Forum   menu

menu

(1631 wyników)
  • Kuchnia

    dyskusje o przepisach i potrawach

  • witam w rozwinięciu mojego watku slub idealny (bardzo dziekuje za wszystkie sugestie i czekam na wiecej i zapraszam do przeczytania krotkiego podsumowania dotychczasowych pomyslow)- tym razem postanowilam wypytac was o jeden z najwazniejszych elementow udanego wesela-menu weselne. Podzielcie sie najbardziej udanymi pomyslami kulinarnymi (z wlasnego wesela lub z wesela, w ktorych uczestniczylyscie jako goscie). Szczegolnie zalezy mi na niebanalnyt acz realnych i nie astronomicznie drogich pomy...
  • To było bardzo, bardzo dawno temu ale pamiętam do dzisiaj jak mój znajomy wrócił z wakacji w Japonii i opowiadał nam jak jadł "jajeczka insektów z ryżem" a jako że był niezłym gawędziarzem (w tym pozytywnym znaczeniu) to do dzisiaj pamiętam jak usiłował oddzielić to jedno od drugiego ale w końcu się poddał...
  • W planach jest usadzenie gości przy okrągłych stołach-po 8 lub 10 osób. Czy menu powinno być wydrukowane dla każdego gościa, czy też 1 na jeden stół, albo 1 na parę? Jeśli dla każdego to co z dziećmi? Czy przy 8 stołach powinno się przy wejściu do sali stawiać tablicę z planami, kto przy którym stole? Podpowiedzcie, proszę, organizuję wesele za córkę, która jest za granicą, a z doświadczeń z własnego nic się nie przydaje-tak wiele się zmieniło. Liczę na życzliwość
  • czy ktos z takiego korzystal? Jak to wyglada? Moglybyscie podac przyklady? Jakie rezultaty w odchudzaniu po takim odzywianiu?
  • Witam, z góry przepraszam, że powielam powtarzającą się na forum prośbę o ocenę menu malucha. Moja córka skończyła 13 miesięcy, należy do tych chudych- od ok. 4m-ca jej waga waha się pomiędzy 10 a 25 centylem, przy czym wzrost w okolicach 75c. Obecnie jej waga to nieco ponad 9kg. Jej codzienne menu wygląda mniej wiecej tak: godz.7- 8- mleko modyfik. zagęszczone kaszką ryżową 180ml (od kilku tygodni nie chce jeść z butelki, je łyżeczką dlatego jest zagęszczone), 10- 11- kaszka mleczno- ryżow...
  • Witam Czytam Was od jakiegoś czasu i wiele z cennych rad tut. forum udało mi się wdrożyć w życie. W związku z tym proszę Was o pomoc w ustaleniu menu imieninowego, takiego abym nie była puszczona z torbami. Do tej pory byly to wystawne przyjęcia na około 10-12 osób, po których nie mogłam finansowo otrząsnąć się do Swiąt. :))))) ( zresztą z mojej winy, bo tak przyzwyczaiłam moich gości) Chciałabym to w tym roku znacznie ograniczyć ilość podanych sałatek, mięs zakąsek. Czy możecie mi pomó...
  • W tym roku wypadła nasza kolej na organizację imprezy sylwestrowej. Spodziewamy się 5 par z w sumie 12 dziećmi w wieku od 4 -9 lat. Czym nakarmić maluchy? Wiadomo co one chętnie by zjadły, chipsy, paluszki, ciasteczka itp... Chciałabym je uraczyć czymś zdrowszym. Z jedzonkiem dla dorosłych nie mam problemy :) Zamierzam zrobić kiełbaski albo parówki w cieście francuskim wg przepisu www.zaradni.pl/porada/10430,jak_zrobic_parowki_lub_kielbaske_w_ciescie_francuskim , i co jeszcze?
  • wiele osób na forum, w tym ja, przygotowuje menu tygodniowe dla swojej rodziny. proponuję, żeby się pomysłami podzielić i zamieścić je tutaj, w jednym, wspólnym wątku. być może nasze jadłospisy będą dla kogoś inspiracją :) bardzo proszę o nie zaśmiecanie wątku komentarzami - ZAMIESZCZAMY TYLKO JADŁOSPISY, darujemy sobie uwagi na ich temat.
  • wiem, że wątek się powtarza ale poczytałam trochę o tym co jest aktualnie u Was na tapecie i mimo to nie mam do końca pomysłu, chociaż plan był zrobiony dużo wcześniej niestety ze względu na gości impreza przesuwa się z godzin południowych na późnopopołudniowe i nie do końca mi pasuje danie główne, może coś podpowiecie robię na pewno krem ziemniaczany na bulionie z cienkimi chrupkami z boczku - przepis sprawdzony, krem pyszny, przy okazji chcę "uhonorować" zwykłego ziemniaka do tego bę...
  • Tak jak mówiłam przymierzam się i przymierzam. Postanowiłam zacząć od stworzenia menu i poddania go ocenie/opinii tych bardziej zaznajomionych z arkanami MM. Podaje więc moje menu na 7 dni i bardzo proszę o rady i porady czy się nadaje ;) Od razu na wstępie zaznaczę, że z racji tego, że do tej pory jadłam ogromne ilości i obawiam się, że 3 posiłki to będzie dla mnie bój nie do wygrania postanowiłam jeść 4 razy dziennie. Wg. książki, którą przeczytałam dopuszczalne jest "wsadzenie" między ś...
