mascarpone

mascarpone

(96 wyników)
  • Ostatnimi czasy co robię krem na bazie mascarpone to momentalnie mi się warzy... Chciałam dzisiaj zrobić tort truskawkowy z kremówką i mascarpone i już się boję :( Nie wiem co robie nie tak. To nie kwestia zbyt dlugiego miksowania, bo było i tak, że włożyłam do miski i mikser zakręcił 3,4 razy i już widziałam, ze się robią grudki :( Mam wrażenie, że jak robiłam starym mikserem to nie miałam takich problemów. Od 2 lat mam Kitchen Aid i nie pamiętam, zeby mi w tym mikserze krem wyszedł.... S...
  • Znalazłam kilka tygodni temu, przepis na taki krem, myśląc ze banalny nie uwieczniłam go wydrukiem, Robiąc na "oko" krem się z ważył:( Co zrobiłam nie tak, krem miał zawsze wychodzić,a mi wyszła breja. A może w tym przepisie było coś więcej niż te dwa składniki?
  • kontra krem maslany, co i jak?
  • Proszę o radę: chcę zrobić z krem do tortu orzechowego mascarpone+mleko skondensowane. Myślę o dodaniu do niego roztopionej czekolady gorzkiej, aby nie był zbyt mdły i trochę jakiegoś alkoholu. Jak myślicie, czy jeśli roztopię czekoladę na parze i połączę z mlekiem i zmiksuję z serkiem to nie powinien się zwarzyć i będzie miał dość stałą konsystencję? Mam nadzieję,że ktoś robił takie doświadczenia i podzieli się ze mną wynikami .Pozdrawiam.
  • witajcie, wlasnie znalazlam w lodoce dwa opakowania mascarpone, data waznosci: 21 marca:/ szkoda mi, dwa wielkie opakowania, zupelnie o nich zapomnialam... jak myslicie? uzyc dzisiaj do jakiegos deseru, czy raczej nadaja sie tylko d owyrzucenia? W koncu to ser:/
  • Wg przepisu na masę do tortu muszę użyć serka mascarpone. W najbliższych okolicznych sklepach nie dostałam tego serka. Nie bardzo mogę dziś wybrać się dalej na zakupy, a w nocy chciałabym zrobić tort. Jak myślicie, czy mogłabym użyć jakiegoś innego serka? Jeśli tak, to jakiego?... Będę wdzięczna za podpowiedź.
  • Pyszne!
  • Mieszkam w małej miejscowości i u nas nie ma takich serów. Niedługo jadę do dużego miasta i tam chcę kupić mascarpone. Jakiej marki najlepiej kupić?
  • mascarpone

    (11)
    Do czego wykorzystujecie mascarpone procz deserów?
  • Mam w lodówce opakowanie mascarpone. Za kilka dni straci ważność, a ja nie mam pojcia jak go wykorzystać. Macie jakiś ciekawy, prosty przepis? Będe wdzięczna :) Ciasto, makaron, cokolwiek :)
  • mascarpone

    (15)
    Co mogę zrobić z niego oprócz tiramizu? Mam 2 opakowania po 250g.
  • mam zamówienie na taki tort i napewno coś wykombinuję jednak chciałam zapytać bo może ktoś z was ma juz taki wypróbowany przepis. nie wiem czy nasączyc kawą i alkoholem czy lepiej zrobić krem kawowy (bita śmietana + kawa- będzie ok?). może macie jakiś wypróbowany przepis na krem z mascarpone nadający się do przełożenia tortu? są jeszcze dwa warunki: ma być alkohol i zero masła lub margaryny. prosze o propozycje.
  • Taki własnie mam pomysł: podsmazyć brzoskwinie z puszki na masle, dodac odrobinę mięty suszonej (szkada, ze nie mam zielonej z krzaczka), moze odrobinke miodu. Zmiksować część brzoskwiń z serkiem mascarpone, część pokroić w drobne kawałki, razem wymieszać. No i jako masa do naleśnikow. Myslałam o gorzkiej, stopionej czekoladzie do polania. Coś byście zasugerowali, zmienili, dodali?
  • zgodnie z zaleceniem forumowiczów zaczęłam do tortu robić krem wg tego przepisu: 250 g mascarpone 200 g mleka skondensowanego slodzonego / nawet 150 g dla nelubiacych nadmiaru slodyczy / - przelozyc mascarpone / bezposrdenio wyjete z lodowki / do miski - zmiksowac na puszysty krem przechodzac od nizszej do najwyzszej szybkosci miksera - dokladac partiami mleko skondensowane nadal miksujac - ilosc mleka nalezy dobrac indywidualnie / probowac juz od mniej wiecej 150 g / i...
  • Możecie mi polecić jakąś dobrą i łatwą masę do tortu. Chcę zrobić taki typowy dla dzieci, może nawet jakiś kształt wytnę... jakieś podpowiedzi kulinarne, bo ja pierwszy raz będę tort robić i nie wiem czy to nie za duże wyzwanie jak dla mnie...
  • Mam zamiar zrobić dzisiaj deser z tym serkiem, kupiłam go pierwszy raz i zdziwiłio mnie to, że on wogle nie jest słodki, tak jak go sobie wyobrażałam. Kupilam ten z droższych, zeby mieć pewność.
  • Chcę zrobić pulpety w sosie koperkowym, mam już wyrobione mięso, odmrażam pyszny rosół na kurze ze wsi, który będzie bazą do sosu. Ale we wszystkich przepisach, jakie znajduję jest mąka. Doradźcie, jak uniknąć mąki, bo jakoś mało apetyczne to jest. Acha, mam otwarty mascarpone z lidla, to smakuje jak bardzo gesta smietana, zastanawialam sie, czy moglabym go uzyc do tego sosu. Mam wprawdzie zwykłą śmietanę 18%, ale nie chcę, żeby mascarpone się zepsuł, a mam jeszcze pol pudelka.
  • mascarpone

    (17)
    Kupiłam serek mascarpone Piątnicy i widzę różnicę pomiędzy nim a oryginalnym włoskim mascarpone. Niestety. Ten piątnicy jest jakby tłustszy i ma taki "krowi" zapach. Po zrobieniu kremu , da się go zjeść, jednak nie "rzuca" na kolana jak oryginał. A cena wcale nie była niższa od oryginału, bo wydałam 5,70 zł. Swoją drogą ktoś powinien zainteresować się takim podróbstewem, bo skoro pisze "mascarpone" i klient oczekuje określonej jakości, a kupuje taki gniot. Zawiodłam się na Piątnic...
  • Mam spód do tarty - piecze się. Chcę zrobić lekki krem z mascarpone i na to położyć borówki. Nie mam pojęcia jak zabrać się do mascarpone i zrobić z tego sernik - krem na zimno. Pomóżcie mi... :-)
« poprzednie 1 2 3 4 5
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Chcesz mieć własne forum dyskusyjne?

Szybkie i bezpłatne

Z dostępem do panelu administracyjnego

Możliwością ustawienia własnego logo

Załóż forum

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.