzystac głowy na rosół?Ja jedynie wykorzystuje z łososia,ale moze i inne się nadają??
  • wędzoną. samej nie zjem ... może rozdrobnie i jakąś sałatkę zrobię? proszę o pomysły /bez groszku i fasolki bo to dla mnie niejadalne/
  • stojac dzis przed dzialem rybnym zalosowalam surowa makrele. Ladna w paski i pomyslalam, skoro pokonalam krewetki we wszystkich mozliwych rozmiarach, czas wrocic do ryb. Makrela atlantycka. Jak ja zrobic?? Ona dosc tlusta jest. Mam ochote ja ugotowac w wywarze ze swiezych warzyw, cos ala kurczak w potrawce tylko bez kurczaka. Da sie tak, czy lepiej tradycyjnie na patelnie lub do piekarnika?? Szukalam w necie, ale znajduje tylko fragmenty przepisow na sushi.
  • Bardzo proszę o prosty przepis na sałatkę z wędzonej makreli. Kiedyś jadłam u koleżanki, bardzo mi smakowała, ale zapomniałam składników.
  • mozna wymysleć jakies danie obiadowe ???
  • co mogę zrobić z makreli w oleju? Myślałam o paście na kanapki, ale nie wiem jak przyrzadzić.Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam ania
  • moze macie jakies sprawdzone przepisy na te /pyszna kiedy wedzona/ rybe? upieklam ja ostatnio w folii, uprzednio nasmarowalam oliwa, sol, czosnek, koperek w brzucho wlozylam.... ale taka sobie byla, mocny rybi smak, jakby woda morska, nieciekawie. Chce jeszcze raz sprobowac zanim zrezygnyje. Dajcie inspiracje :)
  • tylko to chcialam powiedziec:) dziekuje za uwage.
  • witam, przegladam wyniki szukaja forumowego i polskich googli, ale na razie nie znalazlam tego, co mnie interesuje. szukam przepisu na paste rybna taka jak 100 lat temu w garmazach i w rybnym bywaly. na pewno w sklad wchodzila wedzona ryba, przecier pomidorowy i pewnie margaryna (zastapie maslem) no i kurcze co jeszcze? nie interesuja mnie przepisy na pasty z jajkami, twarogiem, majonezem, ogorkami kiszonymi (nie mam) itp od ktorych roi sie w internecie i na forum. chcialabym taka old-sc...
  • Wlasnie przynioslam do domu wedzona makrele i pomyslalam sobie, ze dobrze by bylo zrobic z niej dobra paste do chleba, tylko mam jeden problem....przepisu brak :(((
  • Dziś będę szaleć z kalmarami, ale zastanawiam się, jak ciekawie przyrządzić świeżą makrelę. Po pierwsze - można kupić tylko makrelę niepatroszoną i mam do Was pytanie - czy patroszenie ryby jest trudne? W życiu tego nie robiłam... Po drugie - jakiego rodzaju to mięso? Znam smak makreli wędzonej, ale nigdy nie jadłam jej w innej postaci. No i po trzecie - jak ją przygotować, żeby smakowała wybornie? Jedyny przepis, jaki znalazłam, to makrela nadziewana papryką i upieczona, ale to o...
  • Witajcie. Nie jem wogole ryb. Nie znosze i koniec. Ale ostatnio zdarzyl sie jakis cud- w jednej z restauracji podano na przystawke paste z wedzonej makreli. Boskie! Zlalazlam juz wszystkie carefoury, tesca itp w poszukiwaniu podobnego cuda. Ale niczego takiego nie znalazlam: ( Byly tylko pasty kawiorowe, tunczykowe i lososiowe. Moze ktos z Was podrzucilby mi przepis na pyszna paste z wedzonek makreli? Nie wiem zupelnie jak sie do tego zabrac. Jak zobaczylam te suszone rybki bez...
  • nie pachniala kutrem?:)Woda z ziolami,mleko?Jakies inne opcje?Bede wdzieczna za odzew-pozdrowionka:)
« poprzednie 1 2 3
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.