mascarpone

mascarpone

(96 wyników)
  • Ostatnimi czasy co robię krem na bazie mascarpone to momentalnie mi się warzy... Chciałam dzisiaj zrobić tort truskawkowy z kremówką i mascarpone i już się boję :( Nie wiem co robie nie tak. To nie kwestia zbyt dlugiego miksowania, bo było i tak, że włożyłam do miski i mikser zakręcił 3,4 razy i już widziałam, ze się robią grudki :( Mam wrażenie, że jak robiłam starym mikserem to nie miałam takich problemów. Od 2 lat mam Kitchen Aid i nie pamiętam, zeby mi w tym mikserze krem wyszedł.... S...
  • Znalazłam kilka tygodni temu, przepis na taki krem, myśląc ze banalny nie uwieczniłam go wydrukiem, Robiąc na "oko" krem się z ważył:( Co zrobiłam nie tak, krem miał zawsze wychodzić,a mi wyszła breja. A może w tym przepisie było coś więcej niż te dwa składniki?
  • kontra krem maslany, co i jak?
  • Proszę o radę: chcę zrobić z krem do tortu orzechowego mascarpone+mleko skondensowane. Myślę o dodaniu do niego roztopionej czekolady gorzkiej, aby nie był zbyt mdły i trochę jakiegoś alkoholu. Jak myślicie, czy jeśli roztopię czekoladę na parze i połączę z mlekiem i zmiksuję z serkiem to nie powinien się zwarzyć i będzie miał dość stałą konsystencję? Mam nadzieję,że ktoś robił takie doświadczenia i podzieli się ze mną wynikami .Pozdrawiam.
  • witajcie, wlasnie znalazlam w lodoce dwa opakowania mascarpone, data waznosci: 21 marca:/ szkoda mi, dwa wielkie opakowania, zupelnie o nich zapomnialam... jak myslicie? uzyc dzisiaj do jakiegos deseru, czy raczej nadaja sie tylko d owyrzucenia? W koncu to ser:/
  • Wg przepisu na masę do tortu muszę użyć serka mascarpone. W najbliższych okolicznych sklepach nie dostałam tego serka. Nie bardzo mogę dziś wybrać się dalej na zakupy, a w nocy chciałabym zrobić tort. Jak myślicie, czy mogłabym użyć jakiegoś innego serka? Jeśli tak, to jakiego?... Będę wdzięczna za podpowiedź.
  • Mieszkam w małej miejscowości i u nas nie ma takich serów. Niedługo jadę do dużego miasta i tam chcę kupić mascarpone. Jakiej marki najlepiej kupić?
  • mascarpone

    (11)
    Do czego wykorzystujecie mascarpone procz deserów?
  • Mam w lodówce opakowanie mascarpone. Za kilka dni straci ważność, a ja nie mam pojcia jak go wykorzystać. Macie jakiś ciekawy, prosty przepis? Będe wdzięczna :) Ciasto, makaron, cokolwiek :)
  • Pyszne!
  • mascarpone

    (15)
    Co mogę zrobić z niego oprócz tiramizu? Mam 2 opakowania po 250g.
  • mam zamówienie na taki tort i napewno coś wykombinuję jednak chciałam zapytać bo może ktoś z was ma juz taki wypróbowany przepis. nie wiem czy nasączyc kawą i alkoholem czy lepiej zrobić krem kawowy (bita śmietana + kawa- będzie ok?). może macie jakiś wypróbowany przepis na krem z mascarpone nadający się do przełożenia tortu? są jeszcze dwa warunki: ma być alkohol i zero masła lub margaryny. prosze o propozycje.
  • Taki własnie mam pomysł: podsmazyć brzoskwinie z puszki na masle, dodac odrobinę mięty suszonej (szkada, ze nie mam zielonej z krzaczka), moze odrobinke miodu. Zmiksować część brzoskwiń z serkiem mascarpone, część pokroić w drobne kawałki, razem wymieszać. No i jako masa do naleśnikow. Myslałam o gorzkiej, stopionej czekoladzie do polania. Coś byście zasugerowali, zmienili, dodali?
  • zgodnie z zaleceniem forumowiczów zaczęłam do tortu robić krem wg tego przepisu: 250 g mascarpone 200 g mleka skondensowanego slodzonego / nawet 150 g dla nelubiacych nadmiaru slodyczy / - przelozyc mascarpone / bezposrdenio wyjete z lodowki / do miski - zmiksowac na puszysty krem przechodzac od nizszej do najwyzszej szybkosci miksera - dokladac partiami mleko skondensowane nadal miksujac - ilosc mleka nalezy dobrac indywidualnie / probowac juz od mniej wiecej 150 g / i...
  • Mam zamiar zrobić dzisiaj deser z tym serkiem, kupiłam go pierwszy raz i zdziwiłio mnie to, że on wogle nie jest słodki, tak jak go sobie wyobrażałam. Kupilam ten z droższych, zeby mieć pewność.
  • mascarpone

    (17)
    Kupiłam serek mascarpone Piątnicy i widzę różnicę pomiędzy nim a oryginalnym włoskim mascarpone. Niestety. Ten piątnicy jest jakby tłustszy i ma taki "krowi" zapach. Po zrobieniu kremu , da się go zjeść, jednak nie "rzuca" na kolana jak oryginał. A cena wcale nie była niższa od oryginału, bo wydałam 5,70 zł. Swoją drogą ktoś powinien zainteresować się takim podróbstewem, bo skoro pisze "mascarpone" i klient oczekuje określonej jakości, a kupuje taki gniot. Zawiodłam się na Piątnic...
  • Możecie mi polecić jakąś dobrą i łatwą masę do tortu. Chcę zrobić taki typowy dla dzieci, może nawet jakiś kształt wytnę... jakieś podpowiedzi kulinarne, bo ja pierwszy raz będę tort robić i nie wiem czy to nie za duże wyzwanie jak dla mnie...
  • Mam spód do tarty - piecze się. Chcę zrobić lekki krem z mascarpone i na to położyć borówki. Nie mam pojęcia jak zabrać się do mascarpone i zrobić z tego sernik - krem na zimno. Pomóżcie mi... :-)
  • Dostałam grzyby pasteryzowane w słoiku, część już zużyłam, ale zostało mi trochę i chciałam zrobić spaghetti z mascarpone i tymi grzybami, ale chyba będzie ich trochę za mało na przygotowanie sosu dla 3 osób, dlatego tak sobie myślę, żeby to wzbogacić jeszcze czymś, może mięsem jakimś albo jakimś warzywem. Co proponujecie jako dodatek do tych składników?
Pokaż wątki z forum:

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.