  • Zapraszam na www.menusiedlce.pl gdzie znajduje się lista menu siedleckich lokali. Właścicieli lokali zapraszam do podesłania skanów ulotek na adres info@verdox.pl - zamieszczenie wpisów jest bezpłatne. Grzegorz
  • Proszę o pomoc - Jak po włosku w menu w restauracji opisany jest filet z kurczaka lub ryby w panierce? Lub jak opisać to kelnerowi? Nasz dzieciak uwielbia wszystko co jest w panierce a w ten weekend będziemy w Rzymie a wiem, że kelner będzie udawać, że nie zna angielskiego...
  • Moja córeczka ma w tej chwili 11,5 miesiąca. Czas tak szybko leci, że właściwie jakoś przegapiłam to, że już jest takim "dorosłym bobasem" i mam wątpliwości czy dobrze ją karmię. Do tej pory sama jej gotuję słoiczki, miksuję wszystko (z zachowaniem malutkich kawałeczków, ale dość drobno) i mrożę, podaję z dodatkiem ryżu albo makaronu (takie pół-świderki), ale mimo to i tak wydaje mi się, że powinna już jeść inne, "normalne" rzeczy. Poniżej przedstawiam jej zwykły jadłospis i proszę o radę, j...
  • Witam :) Jestem mamą bliźniąt, które dziś skończyły 9 miesięcy. Do tej pory nasz jadłospis wyglądał tak: ok.8:30-9:00 kleik kukurydziany na mm z owocami ze słoiczka ok. 13.30 obiad - zupka jarzynowa z mięskiem/rybą ok. 15:30 kaszka jaglana na mm np. z tartym jabłkiem ok. 18:30 - jogurcik/deserek mleczny (ale nie zawsze) ok. 20:00 kaszka mleczna zbożowa ok. 4 mleko z butli Mleko o 4 rano jest jedynym posiłkiem, który jest wypijany z butli, wszystkie posiłki w ciągu dnia podawane są ł...
  • wiem...znów o jedzonku... ale mam pytanie. jak wygląda mniej-więcej dzienne menu waszych maluszków? głównie chodzi mi o dzieci 4-5mies. u mnie to tak.. 4- 150ml mleka, 9- 150ml mleka 12-13- zupka (słoiczek) 16- 150ml mleka 20-2.30- 150- ml mleka -- zastanawiam się czy moja malutka wypija wystarczająco mleka... jesli dam jej co 3 godz to wypija 120... wiec wychodzi na jedno... kiedy dołoże jej deserke popołudniu to też wypadnie już jedno mleko... ile mleka powinno dobowo wypijać dzi...
  • Wątków na temat ukladnia menu było juz mnóstwo, wiekszość opierała się na dywagacjach czy warto takie menu robić czy nie. Wg mnie warto bo zaczynam przygodę z oszczedzaniem. Przeczytałam dziesiatki wątków na temat układania menu, ale żadnych konkretnych porad. Metodą prób i błędów ułożyłam własne, pewnie niezbyt doskonałe, ale wciaz szukam inspiracji by nie było nudno w kuchni, a zarazem smacznie, sezonowo i tanio. Proponuję wpisywać w tym wątku tygodniowe menu obiadowe :) 1 tydzień: W...
  • Witam, Wkrótce 3-urodziny mojego synka. Będzie 10-12 osób. W zeszłym roku robiłam razwmordeczki z pumperniklem i pastą krabową, oraz wędlinką itp. Między innymi oczywiście. Mamy duży stół, więc zamierzam postawić razem słodkie z jedzeniem zagryskowym. W tym roku planuję: - boczek w śliwkach - kanapeczki z angielki "rozmaitości" -ciasta -owoce -orzechy, m&m`sy I nie wiem co dalej. Może jakąś sałatkę.... Poradźcie coś co można zrobić wcześniej i tylko postawić na stół. Pomyślałam...
  • Witam, hotel Aquis Pelekas Beach, Korfu - proszę o opinię tych, którzy byli tam z małymi dziećmi. Chodzi mi głównie o jedzenie - czy poza restauracją główną jest jakiś bar, w którym dostanę ciepłe przekąski typu pizza? Czy w pobliżu hotelu jest choćby jedna tawerna, czy to rzeczywiście takie odludzie?Na oficjalnych stronach hotelu na ten temat mało, na zadanie kilka dni temu pytanie wciąż nie dostałam od nich odpowiedzi, a opinie przeczytane na holidaychack i w innych serwisach niewiele mi ...
  • wejdźcie na stronę www.gastronauci.pl/artykuly/933-przyjecia-komunijne-w-restauracjach?category_id=36-polecamy i poczytajcie jaki mamy poziom gastronomii w Polsce. Oprócz wszędzie proponowanych caprese i "nowoczesnych" dań z magicznym słowem "balsamico" na mnie największe wrażenie w jednej z restauracji zrobił morski DIABEŁ (!!!) podawany z okazji I Komunii Świętej. Szefowi kuchni gratuluję pomysłu i dobrania odpowiedniej potrawy ( z nazwy) na odpowiednią okazję. Jedna z restauracji w menu d...
  • W związku z przeprowadzką marzy mi się zaproszenie znajomych na imienino-parapetówkę, około 10-15 osób. Impreza ma mieć charakter klasycznych imienin - tatar, śledź, dobrej jakości zmrożona wódka, jakiś ciepły posiłek, sałatka, ciasto. Podpowiecie jak to zrobić, żeby 1) się nie narobić (dawno przeszły mi zapędy do robienia szałowych bufetów i zaczynania trzy dni wcześniej oraz stania w kuchni całą imprezę) 2) za dużo nie wydać - wiadomo, że nie będę oszczędzać na dobrej jakości składnikac...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.